کمپین «نه به لشکرکشی و اشغال‌گری، آری به آشتی و دمکراسی» از سوی جمعی از فعالان مدنی و سیاسی کردستان عراق با همکاری شماری از فعالان کرد ایرانی از روز 21 جولای سال جاری (2011) راه‌اندازی شده است.

نشست مطبوعاتی این کمپین روز جمعه، ۲۲ جولای (۳۱ تیر)، با هدف معرفی و اعلام برنامه‌های این کمپین ضد خشونت در شهر سلیمانیه کردستان عراق برگزار شد.

در این نشست که در یک کافه فرهنگی برگزار شد، دکتر فائق گلپی و نزار محمد از فعالان سیاسی و مدنی سلیمانیه و یاسر گلی فعال کرد ایرانی به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ دادند.

یاسر گلی انگیزه تشکیل این کمپین را واکنش به حمله نظامی جمهوری اسلامی ایران به خاک کردستان عراق و توپ‌باران منطقه قندیل عنوان کرد و گفت: «نیروهای نظامی ایران به بهانه حضور اعضای حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) این منطقه را مورد حمله قرار داده‌اند، اما بیشتر محل‌هایی که مورد اصابت توپ‌های ایران قرار گرفته‌اند و تخریب شده‌اند‌ روستاهای مسکونی هستند. این امر علاوه بر صدمات جسمی و جانی که می‌تواند در بر داشته باشد، باعث آواره شدن اهالی منطقه و تخریب اموال، مراتع و دام‌های‌ آن‌ها شده است.»

این فعال حقوق بشر در ادامه تاکید کرد: «کمپین نه به لشکرکشی و اشغال‌گری در وهله‌ نخست تجاوز ایران به خاک کردستان عراق و به خطر انداختن امنیت جانی و مالی اهالی منطقه را محکوم کرده و خواستار احترام ایران به حاکمیت ملی عراق و اقلیم کردستان است. همچنین این کمپین اعتراض خود را به هر نوع جنگ‌افروزی ایران در منطقه اعلام می‌کند و اعتقاد دارد که جمهوری اسلامی باید مشکلات خود با نیروهای اپوزیسیون را از طریق غیر نظامی و طی روندی دمکراتیک حل و فصل کند.»

در ادامه‌ی این نشست مطبوعاتی بیانیه آغاز به کار کمپین با عنوان «نه به لشکرکشی و اشغال‌گری، آری به آشتی و دمکراسی» توسط نزار محمد قرائت شد.

در ابتدای این بیانیه آمده است: «در حالی که حکومت‌های دیکتاتور منطقه در برابر خیزش عمومی مردم یکی پس از دیگری مجبور به عقب‌نشینی و ترک قدرت مطلقه می‌شوند، اما حکومت ایران به جای درس گرفتن از این تجربیات اقدام به لشکرکشی کرده و هنوز در فکر صدور انقلاب و تحمیل خواست‌های خود است.»


در این بیاینه از حکومت اقلیم کردستان به دلیل عدم موضع‌گیری شفاف و قاطع در برابر جمهوری اسلامی ایران که در شمال کردستان اقدام به توپ‌باران روستاهای قندیل می‌کند و در جنوب منطقه، آب رودخانه الوند را به روی روستایی‌های خانقین می‌بندد انتقاد شده است.

کمپین«نه به لشکرکشی و اشغال‌گری، آری به آشتی و دمکراسی» از حکومت اقلیم کردستان، دولت عراق و سازمان‌های بین‌المللی خواسته است تا مسئولانه در برابر تجاوز و حمله ایران به خاک کردستان عراق موضع‌گیری کنند.

این بیانیه با تاکید بر نام دختری جوان به نام «بسوز» که در جریان توپ‌باران سال گذشته ایران به منطقه قندیل جان خود را از دست داد، آمده است: «ما تاسف و نگرانی خود را از کشته شدن هر انسانی، چه از چریک‌های پژاک و چه از سربازان ایرانی در این جنگ، ابراز می‌داریم.»

دکتر فائق گلپی: مسئله حملات توپخانه‌ای ایران چندسال است که ادامه دارد اما متاسفانه تاکنون نه حکومت مرکزی عراق و نه حکومت محلی کردستان موضعی هماهنگ و قاطع در برابر ایران نگرفته‌اند. آنها حداقل می‌توانستند سفیر یا سرکنسول جمهوری اسلامی در عراق و کردستان را احضار یا او را تهدید به اخراج کنند.

کمپین «نه به لشکرکشی و اشغال‌گری، آری به آشتی و دمکراسی»، از تمامی شهروندان کردستان خواسته شده تا نارضایتی خود را از ستم و تجاوز جمهوری اسلامی ایران اعلام و با این کمپین برای انجام فعالیت‌های ضد جنگ و صلح‌طلبانه همکاری کنند.

بعد از قرائت بیانیه، دکتر فائق گلپی به سئوالات خبرنگارن پاسخ داد. این فعال سیاسی کردستان عراق در پاسخ به این پرسش که اگر چنین تجاوز و حمله آشکاری به بخش‌ دیگری از عراق شده بود آیا حکومت مرکزی واکنش شدیدتری نشان می‌داد یا خیر؟ گفت: «مسئله حملات توپخانه‌ای ایران چندسال است که ادامه دارد اما متاسفانه تاکنون نه حکومت مرکزی عراق و نه حکومت محلی کردستان موضعی هماهنگ و قاطع در برابر ایران نگرفته‌اند. آنها حداقل می‌توانستند سفیر یا سرکنسول جمهوری اسلامی در عراق و کردستان را احضار یا او را تهدید به اخراج کنند.»

او درباره چگونگی فعالیت‌های کمپین «نه به لشکرکشی و اشغال‌گری، آری به آشتی و دمکراسی» گفت: «ما در اولین اقدام روز شنبه عصر در پارک آزادی سلیمانیه تجمعی به صورت تریبون آزاد برگزار خواهیم کرد. اقدام دیگرمان دریافت و جمع‌آوری کمک‌های مردمی برای آوارگان است. برنامه‌های بعدی هم متعاقبا اعلام خواهند شد.»

دکتر فائق در برابر این پرسش که هدف حکومت ایران از چنین حمله‌ای چه می‌تواند باشد، گفت: «سرکوب نیروهای پژاک تنها یکی از بهانه‌های جمهوری اسلامی است. به نظر من ایران وجود یک حکومت فدرال کرد در منطقه را تاب نمی‌آورد و در پی تضعیف و تخریب دستاوردهای ما در کردستان و عراق است. همچنین دولت ایران در داخل کشور با بحران مشروعیت و اعتراض مردمی روبه‌رو است و قصد دارد تا مشکلات خود را از این طریق به خارج از مرزهایش منتقل کند و نگاه‌ها را از داخل به سمت مرزها بکشاند.»

به عقیده این فعال اجتماعی، خروج نیروهای آمریکایی از عراق که کردها مخالف آن هستند، همچنین گشایش کنسولگری ایالات متحده در پایتخت اقلیم کردستان با توجه به دشمنی جمهوری اسلامی با آمریکا و نگرانی از تداوم حضور نیروهای این کشور در منطقه می‌تواند از دلایل اصلی ایران برای لشکرکشی به کردستان با هدف نشان دادن قدرت و نفوذ خود باشد.

در پایان این کنفرانس مطبوعاتی، یاسر گلی تاکید کرد کمپین «نه به لشکرکشی و اشغال‌گری، آری به آشتی و دمکراسی» تا زمانی که حمله ایران ادامه داشته باشد فعالیت خواهد کرد.

او گفت: «ما سعی می‌کنیم بخشی از فعالیت‌های مردمی خود را با همکاری سازمان صلیب سرخ و بخش آوارگان جنگی سازمان ملل در کردستان عراق هماهنگ کنیم.»