بامداد پنج‌شنبه ۲۷ مرداد / ۱۸ اوت در حملات روسیه به خارکف (خارکیف) دومین شهر بزرگ اوکراین، دست‌کم شش نفر کشته شدند. اولگ زینگوبوف، فرماندار منطقه در کانال تلگرام اعلام کرد که ۱۶ نفر دیگر در این حملات زخمی شدند. پس از این حمله، آتش‌سوزی بزرگی در یک ساختمان مسکونی رخ داد.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در تلگرام گفت یک ساختمان مسکونی در این حمله «به‌طور کامل ویران شده است». او این حمله را  «حمله شرم‌آور به غیرنظامیان» و «کاملاً ناموجه» خواند و آن را نشانه «ناتوانی متجاوز» دانست.

خارکف (خارکیف) در شمال شرقی اوکراین تنها ۴۰ کیلومتر با مرز روسیه فاصله دارد و از زمان آغاز جنگ مدام بمباران شده است. با این حال، نیروهای روسی هنوز نتوانسته‌اند این شهر را تصرف کنند. به‌گفته مقام‌های اوکراینی، از آغاز جنگ صدها غیرنظامی در منطقه خارکف (خارکیف) کشته شده‌اند. نیروهای روسیه در حال حاضر حملات خود را در شرق و جنوب اوکراین متمرکز کرده‌اند.

دیدار دبیرکل سازمان ملل با زلنسکی و اردوغان

این حمله ساعاتی پیش از دیدار آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل با زلنسکی و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه انجام شد. این دیدار قرار است امروز در شهر لویو در غرب اوکراین برگزار شود.

سازمان ملل گفته است که موضوع اصلی دیدار این سه اجرای توافق‌نامه صادرات غلات اوکراین به بازارهای جهانی است. به‌دلیل جنگ در اوکراین، صادرات غلات این کشور از بنادر دریای سیاه برای ماه‌ها متوقف شد و به بحران جهانی غذا کمک کرد.

در ماه ژوئیه، روسیه و اوکراین با میانجی‌گری سازمان ملل و ترکیه توافق‌نامه ادامه صادرات غلات را امضا کردند. آن‌ها از جمله متعهد شدند گذرگاه‌های امن برای کشتی‌های باری در دریای سیاه ایجاد کنند. نخستین کشتی بارگیری‌شده با غلات ۱۰ مرداد / یکم اوت اوکراین را ترک کرد.

وزارت دفاع ترکیه امروز پنج‌شنبه ۲۷ مرداد / ۱۸ اوت در آنکارا اعلام کرد که یک کشتی باری دیگر با محموله غلات بندر چورنومورسک اوکراین را ترک کرد. تاکنون ۲۵ کشتی حامل غلات از بنادر دریای سیاه خارج شده‌اند.

در نشست امروز با گوترش همچنین به وضعیت نیروگاه هسته‌ای مورد مناقشه زاپوریژیا رسیدگی خواهد شد.

گوترش قصد دارد جمعه از بندر اودسا در جنوب اوکراین و شنبه از ترکیه بازدید کند.

نیروهای محلی طرفدار روسیه: حمله توپخانه‌ای اوکراین به زاپوریژیا

در حالی‌که اوکراین از حمله روسیه به خارکف (خارکیف) خبر داد، خبرگزاری تاس روسیه نیز به‌نقل از اداره  محلی شهر انرهودار در استان زاپوریژیا گزارش داد که نیروهای مسلح اوکراین به روی این شهر آتش گشوده‌اند. اطلاعات در مورد تلفات احتمالی و خسارت‌های وارده به زیرساخت‌ها هنوز روشن نیست.

در اطلاعیه‌‌ای که در کانال تلگرامی دولت محلی طرفدار روسیه منتشر شد، آمده است:

«گروه‌های مسلح رژیم کی‌یف آتش گسترده‌ای را به سمت انرهودار گشوده‌اند. از ساکنان خواسته می‌شود به مکان‌های امن نقل مکان کنند.»

ولادیمیر روگوف، عضو شورای اصلی اداره محلی استان زاپوریژیا گزارش داد که این دومین حمله نظامیان اوکراینی به این شهر در روز چهارشنبه با استفاده از توپخانه سنگین بود. به‌گفته او، پیش از این، ارتش اوکراین بخشی از انرهودار را که نیروگاه اتمی زاپوریژیا در آن قرار دارد، گلوله‌باران کرده بودند. این مقام به خبرگزاری تاس گفت دست‌کم شش گلوله در مجاورت ساختمان نیروگاه اتمی منفجر شده است.

تاس نوشته است طی چند روز گذشته، نیروهای اوکراینی چندین حمله به ساختمان نیروگاه اتمی زاپوریژیا انجام داده‌اند و در این حملات از پهپاد، توپخانه سنگین و سامانه‌های پرتاب چندگانه راکت استفاده کرده‌اند. بنا به این گزارش پدافند هوایی اکثر این حملات را خنثی کرده است، با این حال، گلوله‌ها به برخی تأسیسات زیرساختی در مجاورت مخازن زباله‌های هسته‌ای اصابت کردند.

زلنسکی خواستار خروج بی‌قید و شرط روس‌ها از نیروگاه‌ زاپوریژیا شد

در سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی شب گذشته باز هم خواستار خروج نیروهای روسیه از نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا شد و گفت «این کار باید بدون قید و شرط و در اسرع وقت انجام شود».

دیپلمات‌های اوکراینی، کارشناس‌ها و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تلاش هستند تا به یک کمیسیون متخصص اجازه بازدید از این نیروگاه را بدهند. زلنسکی گفت:

«تنها شفافیت مطلق و وضعیت کنترل‌شده در نیروگاه هسته‌ای و اطراف آن، بازگشت به امنیت هسته‌ای عادی را برای دولت اوکراین، جامعه بین‌المللی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تضمین می‌کند.»

روز گذشته (چهارشنبه) ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو نیز بر بازرسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا تأکید کرد و گفت اشغال روسیه «تهدیدی جدی برای ایمنی این تأسیسات است» و این کشور باید تمام نیروهای خود را از این نیروگاه خارج کند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هفته گذشته در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل خواستار دسترسی فوری به این تأسیسات شد.

وضعیت بزرگترین نیروگاه هسته‌ای اروپا که در اشغال نیروهای روسی است، هفته‌هاست که جامعه بین‌المللی را نگران کرده است. گلوله‌ها همچنان به‌روی این نیروگاه شلیک می‌شوند و روسیه و اوکراین یکدیگر را مسئول می‌دانند.

مشاور زلنسکی: جنگ در بن‌بست است

در میانه گلوله‌باران‌های متقابل، یکی از مشاوران ارشد رئیس جمهوری اوکراین گفت جنگ روسیه علیه اوکراین به «بن‌بست استراتژیک» رسیده است.

الکسی آرستویچ در ویدئویی گفت:

«نیروهای روسی از ماه گذشته تنها به حداقل پیشروی‌ها دست یافته‌اند و در برخی موارد ما پیشروی کرده‌ایم. آن‌چه می‌بینیم یک بن‌بست استراتژیک است.»

نیروهای اوکراینی روز پنج‌شنبه گفتند که حمله روسیه در منطقه جنوبی خرسون را دفع کرده‌اند.

آرستویچ افزود «مخاطرات فدراسیون روسیه در این جنگ افزایش یافته است».

وزارت دفاع اوکراین به‌نقل از نیروهای اطلاعاتی این کشور اعلام کرد که ارتش روسیه در پی حملات اخیر در کریمه، هواپیماهای جنگنده خود را به مناطقی دور از دسترس نیروهای اوکراینی جابه‌جا می‌کنند.

این وزارتخانه شب گذشته گفت:

«در پی حملات اخیر در کریمه، روس‌ها هواپیماها و هلیکوپترهای خود به‌سرعت به عمق شبه‌جزیره و فرودگاه‌های فدراسیون روسیه منتقل می‌کنند.»

وزارت دفاع اوکراین افزود:

«اشغالگران در حال انجام اقداماتی برای انتقال تجهیزات هوانوردی از فرودگاه‌های مستقر در کریمه به فرودگاه‌های رزرو و فرودگاه‌های مستقر دائمی در قلمرو فدراسیون روسیه هستند.»