به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه شامگاه پنج‌شنبه ۱۳ بهمن/ ۲ فوریه در کاخ الیزه از بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل استقبال کرد. در این دیدار آن‌ها بر این‌که می‌خواهند علیه ایران «با هم کار کنند» تأکید کردند. تنش‌های جدید میان اسرائیل و فلسطین نیز از موضوعات مورد بحث بود.

بنیامین نتانیاهو روز پنج‌شنبه برای دیداری سه روزه از فرانسه وارد پاریس شد. سفارت اسرائیل در پاریس پیش از این اعلام کرده بود که نتانیاهو در دیدار با مکرون تلاش‌های بین‌المللی برای توقف برنامه هسته‌ای ایران را بررسی خواهد کرد.

مکرون و نتانیاهو در این دیدار قصد خود را برای «همکاری» علیه «فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده» ایران در خاورمیانه و «پشتیبانی» تهران از روسیه در حمله به اوکراین، ابراز کردند.

دفتر ریاست جمهوری فرانسه در اطلاعیه‌ای گفت امانوئل مکرون پس از صرف شام با میزبان خود در کاخ الیزه، «پیشروی پرشتاب» در برنامه هسته‌ای ایران را محکوم کرد و به تهران هشدار داد که ادامه این مسیر قطعاً بدون «پیامد» نخواهد بود.

مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و طرف‌های برجام پس از گفت‌وگو‌های طولانی در وین که از آوریل سال ۲۰۲۱ آغاز شد و ۱۶ ماه به طول انجامید، در پی اصرار ایران بر پایان دادن به تحقیقات بیشتر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از یافتن نشانه‌هایی از اورانیوم غنی‌شده در سه سایت اعلام‌نشده خود، متوقف شد.

ایران غنی‌سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد را آغاز کرده است و این بسیار بالاتر از آستانه ۳,۶۷ درصد تعیین شده در توافق‌نامه هسته‌ای ۲۰۱۵ است و به ۹۰ درصد مورد نیاز برای تولید سلاح هسته‌ای نزدیک شده است. تهران در رویارویی با غرب همچنین تهدید به خروج از معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) کرده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌تازگی در گزارشی به شورای حکام اطلاع داد که دو آبشار سانتریفیوژ IR-6 که درحال غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد هستند به شکلی به هم متصل‌اند که از آن‌چه که ایران به آژانس اطلاع داده بود، «اساساً تفاوت» دارد.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس نیز نسبت به تغییرات در چرخه غنی‌سازی اورانیوم با غلظت بالا در تأسیسات فردو ابراز نگرانی کرده است.

بنیامین نتانیاهو در گذشته نیز همواره «اهداف نظامی» برنامه هسته‌ای ایران را محکوم کرده بود. کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه هم روز گذشته در گفت‌وگو با روزنامه «الشرق الاوسط» گفت:

«ما در رابطه با برجام با بن‌بست مواجه شده‌ایم و مسئولیت کامل این وضعیت برعهده ایران است.»

تهران همچنین متهم است که با تکیه بر شبه‌نظامیان نیابتی خود، کشورهای منطقه از لبنان گرفته تا یمن را بی‌ثبات می‌کند.

گزارش تازه آسوشیتدپرس حاکی از آن است که نیروهای فرانسوی ۲۵ دی / ۱۵ ژانویه در خلیج عمان محموله‌هایی شامل هزاران تفنگ تهاجمی، مسلسل و موشک ضد زره را که از سمت ایران برای شورشیان حوثی در یمن ارسال شده بود توقیف کرده‌اند. ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا (سنتکام) اعلام کرده است که معمولاً از این مسیر برای «انتقال غیرقانونی سلاح از ایران به یمن» استفاده می‌شود.

قطعنامه سازمان ملل متحد، انتقال تسلیحات به شورشیان حوثی یمن که صنعا پایتخت این کشور را در اواخر سال ۲۰۱۴ تصرف کردند و از مارس ۲۰۱۵ با نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی در جنگ هستند، ممنوع کرده است.

دفتر ریاست جمهوری فرانسه در اطلاعیه خود همچنین آورده است که مکرون در دیدار با نتانیاهو یادآور شد که حمایت ایران از تجاوز روسیه به اوکراین، ایران را در معرض تحریم‌ها و انزوای فزاینده قرار داده است. کی‌یف و متحدان غربی آن روسیه را متهم می‌کنند که از پهپادهای ساخت ایران برای انجام حملات به اوکراین استفاده می‌کند و به زیرساخت‌های غیرنظامی و انرژی آسیب زیادی می‌رساند. در پاسخ، غرب چندین شرکت و فرمانده نظامی ایران را تحریم کرده است.

بنیامین نتانیاهو روز چهارشنبه از تغییر قابل توجهی در استراتژی اسرائیل خبر داد و گفت اکنون آماده است تا به اوکراین سلاح ارسال کند. تا پیش از این، اسرائیل به‌ویژه به دلیل حضور ارتش روسیه در سوریه، مراقب بود که بی‌طرف بماند.

دیوید خلفا، یکی از مدیران بنیاد چپ‌گرای ژان ژورس که شمال آفریقا و خاورمیانه را رصد می‌کند در این‌باره به خبرگزاری فرانسه گفت دخالت تهران در جنگ اوکراین در اروپا به نتانیاهو این امکان را می‌دهد که «به تحکیم یک جبهه ضد ایران» امیدوار باشد. خلفا افزود هدف آن به‌ویژه «افزایش تحریم‌ها علیه تهران و قرار دادن کامل سپاه پاسداران در فهرست سیاه» در بخش غیرنظامی و نظامی آن است، گزینه‌ای که در حال حاضر توسط پاریس و برلین رد شده است.

ایران که بارها خواستار نابودی اسرائیل شده است، دشمن قسم‌خورده خود را متهم می‌کند که در پشت چندین حمله علیه برنامه هسته‌ای خود – که اسرائیل هرگز به آن اعتراف نکرده است – و یا حملات هوایی علیه منافع ایران در سوریه، متحد تهران، دست داشته است.

تهران تهدید می‌کند که اگر اتحادیه اروپا تصمیم بگیرد سپاه پاسداران را آن‌طور که پارلمان اروپا می‌خواهد در فهرست سیاه خود قرار دهد، اقدامات متقابل انجام خواهد داد.

بنا به اطلاعیه دفتر ریاست جمهوری فرانسه، مکرون همچنین در دیدار با نتانیاهو در ارتباط با حمله‌ ۷ بهمن/ ۲۷ ژانویه در نزدیکی کنیسه‌ای در اورشلیم (بیت‌المقدس) که در آن هفت نفر کشته شدند، «همبستگی کامل فرانسه با اسرائیل در مبارزه با تروریسم» را ابراز کرد. مکرون همچنین بر نیاز به «پرهیز از هرگونه اقدامی که به چرخه خشونت دامن بزند» تأکید کرده و «مخالفت قاطع خود با ادامه سیاست اشغالگرانه که چشم‌انداز تشکیل کشور فلسطینی در آینده را تضعیف می‌کند» یادآور شد.

در روزهای اخیر خشونت بین اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها ده‌ها قربانی برجای گذاشته است.

امانوئل مکرون از «عادی سازی روابط اسرائیل و چندین کشور در منطقه خاورمیانه» استقبال کرد، اما «یادآوری کرد که این پویایی تا زمانی که با از سرگیری روند سیاسی به سمت راه حلی برای مناقشه اسرائیل و فلسطین همراه نباشد ناقص خواهد بود».

بنیامین نتانیاهو تا شامگاه شنبه در پاریس خواهد ماند. او با تاجران و بازرگانان و همچنین رهبران جامعه یهودی فرانسه نیز دیدار خواهد کرد.