شش سال پس از خرداد ۱۳۸۸ و برگزاری آرام دو انتخابات مجلس نهم و دولت یازدهم، انتخابات همزمان مجلس خبرگان رهبری و شورای اسلامی باردیگر به نزاع کلامی و کشمکش نیروهای سیاسی و امنیتی درون حکومت جمهوری اسلامی تبدیل شده است. هر دو جناح تلاش می‌کنند تا با همه ابزارهای ممکن، سهم خود را در انتخابات افزایش دهند. در این میان سپاه پاسداران بار دیگر با شبکه هادیان سیاسی، به صورت علنی در انتخابات به نفع یک جناح سیاسی وارد شده است.

sepahpasdaran

در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری، تحرک سیاسی نیروهای نظامی در ایران افزایش یافته است. کمتر روزی است که یکی از فرماندهان عالی‌رتبه نظامی در باره شرایط نامزدهای انتخابات و مسئولیت شورای نگهبان سخنی نگوید.

شبکه گسترده سپاه در قالب هادیان سیاسی و طرح بصیرت، از هر فرصتی برای برگزاری همایش و اعلام موضع استفاده و خط و مشی و شرایط نمایندگان مجلس آینده را تبیین می‌کند و نظامیان ارشد هشدار می‌دهند که اجازه تکرار آنچه را که در سال ۸۸ و پس از انتخابات آن سال رخ داد، نمی‌دهند.

در همین راستا هادیان سیاسی پس از چند نشست استانی، دوشنبه ۷ دی همایش سراسری را در تهران برگزار کردند تا با بازخوانی آنچه که در انتخابات سال ۸۸ رخ داد، راهکار‌های خود برای انتخابات هفتم اسفند امسال را تبیین کنند.

به گفته مسئولان سپاه، هادیان سیاسی در سال ۹۰ بیش از ۱۲ هزار عضو فعال داشته که در سال ۹۲ اعضای این شبکه به بیش از ۱۴ هزار نفر افزایش یافته است. همچنین با توجه به افزایش فعالیت‌های سپاه و بسیج در سال‌های گذشته می‌توان انتظار داشت که شبکه هادیان سیاسی سپاه در این سال‌ها پرتعداد‌تر شده باشد. علی سعیدی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران، کارویژه هادیان سیاسی را «بصیرت‌افزایی» و «جهت‌دهی به آرای عمومی» برای «انتخاب اصلح» عنوان کرده است.

هادیان سیاسی در انتخابات سال ۱۳۸۴ و ۱۳۸۸ نقش تعیین کننده‌ای داشتند. به‌گونه‌ای که پس از تشدید اختلاف  احمدی‌نژاد و حامیان او، یکی از اعضای ارشد بسیج دانشجویی به صورت آشکار از نقش پایگاه‌های بسیج در جمع‌آوری آراء به نفع احمدی‌نژاد پرده برداشت.

انتخابات و دغدغه امنیتی نظام

یک سال پس از انتخابات خرداد ۱۳۸۸ و در شرایطی که برگزاری انتخابات در ایران با اصلاح قانون به تاخیر افتاده بود، علی خامنه‌ای گفت که «انتخابات نباید به دغدغه امنیتی تبدیل شود». برای همین هم دست‌اندرکاران نظام جمهوری اسلامی انتخابات مجلس شورای اسلامی نهم و شوراهای شهر و روستا را بدون کمترین هزینه‌ای برگزار کردند. در آن دوره اصلاح‌طلبان همچنان در حیرت وقایع سال ۸۸ بودند و تنها نقشی که می‌توانستند ایفا کنند، رای دادن به گزینه‌های تائید شده از سوی شورای نگهبان بود.

انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۲ فضای اندکی را برای اصلاح‌طلبان و جریان راست میانه که از گذشته خود اعلام برائت می‌کرد، فراهم ساخت. نام‌نویسی محمدرضا عارف که در دولت خاتمی نقش معاون اول را داشت و اعلام حضور هاشمی رفسنجانی، بخشی از نیروهای سیاسی وابسته به جریان دوم خرداد را بر آن داشت که تحرک سیاسی خود را افزایش دهند.

اگرچه هاشمی رفسنجانی که از سال ۸۴ از سوی اصول‌گرایان افراطی طرد و به جبهه رقیب رانده شده بود، از سد شورای نگهبان عبور نکرد، اما سرانجام ائتلاف راست‌های میانه و اصلاح‌طلبانی که تلاش می‌کردند وفاداری خود به رهبر جمهوری اسلامی و دوری‌اشان نسبت به میرحسین موسوی و مهدی کروبی را نشان دهند، به پیروزی حسن روحانی به عنوان نماد تحول‌خواهی در تقابل با سعید جلیلی به عنوان نماد تداوم دوره احمدی‌نژاد انجامید.

پس از این انتخابات و بازگشت و تحرک دورباره برخی از چهره‌های سیاسی رانده شده، تحرک سیاسی نظامیان و جریان‌های افراطی نیز افزایش یافت. سخنان خامنه‌ای در جمع فرماندهان سیاسی و هشدار او در باره نفوذ امنیتی دشمن در شهریور ۱۳۹۴ و سپردن مسئولیت رصد و کنترل نفوذی‌ها به سپاه، فعالیت علنی نظامیان در آستانه انتخابات را افزایش داد.

روایت‌گران ۸۸ و هدایت‌گران آراء

«نفوذ دشمن» را می‌توان رمز ورود علنی نظامیان به انتخابات امسال دانست. اگرچه مقام‌های ارشد نظامی در چند سال گذشته بار‌ها تاکید کرده‌اند که مداخله‌گری آنان در انتخابات جناحی نیست، اما در واقعیت نظامیان خود را مدافع ارزش‌های انقلاب اسلامی و پاسدار نهاد ولی‌فقیه می‌دانند که از سوی دشمن در معرض تهدید قرار دارد.

همچنین موضع‌گیری سخنرانان همایش هادیان سیاسی  و دیدارهای آنان با شخصیت‌های سیاسی که در شمار نامزدهای انتخابات خبرگان رهبری و یا مجلس شورای اسلامی هستند، به صورت ویژه دیدار با مصباح یزدی، به خوبی نشان می‌دهد که سازماندهی دوباره این شبکه در آستانه انتخابات هدفی جز هدایت آرا به سود یک جریان سیاسی نیست.

همین سبب شده است که در آستانه انتخابات علاوه بر برگزاری مجمع عالی بسیج که ماه گذشته در مشهد برگزار شد، همایش‌های استانی هادیان سیاسی نیز در سراسر ایران برگزار شود و علاوه برآن شبکه‌ای از روحانیان جوان با عنوان «روایت‌گران فتنه» به مداخله‌گری مستقیم در انتخابات روی بیاورند.

نظامیان که در دولت احمدی‌نژاد بر همه امور اجرایی و قانون‌گذاری ایران تسلط یافته بودند، در این انتخابات نگران آن هستند که با برهم خوردن ترکیب مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی، منافع اقتصادی و سیاسی آنان تهدید شود. تجربه دو سال گذشته دولت روحانی نشان می‌دهد که او برخلاف موضع‌گیری‌های رسانه‌ای، در عمل اختلاف نظر عمده‌ای با نظامیان ندارد و در تامین منافع آنان کوتاهی نمی‌کند.

آنچه که نظامیان را نگران کرده و آنان را به تحرک بیشتر واداشته، امکان برهم خوردن ترکیب مجلس خبرگان رهبری به نفع جریان نزدیک به هاشمی رفسنجانی و اصلاح‌طلبانی است که از گذشته و به‌ویژه انتخابات ۸۸ اعلام برائت نکرده‌اند. برای همین نیز در همه سخنرانی‌ها و اعلام مواضع خود، بر اعلام برائت از خرداد ۸۸ تاکید می‌کنند و  از شورای نگهبان و نهادهای نظارتی می‌خواهند که در رد صلاحیت‌ها کوتاهی نکند تا از تکرار آنچه که در فردای انتخابات خرداد ۸۸ رخ داد، جلوگیری شود.

در همین زمینه

شورای نگهبان: مرزبندی با انتخابات ۸۸ ملاک تائید صلاحیت

«آقازاده‌ها» و زحمت زیاد شورای نگهبان در انتخابات

ترس نظامیان از تکرار رویدادهای سال۸۸

«مردم کسی را انتخاب کنند که سینه چاک ولایت فقیه باشد»

تائید صلاحیت اصلاح‌طلبان به شرط اعلام برائت از ۸۸