وضعیت تالاب انزلی در شمال ايران بر اثر ورود فاضلاب صنعتی و شهری از شش شهر، به خطر افتاده است.

عمق آب تالاب انزلی در گذشته تا ۹ متر هم می‌رسيد اما در حال حاضر به نيم متر رسيده است.
عمق آب تالاب انزلی در گذشته تا ۹ متر هم می‌رسيد اما در حال حاضر به نيم متر رسيده است.

به گزارش خبرگزاری آنا، روزگاری صيادان اهل انزلی سالانه ۱۵ هزار تن ماهی در اين تالاب صيد می‌کردند اما حالا تنها ۲۰۰ تن ماهی در تور اين صيادان می‌افتد، ماهی‌هايی که اداره محيط زيست به خاطر آلودگی شيميايی، مصرف گوشت آن‌ها را توصيه نمی‌کند.

بالاترين حجم زباله استان گيلان در جنگل کوهستانی سراوان نرسيده به شهر رشت دفن می‌شود، اين دفينه در روزهای خشک پنج ليتر در ثانيه و در روزهای بارانی ۱۸ ليتر در ثانيه «شيرابه‌ای سمی» را به رودخانه‌های زرجوب و گوهر رود وارد می‌کند.

اين دو رودخانه‌ نيز پس از عبور از درون شهر رشت و سيراب شدن با فاضلاب شهری آلوده به مواد شوينده و ساير مواد مصرفی در منازل، بيمارستان‌ها و صنايع شهری، در بيرون شهر رشت به هم می‌پيوندند و رودخانه آلوده پيربازار را تشکيل می‌دهند، «فاضلاب بزرگی که پس از مسيری چندين کيلومتری به درون تالاب انزلی می‌ريزد.»

بیشتر بخوانید: شهر صنعتی رشت پس از ۴۰ سال هنوز سیستم فاضلاب ندارد

مسئولان استان گيلان در گذشته از وجود تصفيه‌خانه‌ای در محل ورود رودخانه پيربازار به تالاب خبر می‌دادند اما اين تصفيه‌خانه‌ها صرفاً يک صافی است که تنها جلوی ورود اشيايی مثل بطری پلاستيکی و لاستيک کاميون را به اين تالاب می‌گيرد.

بر پايه اين گزارش «جنگل‌زدايی در استان گيلان در کنار نابودی پوشش درختی اطراف تالاب انزلی باعث ورود سالانه ۳۰۰ هزار متر مکعب رسوب به درون اين تالاب می‌شود اتفاقی که با وجود کاهش بارندگی‌ها باعث کاهش عمق آب تالاب شده است.»

عمق آب تالاب انزلی در گذشته تا ۹ متر هم می‌رسيد اما در حال حاضر قايق‌های سبک نيز نمی‌توانند در بخش وسيع‌تر اين تالاب که عمقش به نيم متر رسيده، تردد کنند.

احمدعلی کيخا، معاون محيط زيست طبيعی و تنوع زيستی سازمان حفاظت محيط زيست می‌گويد: «وضعيت تالاب‌های کشور به سمتی می‌رود که نمی‌توان به ادامه حيات اين پديده‌های مفيد طبيعی چندان اميدوار بود.»

تالاب انزلی در ايران در فهرست تالاب‌های در معرض خطر «معاهده جهانی رامسر» قرار دارد. کنوانسيون يا معاهده رامسر يک پيمان جهانی برای حفاظت از تالاب‌های ارزشمند در سرتاسر جهان است.

«فهرست مونترو» يا فهرست تالاب‌های در معرض خطر، شامل آن دسته از تالاب‌هايی است که به دلايل مختلف اکوسيستم آن‌ها در معرض تغييرات جدی قرار دارد و حيات آن‌ها در خطر افتاده است.

ايران از سال ۱۳۸۹ طرح نجات تالاب انزلی را با کمک آژانس همکاری‌های بين‌المللی ژاپن (جايکا)، آغاز کرده است. مرحله دوم اين پروژه که از سال جاری آغاز شده در مدت پنج سال بايد به اتمام برسد.