از ماه سپتامبر در شرق اوکراین آتش‌بس حاکم است، اما تنها روی کاغذ. بر پایه آمار سازمان ملل از آن زمان تاکنون نزدیک به یک‌هزار نفر در این منطقه کشته شده‌اند. نظم و قانون به‌هم ریخته و شکنجه و اعدام‌های دسته‌جمعی اجرا شده است.

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در تازه‌ترین گزارش خود گفته است نقض جدی حقوق بشر در شرق اوکراین همچنان ادامه دارد.

بنا به این گزارش از میانه ماه آوریل تا ۱۸ نوامبر چهار هزار و ۳۱۷ نفر کشته و ۹ هزار و ۹۲۱ نفر زخمی شده‌اند و از شروع آتش‌بس در روز ۵ سپتامبر / ۱۴ شهریور نیز مرگ ۹۵۷ نفر به ثبت رسیده است که ۸۳۸ نفر از آن‌ها مرد و ۱۱۹ نفر زن بوده‌اند.

بازداشت‌های خودسرانه، اعدام‌های دسته‌جمعی، کار اجباری

با وجود اعلام آتش‌بس تعداد آوارگان به‌شدت افزایش یافته است. از میانه ماه سپتامبر این تعداد که ۲۷۵ هزار و ۴۸۹ نفر بود، به ۴۶۶ هزار و ۸۲۹ نفر افزایش یافته است.

در این گزارش بر نقض جدی حقوق بشر، ازجمله شکنجه، بازداشت‌های خودسرانه، اعدام‌های دسته‌جمعی، کار اجباری و خشونت جنسی توسط گروه های مسلح تأکید شده است.

همچنین اموال شخصی نابود یا مصادره شده‌اند. افزون بر این، هزاران نفر نیز ناپدید شده‌اند. سازمان ملل خواستار بررسی استفاده از مهمات خوشه‌ای و سپردن مسئولان کاربرد این سلاح به دست عدالت شد.

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گفته نظم و قانون در شرق اوکراین به‌طور کامل گسسته شده است و در دونتسک و لوگانسک که خود را جمهوری خلق نامیده‌اند، دو سیستم حکومتی به‌طور موازی توسعه می‌یابند.

زید الحسین، کمیسار عالی حقوق بشر سازمان ملل که جانشین ناوی پیلای شده است.
زید الحسین، کمیسار عالی حقوق بشر سازمان ملل که جانشین ناوی پیلای شده است.

به‌گفته سازمان ملل، تعداد زیاد سلاح‌های سنگین و استفاده از جنگجویان خارجی تأثیرات مستقیمی بر وضعیت حقوق بشر در شرق اوکراین گذاشته است.

بنابراین گزارش، غیر‌نظامیان به‌طور خودسرانه بازداشت می‌شوند تا در مبادلات زندانی‌ها از آن‌ها به‌عنوان گروگان استفاده کنند.

کمبود داروهای ضروری

مسأله دیگر در شرق اوکراین وجود ۶۰ هزار بیمار اچ‌آی‌وی (عامل بیماری ایدز) در این منطقه است که هیچ درمانی در دسترس ندارند و خطر توسعه غیرقابل کنترل این بیماری می‌رود. دسترسی به داروها یک ضرورت است.

سازمان ملل گفته است در کریمه نیز موارد افزایش نقض حقوق بشر گزارش شده است. این امر به‌ویژه در مورد اقلیت‌های مانند تاتارهای کریمه صادق است.

زید الحسین، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل که جانشین ناوی پیلای شده، با بیان این‌که فهرست قربانیان بیشتر می‌شود، گفت کودکان و اقلیت‌ها به‌طور فزاینده‌ای از بن‌بست سیاسی در اوکراین رنج می‌برد.

به‌گفته وی، آتش‌بس فقط گاهی رعایت می‌شود و باز به آتش توپخانه منتهی می‌شود.. در هشت هفته نخست پس از آتش‌بس، ۱۳ نفر در هر روز کشته شده‌اند. همه طرف‌های درگیر بايد تلاش خود را برای یافتن يک راه حل صلح‌آميز برای بحران به خرج دهند.