مقامات بریتانیایی مدعی شده‌اند که یک کشتی نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا در اوایل سال جاری یک محموله موشک‌های پیشرفته ایرانی را در خلیج عمان توقیف کرده است. بریتانیا می‌گوید سلاح‌های به دست آمده آشکارا ثابت می‌کند که تهران از انصارالله یمن حمایت تسلیحاتی می‌کند.  

الجزیره می‌نویسد بیانیه دولت بریتانیا از این جهت قابل توجه است که برخی از قوی‌ترین یافته‌ها تا به امروز را ارائه می‌کند مبنی بر آنکه تهران از طریق خلیج فارس در حال مسلح کردن حوثی‌ها علیه ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی با سلاح‌های پیشرفته است.

سفارت بریتانیا در امارات با انتشار بیانیه‌ای از توقیف موشک‌های زمین به هوا و موتورهای موشک‌های کروز در خلیج فارس خبر داد. سفارت بریتانیا در این بیانیه ادعا می‌کند که این نخستین بار است که «یک کشتی جنگی نیروی دریایی بریتانیا کشتی حامل چنین تسلیحات پیشرفته‌ای از ایران را توقیف می‌کند.» جیمز هیپی، وزیر نیروهای مسلح بریتانیا گفت:

«بریتانیا به کار خود برای حمایت از صلح پایدار در یمن ادامه خواهد داد و به امنیت دریایی بین‌المللی متعهد است تا کشتی‌های تجاری بتوانند با خیال راحت و بدون خطر عبور کنند.»

نمایندگی ایران در سازمان ملل به درخواست اظهارنظر پاسخ نداد.

بیانیه سفارت بریتانیا در امارات متحده عربی نشان‌دهنده تشدید تنش‌های قدرت‌های غربی با ایران است. مقامات غربی در گذشته از اظهارات عمومی که به طور قطع ایران را به قاچاق سلاح و مسلح کردن حوثی‌های یمن متهم کند خودداری کرده بودند.

مسیر محموله‌های قاچاق از طریق دریای عرب یا خلیج عدن اما ایران را در مظان اتهام قرار می‌دهد.

علیرغم تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه یمن، ایران از زمان آغاز جنگ یمن در سال ۲۰۱۴، مظنون به انتقال تفنگ، نارنجک‌، خمپاره، موشک و سایر تسلیحات به حوثی‌ها بوده است.

ایران تسلیح حوثی‌ها را تکذیب می‌کند، اما کارشناسان مستقل، کشورهای غربی و کارشناسان سازمان ملل به شواهدی دست یافته‌اند که نشان می‌دهد ایران از انصارالله یمن حمایت تسلیحاتی می‌کند.  

نیروی دریایی بریتانیا در ماه ژوئن/خرداد سال جاری با استناد به تجزیه و تحلیل پزشکی قانونی برخی از موتورهای موشک را که در اوایل سال جاری توقیف شده بود با یک موشک کروز ساخت ایران با برد ۱۰۰۰ کیلومتر (۶۲۱ مایل) مرتبط دانست. ظاهراً شورشیان این موشک‌ها را در حملات به تأسیسات نفتی عربستان سعودی به کار گرفته بودند.  

نیروی دریایی بریتانیا گفت حوثی‌ها همچنین از موشک کروز برای حمله ژانویه سال جاری به تأسیسات نفتی در ابوظبی استفاده کرده‌اند. در این حمله‌ سه نفر جان خود را از دست دادند و اعتبار نیروهای آمریکا مستقر در منطقه به عنوان ضامن ثبات و صلح نیز به چالش کشیده شد. ارتش آمریکا در جریان این حمله موشک‌های رهگیر پرتاب کرد که نشان‌دهنده گسترش جنگ یمن بود.

بالگرد «اچ.ام.مونتروز» در ۲۸ ژانویه و ۲۵ فوریه سال جاری در حال بررسی کالاهای غیرقانونی در خلیج عمان بود که کشتی‌های کوچکی را که با سرعت از سواحل ایران دور می‌شدند با «محموله مشکوک» رصد کرد. سپس یک تیم از تفنگداران دریایی سلطنتی با توقف قایق‌ها و تفتیش آن‌ها، سلاح‌ها را در آب‌های بین‌المللی جنوب ایران ضبط کردند.

یک ناوشکن موشک هدایت شونده نیروی دریایی ایالات متحده از عملیات فوریه کشتی جنگی بریتانیا پشتیبانی کرد. دریاسالار برد کوپر، معاون ناوگان پنجم گفت توقیف این محموله نشان‌دهنده «تعهد قوی نیروی دریایی به امنیت و ثبات منطقه‌ای» است.

حوثی‌ها صنعا، پایتخت یمن را در سپتامبر ۲۰۱۴ تصرف کردند و دولت به رسمیت شناخته شده بین‌المللی را مجبور به تبعید کردند. نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی با برخورداری پشتیبانی اطلاعاتی ایالات متحده در مارس ۲۰۱۵ در حمایت از دولت یمن با حوثی‌ها وارد جنگ شد.

این جنگ خونین اکنون به بن‌بست رسیده و در این میان فقیرترین کشور جهان عرب به آستانه قحطی کشانده شده است. به نظر می‌رسد آتش‌بس ضعیفی که از ماه رمضان در ماه آوریل آغاز شد برقرار است، اگرچه هر دو طرف یکدیگر را به نقض آن متهم کرده‌اند.