مسجد النوری موصل را منفجر کردند. الحدباء، مناره کج آن هم، که نمادی پرآوازه بود و با برج پیزا مقایسه می‌شد، تخریب شد.

منارة الحدباء، مناره کج مسجد الجامع موصل

موصل، ۲۱ ژوئن ۲۰۱۶ / ۳۱ خرداد ۱۳۹۶: نیروهای دولتی عراق می‌گویند که داعشی‌ها مسجد و مناره آن را منفجر کرده‌اند. خبرگزاری صدا و سیمای ایران به نقل از فرمانده عملیات فرمانده «نینوا می آییم» نوشته است: «داعش مسجد جامع النوری و مناره آن را زمانی منفجر و منهدم کرد که نیروهای ما تنها ۵۰ متر با این مسجد فاصله داشتند.» داعش این موضوع را تکذیب کرده و تخریب مسجد جامع النوری را کار جنگنده‌های آمریکا دانسته است.

مسجد جامع النوری همان جایی است که ابوبکر بغدادی، رهبر داعش، دو سال پیش، در تاریخ ۲۹ ژوئن ۲۰۱۴، ضمن ایراد خطابه‌ای در آن تشکیل “خلافت اسلامی عراق و شام” را اعلام کرد.

حیدر عبادی، نخست‌وزیر عراق در واکنش به تخریب مسجد النوری موصل گفته است داعش بدین وسیله «رسماً اعلام شکست» کرده.

حسن حسن، یکی از کارکنان انستیتوی تحریر در واشنگتن و نویسنده کتاب: «از درون ارتش ترور» به رسانه‌های آمریکایی گفته است: «انهدام مسجد النوری موصل یک اقدام نمادین برای تخریب یک قلعه نمادین بود.»

مسجد النوری موصل به سفارش نورالدین ابوالقاسم بن زنکی، یکی از پادشاهان سلسله زنکیون در سال ۱۱۷۲ میلادی ساخته شد. در حکایات آمده است که هنگامی ابن بتوته در قرن چهاردهم از در سفری به عراق از این مسجد دیدن کرد، مناره الحدباء کج بود.

نورالدین ابوالقاسم زنکی موفق شد مسلمان را متحد و آن‌ها را برای جنگ صلیبی با مسیحیان متحد کند.

او همچنین نخستین پادشاهی بود که سوریه را متحد کرد.  نورالدین ابوالقاسم زنکی در دوران ۲۸ ساله سلطنتش بر موصل، حلب و دمشق که مدفن اوست حکومت می‌‌کرد.

ابوبکر بغدادی، رهبر داعش در سال ۲۰۱۴ به دلیل همین سویه‌های نمادین و تاریخی بود که مسجد النوری را برای ایراد خطابه خلافت انتخاب کرد.

در متونی که از قرن چهاردهم میلادی به جای مانده به مناره ۴۵ متری الحدباء اشاره شده. مسجد النوری و مناره آن از آثار باستانی مهم عراق به شمار می‌رفته. تصویر مسجد بر روی اسکناس ۱۰ هزار دیناری عراق نقش شده است.

شیب مناره الحدباء به افسانه‌ها و خرافاتی دامن زده بود. مسلمانان موصل اعتقاد داشتند که مناره الحدباء در برابر پیامبر اسلام و به احترام او سر خم کرده. مسیحیان این شهر اما اعتقاد داشتند که مناره الحدباء به سوی مزار حضرت مریم خم شده است.

مناره الحدباء به میزان ۲۵۳ سانتیمتر از محور عمودی‌اش انحراف داشت. در سال ۲۰۱۴ سازمان ملل متحد با همیاری مقامات محلی تلاش‌هایی را برای استحکام مناره الحدباء و حفظ این بنا آغاز کرد. اما چند روز بعد گروه دولت اسلامی (داعش) بر موصل مسلط شد و طرح سازمان ملل برای حفظ این بنا هرگز تحقق پیدا نکرد.

بیشتر بخوانید: