خامنه‌ای در غیبت به سر می‌برد. معمولاً او در دوره‌های بحرانی بالای منبر می‌رود، به «دشمن» می‌تازد، و حکومتیان را به انسجام و وحدت و قاطعیت در سرکوب فرامی‌خواند. در روزهای اخیر هر مقامی حرف خود را زده است. در شامگاه چهارشنبه، ۶ مهر، ابراهیم رئیسی، به عنوان بالاترین مقام رسمی اجرایی در تلویزیون حاضر شد و نسبت به وقایع جاری اعلام موضع کرد.

اول و آخر حرف او این بود که: وضع اقتصادی دارد بهتر می‌شود، از آمار بیکاری کاسته شده و ایران موقعیت بین المللی بسیار خوبی دارد؛ گفت‌وگوهای “برجام” پیش می‌رود و اگر هم به نتیجه نرسد، اشکالی ندارد‌، نظام فکر همه چیز را کرده است.

در گفت‌وگوی تلویزیونی، موضوع اعتراضات و به قول عضو هیئت مرگ در کشتار تابستان ۶۷ «اغتشاشات» را میان ابراز خوش‌بینی اول و آخر نسبت به وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور گذاشته بودند. رئیسی گفت که به موضوع مرگ «مرحومه» رسیدگی شده و می‌شود و در چند روز نتیجه بررسی‌ها اعلام خواهد شد. اعتراض‌ها پس از قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی، زن ۲۲ ساله کُرد آغاز شدند.

او در اشاره به اعتراض‌ها، به کسانی که آنان را «اغتشاش‌گر» خواند تاخت و گفت در همه جای دنیا رسم است که با آشوبگران قاطعانه برخورد کنند. او نیروهای امنیتی را ستایش کرد و تلاش آنان را برای سرکوب «اغتشاش‌گران» بجا و به خاطر انجام وظیفه دانست.

رئیسی در قسمت پرداختن به مرگ مهسا امینی، هیچ اسمی از گشت ارشاد و موضوع حجاب نیاورد. شکست حکومت ارشادگر، در برابر اعتراض‌ها در این قسمت نمایان بود. او گفت می‌توان درباره شیوه اجرای قانون بحث کرد و شیوه اجرا را اصلاح کرد. رئیسی اما نگفت منظورش کدام قانون است.

او گفت کسانی که نظر دیگری درباره شیوه اجرای قانون دارند، می‌توانند در «کرسی‌های آزاداندیشی»، که ابتکار «رهبر معظم» است، شرکت کنند و نظر خود را بگویند. رئیسی گفت حتا در مراکزی که تعیین خواهد شد، «در دانشگاه یا جاهای دیگر»، افراد می‌توانند «اعتراض» کنند. رئیسی، عضو هیئت مرگ، در اشاره به اعتراض‌ها از عنوان «کشته‌سازی» استفاده کرد، که منظور از آن انداختن جرم قتل معترضان به گردن خود معترضان است.