دو منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفتند عربستان سعودی و حوثی‌های یمن مذاکرات مستقیم را برای بحث درباره امنیت در امتداد مرزهای پادشاهی سعودی و روابط آینده تحت هر گونه توافق صلح از سر گرفته‌اند.

 سازمان ملل متحد پنجشنبه ۲ ژوئن/۱۲ خرداد اعلام کرد که طرف‌های درگیر در یمن با تمدید آتش‌بس سراسری برای دو ماه دیگر موافقت کرده‌اند. آتش بس بین دولت به رسمیت شناخته شده بین‌المللی یمن و شورشیان حوثی برای اولین بار در ۲ آوریل مصادف با روز نخست ماه رمضان اجرایی شد. آن آتش‌بس که ۱۱ ساعت پیش از پایانش تمدید شد اولین آتش‌بس سراسری در هشت سال جنگ داخلی در یمن بود.

از سرگیری مذاکرات نشانه مثبتی برای تلاش‌های سازمان ملل و ایالات متحده برای یافتن راه حل سیاسی برای پایان دادن به درگیری‌هایی است که در هشت سال گذشته ده‌ها هزار نفر را به کشتن داده و یمن را به آستانه قحطی رسانده است.

هر دو منبع یاد شده گفتند عمان گفت‌وگوهای مجازی بین مقامات ارشد عربستان و حوثی‌ها را تسهیل کرده است. یکی از این دو منبع یادآوری کرد که در صورت پیشرفت کافی، برنامه‌هایی نیز برای دیدار رو در رو در مسقط وجود دارد.

دولت عربستان سعودی به درخواست رویترز برای اظهار نظر پاسخ نداد. یک مقام حوثی هم از اظهار نظر خودداری کرد.

حوثی‌ها بخش‌های وسیعی از مرز ۱۳۰۰ کیلومتری یمن را تحت کنترل دارد. عملیات نظامی نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان نیز به بن‌بست رسیده و عربستان همچنان موفق نشده حوثی‌ها را از صنعا بیرون براند. به همین سبب نیز اکنون در پی گفت‌وگوست.     

منابع رویترز گفتند مقامات سعودی و حوثی‌ها در حال گفت‌وگو درباره یک توافق بلندمدت بر سر امنیت مرزی و همچنین نگرانی‌های ریاض در مورد زرادخانه موشک‌های بالستیک و پهپادهای این گروه هستند که برای انجام حملات مکرر به شهرهای عربستان آن‌ها را به کار گرفته است.

ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی ایران را به تسلیح و حمایت مالی از حوثی‌ها متهم می‌کند. هم تهران و هم گروه این اتهام را رد می‌کنند.

پیش شرط مذاکرات مستقیم، قبل از سفر بایدن به عربستان

در همین حال، به گفته یکی از منابع یاد شده و شخص سومی که در جریان گفت‌وگوهای مقامات عربستان و حوثی‌ها قرار دارد، هانس گروندبرگ، فرستاده سازمان ملل در امور یمن، در تلاش است رهبران حوثی‌ها را متقاعد کند که نیروهای خود را از یک جاده اصلی در شهر مورد مناقشه تعز در جنوب غربی یمن خارج کنند.

بازگشایی جاده حوبان یکی از شروطی بود که دولت مورد حمایت عربستان سعودی در جنوب به عنوان شرط تمدید آتش بس تعیین کرده است. اما حوثی‌ها تاکنون در برابر این درخواست مقاومت کرده‌اند و استدلال می‌کنند که جاده حوبان خط مقدم است و به گفته این منابع، استقرار مجدد نیروها بخشی از توافق آتش‌بس نبوده است.

 جنگ یمن که اکنون وارد هشتمین سال خود شده است به عنوان جنگ نیابتی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی در نظر گرفته می‌شود. عربستان می‌گوید اجازه نخواهد داد شورشیان حوثی که وابسته به سپاه قدس هستند کشور همسایه‌شان را در کنترل خود بگیرند. از دیگر سو شورشیان حوثی نیز می‌گویند با دولت دست‌نشانده ریاض خواهند جنگید و اجازه نخواهند داد این کشور بیش از این در مقدرات یمن دخالت کند.

ریاض از سوی واشنگتن و دیگر متحدان غربی برای پایان دادن به جنگ تحت فشار قرار گرفته است.

کاخ سفید شامگاه سه‌شنبه ۱۴ ژوئن/ ۲۴ خرداد اعلام کرد جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به دعوت ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود پادشاه عربستان به جده سفر خواهد کرد. در این بیانیه آمده است، بایدن راه‌های گسترش همکاری‌های اقتصادی و امنیتی منطقه‌ای از جمله ابتکارات زیرساختی و آب و هوایی جدید و امیدوارکننده و همچنین بازدارندگی در مقابل تهدیدات ایران، و همچنین حمایت از آتش‌بس با میانجیگری سازمان ملل در یمن را با رهبران سعودی به بحث می‌گذارد. پیشبرد حقوق بشر و تضمین امنیت جهانی انرژی و غذا از دیگر موضوعات سفر بایدن به عربستان است.