به موازات نشست صلح یمن در ژنو،  انفجار خودروهای بمب‌گذاری شده در برابر دو مسجد و یک مقر حوثی‌ها در صنعا، جان دستکم ۳۰نفر را گرفت. داعش مسئولیت این حملات را تقبل کرد.

Sanaa
صحنه پس از انفجار در برابر مسجد شیعیان در صنعا

عصر چهارشنبه ۱۷ ژوئن، صنعا صحنه انفجار چند خودروی بمب‌گذاری شده بود که دستکم ۵۰ کشته و زخمی بر جای گذاشت. رویترز می‌نویسد هدف انفجارها، مقر سیاسی حوثی‌ها و چند مسجد بود. داعش در یک اطلاعیه اینترنتی، مسئولیت این حملات را تقبل کرد.

در همین روز نیروهای ائتلاف نظامی به رهبری عربستان، مردم غیرنظامی را هدف گرفته و ۳۱ نفر را کشته‌اند. محافل درمانی محلی به رویترز گفته‌اند بمباران نواحی جنوبی‌، کاروانی از مردم در حال فرار را نشانه گرفت. این غیرنظامیان در مسیر فرار از بندر عدن به سمت شمال بودند. امدادگران از یک کشتار سخن گفته‌اند.

در مارب، صنعا، عدن و خاستگاه‌های دیگر حوثی‌ها در شمال یمن نیز حملات هوایی صورت گرفته‌اند. استان نفت‌خیز مأرب در شرق صنعا، مامن قبائل سنی است؛ جایی که جلوی پیشروی حوثی‌ها گرفته می‌شود

این حملات خونین در حال روی داده‌اند که نشست طرفین منازعه یمن در ژنو، برای توافق احتمالی بر سر آتش بس جریان دارد. نمایندگان حوثی‌ها با دو روز تاخیر به این کنفرانس پیوسته‌اند.

حوثی‌‌ها از ماه سپتامبر ۲۰۱۴، صنعا را در اختیار خود دارند. عبدربو منصور هادی پس از تصرف پایتخت به عربستان گریخت. پس از ‌آن ائتلافی نظامی به رهبری عربستان مواضع و کانون‌های اقتدار حوثی‌ها در یمن را بمباران کرده است.

هم‌زمان، سازمان دیده‌بان حقوق بشر با انتشار یک بیانیه، هم حوثی‌ها و هم مخالفان آنها را به دلیل استفاده از بزرگترین بیمارستان عدن به مثابه سنگر مبارزه محکوم کرده است. حوثی‌ها متحد رئیس جمهور مخلوع یمن، علی عبدالله صالح هستند و در عین حال از سوی ایران پشتیبانی می‌شوند.

جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به دلیل حمایت از هر یک از طرفین منازعه، به جنگ نیابتی در یمن متصف می‌شوند.

یمن از فقیرترین کشورهای جهان به شمار می‌رود. بنا بر آمار سازمان ملل، جنگ داخلی در یمن تا کنون به قیمت جان بیش از ۳۳۰۰ نفر و آوارگی دستکم ۳۰۰هزار نفر دیگر انجامید است.

تشکل‌های امدادی از وضعیت انسانی در یمن ابراز نگرانی کرده‌اند. سازمان «اوکسفام» می‌گوید ۸۰درصد مردم یمن در معرض جنگ قرار دارند و نیازمند کمک‌ هستند. اوکسفام بیانیه‌ای داده که در آن گفته می‌شود نیمی از مردم جنگزده یمن از گرسنگی رنج می‌برند.

بیشتر بخوانید:

یمن؛ بحرانی با چشم‌اندازهای مبهم

اجلاس صلح یمن در سایه پیش‌شرط‌های طرفین منازعه

مجموعه مقالات در باره بحران یمن در دوسیه ویژه