آنکارا اعلام کرد که هیئت‌های نظامی ترکیه، روسیه و اوکراین چهارشنبه ۱۳ ژوئیه/ ۲۲ تیر با نمایندگان سازمان ملل برای بحث در مورد صدور ایمن غلات از اوکراین به سایر نقاط جهان دیدار و گفت‌وگو خواهند کرد.

به گزارش الجزیره خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه گفت:

«هیئت‌های نظامی ترکیه، روسیه و اوکراین و هیئتی از سازمان ملل در استانبول درباره انتقال ایمن غلات از بنادر اوکراین و از طریق دریا به بازارهای بین‌المللی گفت‌وگو خواهند کرد.»

این مذاکرات در زمانی انجام می‌شود که قیمت‌ مواد غذایی در سطح جهان به‌طرز بی‌سابقه‌ای افزایش یافته است. روسیه و اوکراین از صادرکنندگان عمده غلات‌اند و علاوه بر این روسیه نیز انواع کود را تولید و به بازارهای بین‌المللی عرضه می‌‌کنند. از همین‌روی جنگ اوکراین امنیت غذایی در جهان را به خطر انداخته است.  

ترکیه در این بحران مایل است نقش مهمی در مذاکرات بین سازمان ملل، روسیه و اوکراین در مورد کریدور دریای سیاه برای صدور غلات از اوکراین ایفا کند.

اوکراین برای صدور کالا به مشکل برخورده است و بسیاری از بنادر این کشور در سواحل جنوبی در محاصره قرار دارد و مسدود شده است. بر اساس داده‌های رسمی غلات تقریباً یک پنجم کل صادرات اوکراین را تشکیل می‌دهد.

کی‌یف مسکو را متهم کرده که از مناطق تصرف شده، غلات را به سرقت می‌برد. مسکو اما قویاً این اتهام را رد کرده است.

پیش از آغاز مذاکرات استانبول، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران گفت:

«هنوز راهی برای از سرگیری صادرات غلات از اوکراین وجود دارد.»

 وزارت خارجه اوکراین خواهان حل بحران غله تحت نظارت سازمان ملل شده است.

اولگ نیکولنکو، سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین به خبرگزاری رویترز گفت:

«اوکراین مدافع این است که موضوع رفع انسداد صدور غله از اوکراین تحت نظارت سازمان ملل متحد حل و فصل شود. ما از دبیرکل آنتونیو گوترش به‌دلیل تلاش‌های فعال او برای یافتن راه حلی که امنیت مناطق جنوبی کشورمان را تضمین کند، سپاسگزاریم.»

خواسته‌های مسکو

سخنگوی وزارت خارجه روسیه دیدار هیأت‌های نظامی در استانبول را تایید کرد اما در همان حال تاکید کرد که مسکو فهرستی از خواسته‌ها دارد.

به گزارش خبرگزاری اینترفاکس پیوتر ایلیچف، سخنگوی وزارت خارجه گفت:

«دور دیگری از مذاکرات در سطح کارشناسی برای ۱۳ ژوئیه در استانبول برنامه‌ریزی شده است. شرایط ما قابل درک است و شامل امکان کنترل و تفتیش کشتی‌ها برای جلوگیری از قاچاق سلاح و تعهد کی‌یف به عدم انجام اقدامات تحریک‌آمیز است.»

سخنگوی وزارت خارجه روسیه افزود که هیأت سازمان ملل به عنوان «ناظر» در مذاکرات حضور دارد.

در همان حال رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در تلاش است از روابط خوب خود با ولادیمیر پوتین، همتای روسی و رهبران کی‌یف که تحت حمایت غرب قرار دارند استفاده کند و آنکارا را به مرکز مذاکرات درباره اوکراین بدل کند.

بر اساس طرحی که سازمان ملل پیشنهاد داده است، محموله‌ها در امتداد کریدورهای مشخصی که مین‌گذاری نشده‌اند از بنادر اوکراین رهسپار بازارهای بین‌المللی می‌شوند.  

اوکراین از مین‌زدایی این منطقه خودداری می‌کند با این استدلال که در این صورت روسیه ممکن است از طریق دریا به شهرهایی مانند بندر اودسا در دریای سیاه حمله کند.