اعتراض‌های سراسری شهرت یافته با شعار «زن، زندگی، آزادی» (ز.ز.آ) در هفدمین روز خود ادامه یافتند؛ به شکل بی‌سابقه‌ای بعد از دانشجویان، برای اولین بار شاهد اعتراض‌های گسترده دانش‌آموزان (عمدتا دختر) بودیم.

روز یازدهم مهر حمله نیروهای امنیتی به معترضان نیز هم‌چنان ادامه پیدا کرد و بر اساس ویدیوهایی که در شبکه‌هایی اجتماعی منتشر شده است، آنها در خیابان جمهوری اسلامی با گاز اشک‌آور و گلوله‌های ساچمه‌ای معترضان را مورد هدف قرار دادند.

در استان سیستان و بلوچستان نیز کسبه و بازاریان به دلیل حمله نیروهای امنیتی به نمازگزاران و معترضان در شهر زاهدان دست به اعتصاب سراسری زدند.

از دانشگاه به مدارس، اعتراض ادامه دارد

اعتراضات سراسری که روز نهم مهر از صحن دانشگاه‌ها به داخل شهرها کشیده شد، پرشمارترین تظاهرات‌ و تجمع‌ در شهرهای مختلف ایران در دور اخیر را رقم زد. یک‌شنبه شب دهم مهرماه نیروهای سرکوب‌گر کوشیدند با محاصره و کنترل دانشگاه‌ صنعتی شریف و بازداشت خشونت‌آمیز دست‌کم ۳۰ دانشجو از تداوم اعتراض‌ها جلوگیری کنند، اما دوشنبه ۱۱ مهر نه تنها اعتراض‌ها در برخی دانشگاه‌ها ادامه پیدا کرد، بلکه این بار دانش‌آموزان راهنمایی و دبیرستانی در مدارس و خیابان دست به اعتراض زدند.

بر اساس ویدئوها و گزارش‌های منتشر شده دانش‌آموزان در شهرهای کرج، تهران، شیراز و شهریار دست به اعتراض زدند و شعارهایی مانند «امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه»، «جمهوری اسلامی نمی‌خوایم نمی‌خوایم»، «زن، زندگی، آزادی» و «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.

دانش‌آموزان که عمدتا دانش‌آموزان دختر بودند با برداشتن مقنعه‌هایشان هم در مدارس و هم خیابان اعتراض خود به کشته شدن مهسا امینی، حجاب اجباری و نظام جمهوری اسلامی را نشان دادند.

در ویدیویی که از دانش‌آموز در گوهردشت منتشر شده است، آنها در حالی که مقنعه‌هایشان را برداشته‌اند، مدیرکل آموزش و پرورش را از مدرسه بیرون می‌کنند و خطاب به او می‌گویند: «بی‌شرف، بی‌شرف»

دانش‌آموزان پسر نیز به اعتراض‌ها پیوستند و بر اساس ویدیویی که از هفدهمین روز اعتراض‌ها به قتل حکومتی مهسا امینی منتشر شد، گروهی از دانش‌آموزان پسر بعد از تعطیلی مدارس در خیابانی در کرج شعار «زن، زندگی، آزادی» و «ایرانی باغیرت حمایت حمایت» سر دادند.

Ad placeholder

اگرچه اعتراض‌های ضدحکومتی در مدارس و میان دانش‌آموز در نوع بسیار جدید و بدیع بود، اما در دانشگاه‌ها نیر با وجود سرکوب گسترده در روزهای گذشته و بازداشت تعداد زیادی از دانشجویان و استاید، در هفدهمین روز نیز هم‌چنان ادامه پیدا کرد.

انجمن اسلامی دانشگاه شریف نیز روز گذشته در بیانیه‌ای تند، محاصره روز یک‌شنبه این دانشگاه را «روز خونین» دانشگاه و «لکه ننگ دیگری بر کارنامه حاکمیت» توصیف کرد و از همه دانشجویان و استادان دانشگاه‌ها خواست به نشانه همبستگی با دانشگاه شریف کلاس‌های خود را تعطیل کنند.

این بیانیه که با عبارت «انا لله و انا الیه راجعون» آغاز می‌شد، آمده است: «ما فاتحه‌ این دانشگاه را خواندیم، ما فاتحه این وزارت علوم را خواندیم، ما فاتحه این دولت را خواندیم.»

روایت انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی شریف از حمله یک‌شنبه شب نشان می‌دهد که این اقدام با برنامه‌ریزی قبلی و «سناریویی از پیش طراحی شده برای خفه کردن صدای دانشجویان معترض» انجام شده است.

از همین‌رو دانشجویان در روز دوشنبه یازدهم مهرماه در بیش از ۲۰ دانشگاه برای سومین روز متوالی دست به تحصن و اعتصاب زدند:

ارومیه، تبریز، خواجه‌نصیر تهران، دانشگاه تربیت مدرس و دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، دانشجویان علامه طباطبائی پردیس مرکزی، دانشگاه باهنر کرمان، دانشگاه علوم پزشکی فسا، دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران، دانشگاه بیرجند، دانشگاه زنجان، دانشگاه علوم پزشکی سنندج، دانشکده زبان‌های خارجی دانشگاه تهران، دانشگاه مدنی آذربایجان، دانشگاه قم، دانشگاه کاشان، دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، دانشگاه الزهرا تهران، دانشگاه رازی کرمانشاه، دانشگاه هنر تهران، دانشگاه منابع طبیعی تهران، دانشگاه تبریز، دانشگاه شیراز، دانشگاه صنعتی سجاد، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده پرستاری یزد، دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه اردبیل، دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه سمنان.

ویدیویی از حمله و تیراندازی نیروهای امنیتی به تحصن دانشجویان در دانشگاه تبریز. در این ویدیو دست‌کم یکی از دانشجویان بر اثر تیراندازی نیروهای امنیتی زخمی شده است.

در جریان اعتراض‌ها و تحصن‌های روز گذشته دانشجویان، بسیاری از آنها برای حمایت از دانشجویان دانشگاه شریف که یک‌شنبه با محاصره نیروهای امنیتی و لباس شخصی به خشونت کشیده شد، دست به اعتراض زدند و شعار دادند: «بسیجی جیره‌خوار، آخرشه کوفت بخور»

♦ در مورد رخدادهای عصر دهم مهر در دانشگاه شریف و جزئیات حمله لباس شخصی‌ها به دانشگاه بیشتر بخوانید:

حمله لباس‌شخصی‌ها به دانشگاه شریف و محاصره دانشجویان

در دانشگاه تهران حراست و لباس شخصی‌ها همانند روزهای گذشته، تردد دانشجوها به‌ویژه هنگام خروج از دانشگاه را کنترل می‌کردند. آنها از کارت شناسایی دانشجویان عکس‌برداری می‌کردند. تعدادی از دانشجویان دانشگاه تهران در محوطه دانشگاه توسط نیروهای حراست بازداشت شدند و در ساختمان‌های خود دانشگاه آنها را زندانی کردند.

روز دوشنبه یازدهم مهرماه در راستای تداوم سرکوب و بازداشت فعالان دانشجویی، ملیکا قراگوزلو شنبه ۱۰ مهر، در پی هجوم حدود ۱۰ مأمور مرد و یک مأمور زن با شکستن قفل درب منزل، بازداشت شد.

امیرشاهین فاطمی دبیر اتحادیه انجمن‌های علمی دانشجویی علوم اجتماعی کشور و دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ روز گذشته در منزل خود بازداشت شد.

Ad placeholder

تداوم اعتراض‌ها در شهرها و ربودن جنازه نیکا شاکرمی

دوشنبه ۱۱ اعتراض‌ها به قتل حکومتی مهسا امینی هم‌چنان در شهرهای مختلف ادامه پیدا کرد و تا پاسی از شب ادامه داشت. نیروهای امنیتی در تهران بار دیگر آشکار به سمت معترضاان با تفنگ‌های شات‌گان تیراندازی کردند و به میان معترضان گاز اشک‌آور شلیک کردند.

شهرهای سنندج، اصفهان، تهران، کرج، زاهدان، خرم‌آباد، کرمان، رشت نیز هم‌چنان صحنه اعتراض بود.

در خرم‌آباد صدها نفر از شهروندان در مراسم خاک‌سپاری نیکا شاکرمی حضور پیدا کرده بودند و شعارهایی از جمله «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.

بنا به اطلاع یک منبع آگاه در گفت‌وگو با زمانه، نیروهای امنیتی در گورستان صالح‌آباد به سوگوارانی که در مراسم خاک‌سپاری نیکا شاکرمی آمده بودند تیراندازی کردند و خاله او به نام آتش شاکرمی را بازداشت کردند.

نیروهای امنیتی در نهایت پیکر این نوجوان ۱۶ ساله را از غسال‌خانه ربودند و بدون اطلاع خانواده در روستای ویسیان در استان لرستان به خاک سپردند.

در خرم‌آباد بعد از تنش‌ها و شرایط امنیتی که پس از مراسم خاک‌سپاری نیکا شاکرمی به وجود آمده بود، شهروندان دست به اعتراض گسترده زدند. معترضان با بستن راه‌ها و جاده‌ها اعتراض کردند و با حمله نیروهای امنیتی این اعتراض‌ها به خشونت و صحنه درگیری نیروهای سرکوب‌گر و معترضان تبدیل شد.

تصویری از اعتراض‌ها در خرم‌آباد

در مناطق مختلف شهر تهران نیز به مانند شب‌های دیگر مردم روی پشت‌بام‌ها و از پنجره خانه‌‌های خود شعارها ‌«مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.

ویدیویی که از شهرهای رشت و کرج منتشر شده، زن‌های معترضی را به تصویر می‌کشد که با برداشتن روسری خود وسط خایابان راه می‌روند.

در سنندج، شهری که تمام ۱۷ روز گذشته را بی‌وقفه را در اعتراض و اعصاب به سر برده است، تعدادی از زنان با برداشتن روسری در خیابان فردوسی که اصلی‌ترین خیابان شهر و میدان آزادی و انقلاب را به هم وصل می‌کند، دست یک‌دیگر را گرفتند و کُردی رقصیدند. صحنه‌ای با استقبال و واکنش گسترده کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی همراه بود.

در ویدیویی که از کرمان منتشر شده نشان می‌دهد که شهروندان این شهر با ایجاد راه‌بندان توسط خودروها و به صدا در آوردن بوق ماشین‌ها به اعتراض‌ها ادامه می‌دهند.

در تجریش تهران نیز دو زن با برداشتن روسری‌هایشان به وسط خیابان می‌روند و شعله اعتراض‌ها به روشن می‌کنند، سپس گروهی از مردم به آنها می‌پیوندند و شعار «ننگ ما، ننگ ما، رهبر الدنگ ما» سر دادند.

Ad placeholder

سیستان و بلوچستان همچنان قربانی می‌دهد

در استان سیستان و بلوچستان نیز بعد از حمله نیروهای امنیتی به معترضان و نمازگزاران که تاکنون به کشته شدن ده‌ها شهروند و زخمی‌ شدن صدها تن ختم شده است، فضای امنیتی هم‌چنان حاکم است.

بر اساس اخبار رسیده به زمانه از طریق منابع آگاه نیروهای امنیتی اقدام به بازرسی خانه به خانه و بازداشت شهروندان کرده‌اند.

آمار جان باخته‌های حمله روز جمعه ۸ هم‌چنان در حال افزایش است.

بر اساس خبرگزاری «حال‌وش» که اخبار بلوچستان را پوشش می‌دهد، تعداد کشته‌شدگان حمله روز جمعه نیروهای امنیتی به شهروندان بلوچ دست‌کم ۸۲ نفر جان باخته‌اند. خبرگزاری حال‌وش اسامی این ۸۲ نفر جان باخته را منتشر کرده است.

یک‌شنبه شب ۱۰ مهرماه نیز بر اساس گزارش‌های منتشر شده توسط خبرگزاری حال‌وش و کمپین فعالین بلوچ، نیروهای لباس شخصی در شهر زاهدان اقدام به آتش زدن مدارس و دیگر اماکن عمومی کردند، از جمله مدرسه یکی از مدارس در محله شیرآباد.

عبدالحمید اسماعیل زهی، امام‌جمعه زاهدان در گزارشی مستقل توضیح داد که نیروهای حکومتی به خاطر یک تجمع کوچک عده‌ای جوان، به سر و قلب غیرنظامیان بی‌دفاع شلیک کردند.

این رهبر سنی‌های بلوچستان شمار کشته‌های زاهدان را در گزارش خود ۴۰ نفر اعلام کرده بود و گفته بود ممکن است به خاطر شدت جراحت‌های زخمی‌های بستری شده در بیمارستان افزایش پیدا کند.