به گزارش خبرگزاری رویترز ترکیه شامگاه چهارشنبه ۱۳ ژوئیه/ ۲۲ تیر اعلام کرد که اجلاسی که در استابول با حضور هیٔت‌های نظامی ترکیه، روسیه، اوکراین تحت نظارت سازمان ملل برگزار شد به هدف خود که از سرگیری صدور غلات از بنادر اوکراین به بازارهای بین‌المللی است یک قدم نزدیک شده است.   

خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه گفت در نشست چهارجانبه در استانبول بر سر مسائل فنی از جمله کنترل مشترک در مبادی خروجی و ورودی بنادر و تامین امنیت ناوبری در مسیرهای انتقال دغله توافق حاصل شد.  

آکار گفت هیئت‌های اوکراین و روسیه هفته آینده مجددا در ترکیه گرد هم خواهند آمد و در آن نشست، هم کلیه جزئیات بازبینی و هم اقدامات صورت گرفته امضا خواهد شد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گفت «گامی مهم به جلو» در جهت از سرگیری صدور غلات از بنادر اوکراین به بازارهای بین المللی برداشته شده است، اما هشدار داد که هنوز به کار فنی بیشتری نیاز است. گوترش در جمع خبرنگاران در نیویورک گفت:

«امیدوارم بتوانیم هفته آینده به توافق نهایی دست پیدا کنیم. اما همانطور که گفتم، ما هنوز به حسن نیت و تعهدات زیادی از سوی همه طرف‌ها نیاز داریم.»

گوترش افزود:

«اگرچه اوکراین و روسیه به صورت دیپلماتیک با یکدیگر تعامل داشتند، اما تا حصول توافق  صلح هنوز راه درازی در پیش داریم.»

رهبران اوکراین یا روسیه که هر دو از بزرگترین صادرکنندگان غلات در جهان هستند، تاکنون از اظهار نظر درباره احتمال حصول توافق در اجلاس استانبول خودداری کرده‌اند.

خبرگزاری اینترفاکس روسیه به نقل از پیوتر ایلیچف، رئیس بخش سازمان‌های بین‌المللی در وزارت خارجه روسیه نوشت روسیه می‌خواهد کشتی‌های حامل غلات صادراتی از بنادر اوکراین را برای جلوگیری از قاچاق سلاح خودش کنترل و بازرسی کند.

بیش از ۲۰ میلیون تن غلات اوکراین در سیلوهای بندر اودسا در دریای سیاه در انتظار صدور به بازارهای بین‌المللی هستند. بندر اودسا در محاصره نیروهای روسیه قرار دارد و کشتی‌های حامل غلات در دریا سرگردان شده‌اند.    

 مذاکرات مربوط به صدور غله در استانبول بین مقامات اوکراینی، روسیه، ترکیه و سازمان ملل پشت درهای بسته در مکانی نامعلوم برگزار شد.

ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه، گفت مسکو پیش از این پیشنهادهایی را برای حل و فصل مشکل صدور غلات ارائه کرده است.

دیپلمات‌ها گفته بودند در اجلاس چهارجانبه استانبول علاوه بر نظارت و بازرسی کشتی‌ها توسط نیروهای ترکیه و تحت نظارت سازمان ملل، موافقت روسیه با آتش‌بس در حین حرکت محموله‌ها به بحث گذاشته شد.   

روسیه علاوه بر اینکه تامین‌کننده عمده گندم در جهان است، صادرکننده بزرگ کود هم هست. اوکراین نیز تولیدکننده مهم ذرت و روغن آفتابگردان است. بنابراین، انعقاد یک توافق برای رفع انسداد صدور غله برای امنیت غذایی در جهان، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، و برای ثبات بازارها ضروری است.

اوکراین و غرب روسیه را به تشدید بحران جهانی غذا و دامن زدن به تورم اقلام غذایی  متهم کرده‌اند. مسکو اوکراین را مقصر می‌داند و این کشور را به خودداری از مین‌‌زدایی در اطراف خط ساحلی خود برای محافظت از حمله روسیه از راه دریا متهم می‌کند.  

روسیه همچنین غرب را به دلیل اعمال تحریم‌ها که حمل و نقل دریایی و مبادلات بانکی را دشوار کرده مورد انتقاد قرار داده است.   

خبرگزاری روسی ریانووستی به نقل از یک منبع دیپلماتیک اعلام کرد که خواسته‌های روسیه در مذاکرات غلات شامل رفع تحریم‌های غرب در حوزه «بیمه کشتیرانی، لجستیک، خدمات حمل و نقل و عملیات بانکی» است.