محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفت که ایران به تعهدات هسته‌ای خود پایبند بوده اما «شاهد هیچ‌گونه تلاشی» از سوی مقامات آمریکا برای انجام تعهدات برجام نبوده است.

zarif
ظریف درباره عدم انجام تعهدات برجام از سوی آمریکا، تظاهرات ضد جمهوری اسلامی در نیویورک و مقاله اخیرش سخن گفت

به گزارش خبرگزاری مهر، ظریف جمعه دوم مهر در نشست اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا گفت که ایران با توجه به تاریخ روابط ایران و آمریکا سعی کرد در مورد برجام «از ابتدا هوشمندانه» عمل کند و مذاکرات «صرفاً موضوع برنامه‌های هسته‌ای ایران را در بر می‌گیرد و نه هیچ موضوع دیگری».

وزیر امور خارجه ایران گفت: «اشتباهی که خیلی‌ها در آمریکا مرتکب می‌شوند این است که از این مذاکرات انتظار حل همه اختلاف‌ها و مشکلات میان دو کشور را داشته‌اند و همین موجب پیچیدگی‌هایی در این رابطه شده است».

او درباره انجام تعهدات طرف‌های مذاکره هسته‌ای گفت که ایران به تعهدات خود عمل کرده اما درباره آمریکا «تاکنون تقریباً از امضای پای اسناد این توافقنامه ازسوی رئیس جمهوری و وزیر امورخارجه این کشور فراتر نرفته و ما شاهد هیچ گونه تلاش واقعی از سوی مقام‌های کاخ سفید در این رابطه نبوده‌ایم».

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل از «بدعهدی آمریکا» گلایه کرد و اقداماتی چون رای دیوان‌عالی آمریکا به مصادره دارایی‌های ایران را غیرقانونی، مسبوق به سابقه و ناشی از تلاش لابی اسرائیل در آمریکا دانست.

شعارهای ضد جمهوری اسلامی ایران در نیویورک

ظریف در ادامه به تجمع اعتراضی در مقابل مقر سازمان ملل در نیویورک اشاره کرد و از آن به عنوان «پروژه ایران هراسی بدخواهان ایران» نام برد.

او گفت: «امسال همزمان با شروع مجمع عمومی سازمان ملل متحد، دشمنان ما با نصب بیلبوردهایی در سطح شهر نیویورک و به منظور تشدید جو ضد ایرانی عکس اینجانب را با این جمله منتشر کرده‌اند که منظور سیاسیون و رهبران ایران از مرگ بر آمریکا، همان مرگ بر مردم آمریکا است در حالی که بنده هیچ‌گاه علیه مردم آمریکا چنین سخنی به زبان نیاورده‌ام».

جمعیتی از هواداران سازمان مجاهدین خلق ایران و جمعی از اپوزیسیون جمهوری اسلامی هنگام سخنرانی حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در مجمع عمومی سازمان ملل، دست به تجمع زدند و با در دست داشتن پلاکاردها، بازسازی صحنه‌های اعدام و زندان با یادآوری کشتار زندانیان سال ۶۷، به سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران اعتراض کردند.

پاسخ ظریف به فرید ذکریا درباره روابط ایران و عربستان

وزیر امور خارجه ایران به برنامه‌ای در شبکه سی‌ان‌ان با اجرای فرید ذکریا که به تحلیل مقاله اخیر ظریف در نیویورک تایمز پرداخته بود، اشاره کرد و در پاسخ به ذکریا گفت: «من به ویژه در پایان این سرمقاله با اشاره به نقش حساس و مهم عربستان به عنوان یکی از بازیگران مطرح در رابطه با بحران سوریه تأکید کرده‌ام که این رژیم با تغییر مواضع خود قادر خواهد بود نقش موثری در بازگشت صلح و آرامش به سوریه و منطقه بازی کند».

او در پاسخ به یکی از شرکت کنندگان که نظر او را درباره «خلاص شدن از وهابیت» پرسید، گفت: «پیروان این تفکر که اساس آن بر پایه برداشتی بسیار کوته‌بینانه و مردود از شریعت راستین اسلام است، بسیار اندک بوده و حتی مقام‌های سعودی نیز خود را از آن مبرا می‌دانند، لیکن این گروه که دارای نفوذ و منابع مالی زیادی است همچنان از طریق مراکز و مدارسی خاص در نقاط مختلف جهان به تبلیغ تفکر خشن و هراس‌افکن خود ادامه می‌دهند».

فرید ذکریا در تحلیل مقاله اخیر ظریف، این مقاله را نوعی برخورد انتقادی ظریف به سیاست‌های عربستان سعودی دانسته بود و گفته بود که به نظر نمی‌رسد چشم‌اندازی برای گفت‌وگو و توافق میان ایران و عربستان سعودی وجود داشته باشد.

ظریف در این مقاله از نقش عربستان سعودی در منطقه به‌ویژه در مسئله سوریه و یمن انتقاد کرده بود.

بیشتر بخوانید: