آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، شامگاه جمعه ۲۹ ژوئیه/ ۷ مرداد در اولین تماس با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه پس از جنگ اوکراین، گفت‌وگو کرد و گفت که او را تحت فشار قرار داده تا پیشنهاد آزادی دو آمریکایی را بپذیرد.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد که بلینکن در مورد این تماس تلفنی به خبرنگاران گفت: «ما یک گفتگوی صریح و مستقیم داشتیم. من کرملین را تحت فشار قرار دادم تا پیشنهاد اساسی را که ما ارائه کردیم بپذیرد.»

بلینکن روز چهارشنبه گفته بود که قصد دارد با لاوروف تماس بگیرد تا در مورد آزادی دو آمریکایی یکی بریتنی گرینر، ستاره بسکتبال، و دیگری پل ویلان، تفنگدار سابق و «پیشنهادی که چند هفته قبل داده بود»، تماس بگیرد.

بلینکن جزئیاتی از پاسخ لاوروف به آنچه «پیشنهاد اساسی» خواند، ارائه نکرد.

او به صورت علنی درخواست این تماس را به روسیه داده بود و البته جزئیات این پیشنهاد را فاش نکرد. برخی منابع می‌گویند مبادله ویلان و گرینر با یک دلال اسلحه روسی به نام ویکتور بوت، پیشنهاد بلینکن به لاوروف بوده است.

بلینکن این تماس را «مکالمه‌ای صریح و مستقیم» توصیف کرد که عمدتاً بر پیشنهاد آزادی آمریکایی‌ها متمرکز بود.

«من از وزیر امور خارجه روسیه خواستم تا با این پیشنهاد موافقت کند. من نمی‌توانم ارزیابی کنم که آیا احتمال پذیرش این پیشنهاد کم یا زیاد است.»

بلینکن همچنین گفت که به لاوروف در مورد اهمیت پایبندی روسیه به توافقنامه اجازه خروج محموله‌های غلات اوکراینی از دریای سیاه صحبت کرده است. او گفت که به لاوروف در مورد طرح روسیه برای الحاق بخش‌هایی از جنوب و شرق اوکراین به خام روسیه هشدار داده است.

بلینکن گفت که به لاوروف گفته است که جهان «هرگز» الحاق سرزمین‌های اوکراین به روسیه را به رسمیت نمی‌شناسد، و به گفته او این موضوع «هزینه‌های اضافی قابل توجهی برای روسیه به همراه خواهد داشت».

روایت طرف روسی از این مکالمه بر جنبه‌های عمدتا متفاوتی متمرکز بود. وزارت خارجه روسیه در بیانیه خود گفت که لاوروف «قویاً» از بلینکن خواست که تلاش برای آزادی بازداشت‌شدگان آمریکایی را در یک «گفت‌وگوی حرفه‌ای با دیپلماسی آرام و بی‌سروصدا» پی بگیرد.

لاوروف همچنین قول روسیه برای ادامه جنگ تا رسیدن به اهداف خود در اوکراین را تکرار کرد. همچنین ناخرسندی خود مبنی بر اینکه حمایت ایالات متحده و ناتو از اوکراین درگیری را طولانی‌تر می‌کند، مجدداً ابراز کرد و ایالات متحده را متهم کرد که هنوز به توافقات خود در مورد صادرات محموله‌های غلات از اوکراین پایبند نیست.

همزمان اوکراین اعلام کرده که آماده است تا صادرات غلات از بنادرش را آغاز کند اما منتظر موافقت سازمان ملل است.

در اروپا، امید اندکی به گشایش در مورد بحران اوکراین پیش از گفتگوی تلفنی لاوروف و بلینکن ایجاد شده بود. روسیه به صورت مشخص با کارت فعال کردن خط لوله «نورد استریم ۲» به عنوان اهرم فشاری بر موضوع عطش اروپا به انرژی بازی می‌کند.

آلمان که طرف مقابل پروژه نورداستریم ۲ است و پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین صدور مجوز رگولاتوری برای این پروژه را متوقف کرد، با افزایش نارضایتی عمومی در مورد قیمت‌های بالای انرژی روبه‌رو است. با این حال وزیر اقتصاد این کشور روز جمعه گفت که راه اندازی خط لوله گاز نورد استریم ۲ در دستور کار نیست چرا که این پروژه «تنها به نفع ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه است» و جنگ را طولانی‌تر می‌کند.

در تحولی دیگر، آلمان دیروز اعلام کرد که ۱۶ تانک پیشرفته جدید را به اوکراین تحویل خواهد داد. مقدونیه هم تعدادی از تانک‌های ساخت اتحاد جماهید شوروی را به اوکراین ارسال خواهد کرد.

در دیگر کشور اروپایی حامی اوکراین یعنی بریتانیا، بن والاس، وزیر دفاع این کشور گفت که نیروهای روسیه در «وضعیت بسیار دشواری» قرار دارند و استراتژی پوتین شبیه به قرار دادن نیروهایش در چرخ گوشت است. به عقیده او، روسیه «مطمئناً قادر به اشغال اوکراین نیست. آن‌ها ممکن است بتوانند به کشتار بی‌رویه و تخریب ادامه دهند، اما این به معنای پیروزی برای آن‌ها نیست.»