سخنان نخست‌وزیر بریتانیا درباره ایران همچنان واکنش مقامات ایرانی را در پی دارد. رئیس قوه قضائیه به دولت گفته است که به ترزا می باید «پاسخ قاطع و دندان‌شکنی» بدهد. گروهی از نمایندگان مجلس نیز طرح کاهش روابط دیپلماتیک با بریتانیا را به هیئت رئیسه مجلس داده‌اند.

صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه: انتظار می‌رود که دولت پاسخ قاطع و دندان‌شکنی به هتاکی‌های نخست‌وزیر انگلیس بدهد
صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه: انتظار می‌رود که دولت پاسخ قاطع و دندان‌شکنی به هتاکی‌های نخست‌وزیر انگلیس بدهد

صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه دوشنبه ۲۲ آذر در جلسه مسئولان عالی قضائی، سخنان اخیر ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا درباره ایران، در جریان سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس را «سخیف» خواند و گفت: «کشوری که از هزاران کیلومتر آن سوتر برای ایجاد پایگاه نظامی به خلیج فارس آمده، جمهوری اسلامی را که همواره مدافع حریم همسایگان خود بوده است متهم به دخالت و بر هم زدن امنیت منطقه می‌کند.»

او افزود که بریتانیا از «حاکمان جنایتکار» حمایت می‌کند و به‌دنبال امنیت در منطقه نیست.

ترزا می روز چهارشنبه ۱۷ آذر، در نشست سالانه شورای همکاری کشورهای خلیج فارس در بحرین از «اقدامات ستیزه‌جویانه ایران در منطقه» سخن گفته و به رهبران کشورهای خلیج فارس اطمینان داده بود که بریتانیا در برابر اقدامات ایران به ‌آن‌ها کمک خواهد کرد.

صادق لاریجانی در جمع مسئولان قضائی از محمدجواد ظریف به‌دلیل پاسخش به نخست‌وزیر بریتانیا تشکر کرد و افزود: «اما انتظار می‌رود که دولت در مقام عمل نیز پاسخ قاطع و دندان‌شکنی به این هتاکی بدهند تا انگلیس بداند که تنها یک جزیره کوچک است و توهم دوران امپراتوری مبتنی بر جهل مردم به پایان رسیده است.»

محمدجواد ظریف روز گذشته، یکشنبه ۲۱ آذر در کنفرانس امنیتی تهران بدون آن‌که از ترزا می نامی ببرد سخنان او را مورد انتقاد قرار داد و خطاب به کشورهای خلیج فارس گفت: «برخی در منطقه، در نهایت بی‌شخصیتی، یک خانمی را می‌آورند به منطقه تا به آن‌ها بگوید که ما امنیت شما را تأمین می‌کنیم.»

ظریف افزود: «تا حالا کی توانستند امنیت آن‌ها را تأمین کنند که حالا این زیاده‌گویی‌ها را می‌کنند.»

صادق آملی لاریجانی در سخنان خود تأکید کرد که حضور جمهوری اسلامی در منطقه مقتدرانه است و جلوی «دخالت‌های بی معنا و سخنان سخیف» خواهد ایستاد.

او گفت: «از کنار چنین سخنانی نباید به‌راحتی بگذریم، بلکه باید در عمل طوری رفتار کنیم که بدانند کوچک‌ترین سخن آنان هم واجد آثاری است. به عبارت دیگر، نباید آن‌ها از یک سو چنین حرف‌هایی بزنند و از سوی دیگر انتظار روابط اقتصادی و سیاسی گرمی را داشته باشند.»

در همین حال، حسین‌علی حاجی دلیگانی یکی از نمایندگان مجلس اعلام کرد که در واکنش به «اظهارات مداخله‌جویانه» نخست‌وزیر بریتانیا طرح کاهش روابط دیپلماتیک با این کشور از سوی گروهی از نمایندگان تنظیم و به هیأت رئیسه مجلس تقدیم شده است.

حاجی دلیگانی گفت بر اساس این طرح  وزارت امور خارجه ایران موظف شده است که به‌مدت دو هفته روابط سیاسی خود را با بریتانیا به سطح کاردار کاهش داده و روابط اقتصادی و بازرگانی را نیز به حداقل ممکن برساند.

روابط ایران و بریتانیا در سال‌های اخیر فراز و فرودهایی داشته است.

آذرماه سال ۱۳۹۰ ساختمان سفارت بریتانیا در تهران در حمله گروهی که خود را «دانشجویان بسیجی» می‌نامیدند، آسیب دید. خودروها و بسیاری اشیا و وسایل درون سفارت نیز تخریب شدند. به دنبال این رویداد، بریتانیا سفارت خود را در ایران بست و به کارکنان سفارت ایران در لندن نیز دستور داد فوراً خاک آن کشور را ترک کنند.

پس از انتخابات دوره یازدهم ریاست جمهوری در ایران و روی کار آمدن حسن روحانی، دو کشور تمایل خود را برای بهبود روابط اعلام کردند تا این‌که سفارت بریتانیا اول شهریور سال ۱۳۹۴ با حضور وزیر خارجه این کشور در تهران بازگشایی شد.