اوکراین روز شنبه یکم اکتبر/۹ مهر اعلام کرد سنگر کلیدی لیمان در شرق این کشور را که توسط روسیه اشغال شده بود، پس‌گرفته است.

 ولایمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه روز جمعه به صورت رسمی اعلام کرد چهار منطقه دونتسک، لوهانسک، زاپوریژیا و خرسون را پس از همه‌پرسی ضمیمه خاک روسیه کرده است. سازمان‌های بین‌المللی، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا و متحدان آن‌ها این تصمیم را محکوم کرده‌اند. وزارت خارجه ترکیه هم که به‌رغم این‌که در جنگ روسیه و اوکراین، روابط خود را با هر دو طرف حفظ کرده و سعی کرده نقش میانجی را بازی کند، تصمیم روسیه را «نقض شدید اصول تثبیت شده حقوق بین الملل» خواند و گفت که این تصمیم «غیرقابل قبول است».

ساعاتی پیش از انتشار تصاویر سربازان اوکراینی که گفتند کنترل لیمان را در دست گرفته‌اند، وزارت دفاع روسیه اعلام کرده بود که نیروهایش را «به خاطر خطر محاصره» از منطقه خارج می‌کند.

لیمان در ماه مه به دست نیروهای روس افتاد و طبق گزارش‌ها از این شهر به‌عنوان مرکز تدارکات و حمل و نقل برای عملیات ارتش روسیه در شمال منطقه دونتسک استفاده می‌شده است. تصرف لیمان را می‌توان مهمترین دستاورد اوکراین پس از آغاز عملیات بازپس‌گیری مناطق اشغالی در شمال شرقی خارکف (خارکیف) دانست که از ماه گذشته میلادی آغاز شد.

ولودیمیر زلنسکی، رئيس جمهوری اوکراین وعده داد مناطق بیشتری از دونباس را که تحت کنترل و اشغال روسیه‌اند پس بگیرد.

نیروهای مسلح اوکراین هم بامداد یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کردند که جت‌های این کشور در ۲۴ ساعت گذشته ۲۹ حمله انجام داده و تسلیحات و سامانه‌های موشکی ضدهوایی را منهدم کرده‌اند. به ادعای این بیانیه نیروهای زمینی اوکراین هم پست‌های فرماندهی، انبارهای حاوی مهمات و مجتمع‌های موشکی ضد هوایی را هدف قرار داده‌اند. اوکراین همچنین مدعی شد نیروهای روسیه ۴ موشک شلیک کرده و ۱۶ حمله هوایی انجام داده‌اند و از پهپادهای شاهد-۱۳۶ ساخت ایران برای حمله به زیرساخت‌ها استفاده کرده‌اند. بیانیه نیروهای مسلح اوکراین همچنین از آسیب به ۳۰ شهرک در جنوب و جنوب غرب این کشور خبر داده است.

این گزارش به‌طور مستقل تأیید نشده است.

سایه تهدید هسته‌ای

با تصرف لیمان احتمال دست‌زدن به حمله هسته‌ای از سوی روسیه و نگرانی‌ها در این رابطه را افزایش داده است. رمضان قدیروف، رهبر منطقه جنوبی چچن و متحد پوتین در تلگرام، روسیه را به «اقدامات شدیدتر» از جمله اعلام حکومت نظامی در مناطق مرزی و استفاده از سلاح‌های هسته‌ای ضعیف‌تر دعوت کرد.

دیمیتری مدودف، نخست‌وزیر و رئیس جمهوری سابق روسیه و معاون رئیس شورای امنیت این کشور هم پیشنهاد استفاده از سلاح هسته‌ای داد. شخص ولادیمیر پوتین نیز هفته گذشته و پیش از تصرف شهر لیمان بدون اشاره به سلاح هسته‌ای گفت آماده دفاع از «تمامیت ارضی» روسیه با تمام ابزارهای موجود است.

لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا روز شنبه از خبر «دلگرم‌کننده» بازپس‌گیری شهر راهبردی لیمان استقبال کرد.

واشنگتن پیشتر از پوتین خواسته بود از سلاح هسته‌ای استفاده نکند و اعلام کرده بود به هرگونه استفاده از تسلیحات هسته‌ای در اوکراین «پاسخ قاطعانه» خواهد داد.

آلمان یکی از پیشرفته‌ترین سامانه‌های دفاع هوایی را در اختیار اوکراین قرار می‌دهد

همزمان با این تحولات آلمان اعلام کرد که اولین بخش از یک سامانه دفاع هوایی پیشرفته را به اوکراین تحویل خواهد داد.

کریستین لامبرشت، وزیر دفاع آلمان روز شنبه در جریان بازدید از اودسا اعلام کرد که آلمان اولین سیستم از چهار سامانه دفاع هوایی پیشرفته IRIS-T را در روزهای آینده برای کمک به جلوگیری از حملات پهپادی به اوکراین تحویل می‌دهد.

اولین بار در ماه مه سال جاری میلادی برلین اعلام کرد در حال بررسی ارسال سیستم دفاعی زمین به هوای IRIS-T است که هزینه آن ۱۵۰ میلیون دلار برآورد می‌شود.

این درحالی‌ست که آلمان هنوز نیروهای مسلح خود را به این سامانه که در زمره پیشرفته‌ترین سامانه‌های دفاع هوایی جهان به حساب می‌آید تجهیز نکرده است.

طبق گزارش خبرگزاری‌های غربی اوکراین در هفته‌های اخیر شاهد حملات بیشتری از سوی پهپادهای کامیکازه (انتحاری) ساخت ایران بوده است که به قیمت جان انسان‌ها تمام شده و به زیرساخت‌ها آسیب جدی وارد کرده است.

کی‌یف همچنین از آلمان خواسته تانک‌های مدرن در اختیار ارتش اوکراین قرار دهد.

برلین تاکنون با استدلال جلوگیری از تشدید درگیری‌های نظامی در برابر چنین درخواست‌هایی مقاومت کرده است.