علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که این آمریکایی‌ها بودند که از حکومت ایران خواستند تا در مبارزه با داعش با آن‌ها همکاری کند اما به‌رغم موافقت برخی مسئولان ایرانی، وی این همکاری را رد کرده است.

علی خامنه‌ای: ايران از ابتدا مخالفت خود را با حضور در ائتلاف ضد داعش اعلام کرده بود.
علی خامنه‌ای: ايران از ابتدا مخالفت خود را با حضور در ائتلاف ضد داعش اعلام کرده بود

به گزارش پايگاه اطلاع‌رسانی دفتر آيت‌الله علی خامنه‌ای، وی که صبح روز دوشنبه ۲۴ شهریورماه پس از پايان دوران بستری بودنش در بيمارستان سخن می‌گفت، شنیدن سخنان مقامات آمریکایی درباره مبارزه با داعش را «تفریح» خود در این مدت دانست.

وی با اشاره به این‌که مقامات آمریکایی گفته‌اند از ايران برای مبارزه با داعش دعوت نخواهند کرد، گفت در همان روزهای حمله داعش به عراق، سفير آمريکا در عراق از سفير ایران در عراق درخواست کرده که ايران و آمريکا جلسه‌ای برای مذاکره و هماهنگی در مورد داعش داشته باشند.

به‌گفته وی سفير ایران اين موضوع را به مقامات ایرانی در داخل کشور منتقل می‌کند که «برخی مسئولان هم با اين جلسه مخالفتی نداشتند» اما وی مخالفت کرده و گفته است در اين قضيه ایران با آمريکايی‌ها همراهی نمی‌کند چراکه «آن‌ها نيت و دست آلوده‌ای دارند».

صبح دوشنبه ۱۵سپتامبر، نشست پاریس با موضوع همیاری جامعه جهانی در رویارویی با داعش در عراق و سوریه آغاز به کار کرد. وزیران خارجه ۳۰کشور در این کنفرانس حضور دارند. ایران اما در میان مدعوین نیست.

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا پیش‌تر گفته بود که ایران جایی در ائتلاف ضد داعش ندارد و حمایت این کشور از بشار اسد برای حفظ قدرت و نقشی که سپاه قدس در سوریه ایفا کرده، حضورش در کنفرانس پاریس را «نامناسب» می‌سازد.

آيت‌الله خامنه‌ای با اشاره به سخنان جان کری گفت: «همين وزير امور خارجه آمريکا، شخصاً به آقای دکتر ظريف (وزیر خارجه ایران) درخواست داده بود که بياييد در قضيه داعش با ما همکاری کنيد اما دکتر ظريف درخواست او را رد کرده بود.»

رهبر جمهوری اسلامی همچنین گفت معاون وزير امور خارجه آمريکا هم در مذاکرات هسته‌ای با عباس عراقچی، مذاکره‌کننده ارشد ایران، بار ديگر اين درخواست را تکرار کرده اما عراقچی نيز این درخواست را رد کرده است.

علی خامنه‌ای گفت: «اکنون آنها به دروغ می‌گويند که ما ايران را در ائتلاف شرکت نخواهيم داد در حالی که ايران از ابتدا مخالفت خود را با حضور در چنين ائتلافی اعلام کرده بود.»

وی با تأکيد بر اين‌که «آمريکايی‌ها قصد اقدام جدی بر ضد داعش ندارند»، افزود این اقدام نیروها و ارتش عراق بود که «کمر داعش را شکست» و نه اقدام آمریکا.

وی ائتلاف ضد داعش را هم‌طراز ائتلاف‌های دیگری دانست که علیه حکومت سوریه شکل گرفت اما به‌گفته وی راه به جایی نبردند.

رهبر جمهوری اسلامی گفت: «هدف آمریکا [در عراق و سوریه]… همان کاری است که در پاکستان انجام می‌دهند و با وجود دولت مستقر و ارتش قوی، بدون اجازه وارد خاک اين کشور می‌شوند و نقاط مختلف را بمباران می‌کنند.»

وزیر خارجه آمریکا شامگاه یکشنبه ۱۴ سپتامبر در پایان سفر به قاهره، از همراهی چند کشور عربی در عملیات هوایی علیه داعش خبر داد اما نامی از آنها نبرد. جان کری از پیشنهاد شماری از کشورها برای اعزام نیروی نظامی در مقابله با داعش نیز ابراز خشنودی کرد.

جان کری در رایزنی‌های خود در جده، موافقت ۱۰ کشور عربی را برای مشارکت در «ائتلاف ضد داعش» جلب کرده اما این موافقت به معنای حضور این کشورها در عملیات نظامی علیه داعش نیست.