ریحانه جباری که سحرگاه شنبه ۳ آبان‌ماه در زندان رجایی‌شهر کرج به دار آویخته شده بود، در قطعه ۹۸ «بهشت زهرا» در تهران به خاک سپرده شد.

ریحانه جباری
ریحانه جباری

در مراسم تدفین ریحانه جباری، شعله پاکروان، مادر او و عده‌ای از بستگان و دوستان او حضور داشتند. گزارش‌های رسیده از تهران حاکی از آن است که بیش از ۱۵۰ نفر نيروی مسلح و پليس ضد شورش قطعه ۹۸ بهشت‌زهرا را محاصره کرده بودند و از تجمع مردمی که برای همراهی با ریحانه جباری و شعله پاکروان به بهشت زهرا آمده بودند، جلوگیری کردند.

بسياری از اشخاصی که برای همدردی و همراهی به قطعه ۹۸ بهشت‌زهرا رفته بودند، توسط نيروهای امنيتی و لباس شخصی ها متفرق شدند. یکی از دوستان شعله پاکروان، مادر ریحانه جباری که در این مراسم حضور داشت، گزارش داده است که مأموران امنیتی به تدفین‌کنندگان اجازه صحبت کردن نمی‌دادند.

شعله پاکروان با روسری آبی در مراسم خاکسپاری دخترش
شعله پاکروان با روسری آبی در مراسم خاکسپاری دخترش

به گفته شاهدان عینی تشییع جنازه‌ای برای ریحانه جباری برگزار نشد. جسد او را به محل دفن آوردند و با سرعت خانواده را مجبور به دفن ریحانه کردند. گفته می‌‌شود حتی به خانواده او اجازه برگزاری نماز میت ندادند.

خبرگزاری ایسکانیوز گزارش داده است که در مراسم تدفین ریحانه جباری از نوحه‌خوانی و عزاداری‌های مرسوم نشانی نبود.

شعله پاکروان پس از تدفین دخترش خطاب به حاضران گفت: «دیگر تمام شد. باید برای روزنامه [آگهی] تسلیتی بفرستیم.»

ریحانه جباری در سال ۱۳۸۶، هنگامی که فقط ۱۹ سال داشت، به اتهام قتل مرتضی عبدالعلی سربندی که بعداً معلوم شد کارمند وزارت اطلاعات است، بازداشت شد. او گفته بود برای دفاع از خود در برابر تجاوز جنسی مرتکب قتل شده است. مرتضی عبدالعلی سربندی هنگام وقوع قتل ۴۷ سال داشت.

برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام ریحانه جباری، تعدادی از فعالان حقوق بشر کمپینی تشکیل دادند و بیش از صد هزار امضا هم در مخالفت با اجرای این حکم جمع‌آوری کردند.

مینا احدی و نازنین افشین جم از فراخوان‌دهندگان برای این کمپین بودند. آنها امضاهای جمع شده در مخالفت با اعدام ریحانه را که بیش ۲۳۰۰ صفحه بود، در سه نسخه چاپ و برای احمد شهید، بان کی مون و کاترین اشتون ارسال کردند.

مارتین شولتز، رئیس پارلمان اروپا و عضو حزب سوسیال دموکرات آلمان، با ارسال نامه‌ای به علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، خواهان توقف اجرای حکم اعدام ریحانه جباری شده بود.

احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در مورد ایران، شیرین عبادی، برنده نوبل صلح و برخی از هنرمندان سرشناس مانند اصغر فرهادی، بهاره رهنما و محمد رضا شجریان خواهان توقف حکم اعدام ریحانه جباری شده بودند.