ژنرال عبدالفتاح البرهان، رهبر کودتای سودان وعده داد که ارتش راه را برای یک دولت غیرنظامی باز کند، از مذاکرات جاری سیاسی خارج شود و به گروه‌های سیاسی و انقلابی اجازه تشکیل دولت انتقالی را بدهد.

از پنجشنبه هفته گذشته تاکنون اعتراضات گسترده‌ای در خارطوم و حومه برای پایان دادن به حکومت نظامی در جریان است. اظهارات اخیر ژنرال عبدالفتاح برهان نشان می‌دهد که اعتراضات به تدریج به ثمر می‌نشیند.

به گفته کمیته پزشکان سودان که شمار کشته‌شدگان و مجروحان را ثبت می‌کند از پنجشنبه هفته گذشته تاکنون در درگیری‌ مأموران امنیتی با معترضان دست‌کم ۹ نفر کشته و حداقل ۶۲۹ نفر زخمی شده‌اند.

به گزارش الجزیره البرهان در یک نطق تلویزیونی گفت:

«مانعی برای انتقال دموکراتیک قدرت از نیروهای مسلح به یک دولت غیرنظامی وجود ندارد.»

البرهان در ادامه بر تعهد ارتش به کار در راستای برگزاری «انتخاباتی که در آن مردم سودان انتخاب می‌کنند چه کسی بر آن‌ها حکومت خواهد کرد» تاکید کرد.

البرهان وعده داد که شورای حاکمیتی به رهبری او و متشکل از اعضای نظامی و غیرنظامی پس از تشکیل دولت جدید منحل خواهد شد. رهبر کودتا گفت شورای عالی جدید نیروهای مسلح پس از روی کار آمدن دولت غیرنظامی تشکیل می‌شود و در هماهنگی با دولت وظایف امنیتی و دفاعی و «مسئولیت‌های مربوطه» را بر عهده خواهد گرفت.

او گفت ارتش با هدف اجازه دادن به گروه‌های سیاسی و انقلابی برای تشکیل یک دولت تکنوکرات از مذاکرات جاری سیاسی کناره‌گیری می‌کند.

البرهان از احزاب و گروه‌ها خواست برای بازگشت به مسیر انتقال دموکراتیک قدرت فوراً با یکدیگر وارد گفت‌وگو شوند.  

 او گفت ارتش متعهد به اجرای نتایج گفت وگو خواهد بود و با این‌حال مشخص نکرد که نیروهای مسلح تا چه اندازه در آینده سیاسی سودان نقش خواهند داشت.

بی‌اعتمادی معترضان به وعده‌های کودتاچیان

از زمانی که ارتش در اکتبر ۲۰۲۱ قدرت را به دست گرفت، هر هفته با اعتراضات خیابانی مواجه شد و برای سرکوب به کشتار معترضان متوسل شد. به گفته ناظران از آن زمان تاکنون ۱۱۳ نفر از جمله ۱۸ کودک در درگیری‌ها کشته شده‌اند.

الجزیره می‌نویسد بعید است که معترضان به وعده‌های البرهان اعتماد کنند. روشن است تا زمانی که گروه‌های سیاسی برای تشکیل دولت به توافق برسند، ارتش همچنان در قدرت باقی می‌ماند و این برای معترضان پذیرفتنی نیست. از طرف دیگر ممکن است گروه‌ها و احزاب نتوانند به سادگی با هم به توافق برسند. ژنرال عبدالفتاح البرهان ادعا کرده بود که به خاطر اختلافات احزاب سیاسی دست به کودتا زده.   

از زمان کودتایی که البرهان را به قدرت رساند، هیئت سیاسی سازمان ملل متحد در سودان، اتحادیه آفریقا و گروهی از هشت کشور آفریقایی در تلاش‌اند راهی برای خروج از بن‌بست سیاسی سودان بیابند.   

گروه‌های طرفدار دموکراسی بارها گفته‌اند که با ارتش مذاکره نمی‌کنند و از نظامیان خواسته‌اند که فوراً قدرت را به یک دولت غیرنظامی بسپارند.

الجزیره می‌نویسد معترضان تخت تأثیر سخنان ژنرال قرار نگرفتند و بلافاصله بعد از نطق تلویزیونی او معترضان مجددا به خیابان‌های خارطوم آمدند.   

سودان پس از ۳۰ سال حکومت عمر البشیر درگیری آشوب و ناآرامی‌های اجتماعی شده است.

البشیر در یک خیزش مردمی در آوریل ۲۰۱۹ برکنار شد.

گزارش مشترک برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد (WFP) و سازمان غذا و کشاورزی حاکی از آن است که ۱۵ میلیون نفر در تمام ۱۸ استان این کشور آفریقای شرقی با ناامنی غذایی حاد روبرو هستند.