سومین روز دور تازه مذاکرات احیای برجام در وین سپری شد. منابع ایرانی از پیشرفت اندک و سرعت کم مذاکرات هسته‌ای خبر دادند.

محمد مرندی، عضو هیئت مذاکره کننده ایران شامگاه شنبه ۶ اوت/ ۱۵ مرداد به شبکه تلویزیونی المیادین، وابسته به حزب‌الله لبنان گفت: «پیشرفت اجمالی حاصل شده است اما برخی از موضوعات همچنان به حل و فصل نیاز دارد».

او توضیح بیشتری در باره موضوعاتی که به حل و فصل نیاز دارند، نداد اما اضافه کرد تا زمانی که «پیشرفت ادامه داشته باشد، مذاکرات تداوم می‌یابد» و هدف ایران رسیدن به یک توافق «منصفانه» است.

مرندی شانس دستیابی به توافق را ۵۰ درصد اعلام کرد و به نقل از «منابع اروپایی» مدعی شد که «آمریکایی‌ها در برخی موارد تجدیدنظر کرده‌اند» و «در تحمیل نظرات خود به ایران شکست خورده‌اند».

دور جدید مذاکرات که با وقفه‌ای نزدیک به پنج ماه از سرگرفته شده است بر اساس متن پیشنهادی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا است. آنطور که پیش از این رسانه‌های منطقه‌ای گزارش کرده بودند، در این متن برخی از شرکت‌های سپاه پاسداران از فهرست تحریم خارج می‌شوند. مرندی ادعا کرد که ایران با روسیه و طرف اروپایی اختلافی ندارد و اختلاف باقی‌مانده مربوط به ایران و ایالات متحده آمریکا و مسائل باقی مانده میان دو طرف است.

مرندی که پیشتر هم مدعی شده بود خروج سپاه از فهرست تحریم‌ها و تروریستی از سوی ایران صحت ندارد، به المیادین گفت: «موضوع سپاه پاسداران شرطی در مذاکرات نبود اما رسانه‌های غربی در خصوص آن دست به بزرگ نمایی زدند.»

سه کشور اروپایی حاضر در برجام روز جمعه پنجم اوت در بیانیه‌ای مشترک از ایران خواسته بودند که پیشنهاد اروپا را بپذیرد.

شامگاه شنبه ۶ اوت منابع ایرانی از دیدار علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران با انریکه مورا، مسئول هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در مذاکرات خبر دادند. هنوز جزئیات این دیدار فاش نشده است.

دو خواسته ایران: بستن پرونده در آژانس و انتفاع اقتصادی

«نور نیوز»، رسانه منتسب به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران اما شامگاه شنبه در یادداشتی با عنوان «پیچ آخر در مذاکرات وین؛ گشایش یا توقف»، نوشت: «هیچ‌یک از موضوعات باقی‌مانده قبلی که مانع انتفاع ایران از برجام شده از دستور کار هیأت ایرانی خارج نشده» و ایده‌های ارائه شده از سوی نمایندگان ایران «با هدف پیگیری و به نتیجه رساندن انتظارات ایران مطرح شده است‌».

رسانه نزدیک به شورای امنیت ملی ایران «اطمینان از باقی نماندن هیچ موضوعی برای تبدیل شدن به اهرم فشار بر ایران در آینده» را از «مهمترین مواردی» برشمرد که هیئت ایرانی بر آن «تاکید داشته است». این موضوع به پرونده‌های باز سه مرکز هسته‌ای ایران برمی‌گردد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید جمهوری اسلامی درباره آنها توضیحات قانع‌کننده‌ای نداده است.

نورنیوز در ادامه «موضوعات پادمانی» را یکی از نمونه‌هایی برشمرد که برجام را به «گروگان آمریکا و اروپایی‌ها» تبدیل کرده و نوشت: آنها «نه تنها حاضر به پذیرش الزامات یک توافق قوی نیستند، بلکه سعی می‌کنند ایران را زیر فشار روانی قرار داده و امتیازات بیشتری را کسب کنند.»

این رسانه مسائل پادمانی را که پیشتر گفته شده بود جایی در مذاکرت وین ندارد را بخشی از «برجام و توافق ۲۰۱۵» برشمرد که از سوی کشورهای اروپایی و آمریکایی برای حل آن تعهد سیاسی داده شده بود اما به «ابزار فشاری بر ایران» تحمیل شده است.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران هم شامگاه شنبه گفت‌‌وگو در باره مسائل پادمانی در حاشیه مذاکرات وین را تایید کرده و گفت: «مذاکرات بد نیست».

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیشتر گفته بود که احیای برجام و پرونده پادمانی ایران در آژانس دو موضوع جداگانه هستند.

دیپلمات‌های اروپایی هم در نخستین روز مذاکره درباره مسئله بازرسی‌های پادمانی آژانس گفتند که این موضوع قرار نیست در چارچوب آخرین متن روی میز مورد بررسی قرار گیرد.

نورنیوز در پایان نوشت: ایران دلیلی برای تن دادن به توافق احتمالی در مذاکرات وین «اگر منجر به دو اتفاق یعنی؛ «حذف هرگونه اهرم فشار علیه ایران در آینده» و «رفع پایدار و با ثبات تحریم‌ها برای اطمینان‌بخشی به شرکای تجاری» نشود»، ندارد.

خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا هم صبح یکشنبه ۱۶ مرداد/ ۷ اوت «رفع حداکثری تحریم‌ها و کوچک کردن لیست تحریم‌ها»، «دریافت ضمانت‌های کافی برای خارج نشدن دوباره آمریکا از برجام» و «اعلام خاتمه سوالات و ابهامات آژانس درباره موضوعات پادمانی» را سه موضوع مهمی عنوان کرد که در دور تازه مذاکرات در وین میان ایران و آمریکا و نماینده اتحادیه اروپا مورد بحث است.

مذاکرات احیای برجام از روز پنج‌شنبه ۱۳ مرداد / ۴ اوت در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزیران خارجه در در هتل کوبورگ وین از سر گرفته شد.

همزمان با دور جدید مذاکرات احیای برجام جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت که ایالات متحده تا ابد منتظر نخواهد ماند که ایران متن روی میز را بپذیرد.

پیشتر برخی رسانه‌ها ادعا کرده بودند که یک مهلت ۷۲ ساعته برای رسیدن به توافق تعیین شده است اما هماهنگ‌کننده اروپایی مذاکره این موضوع را رد کرد.