در مازندران روزانه ۱۳۰۰ تن زباله تولید می‌شود و این زباله‌ها در طبیعت بدون برنامه بازیافت و دفع پسامد، انباشت می‌شوند. وضعیت در چند منطقه از جمله منطقه شاهزید جاده هراز بحرانی شده است. انباشت زباله، کوهی ایجاد کرده که شیرابه زیر این کوه اکنون به رود هراز راه یافته است. همه رستوران‌ها و مراکز تفریحی این بخش از مسیر جاده هراز به دلیل آلودگی محیط زیست تعطیل شده‌اند.

در شهرستان بابلسر هم به فاصله چندصد متری از دریا کوهی دیگر از زباله انباشت شده که به زودی به دریا راه خواهد یافت.

معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، ماه گذشته از یکی از این کوه‌های زباله در شهرستان قائمشهر دیدار کرده و وعده لایحه‌ای داده است که می‌خواهد بخش خصوصی را به مدیریت زباله وارد کند. اما تا این لایحه تدوین شود، رای بیاورد و بعد به مرحله اجرا گذاشته شود، مردم مازندران باید در وضعیت بحران زیست محیطی زندگی کنند. حتی پس از رای آوردن احتمالی این لایحه هم بخش خصوصی کماکان نیاز به سرمایه‌گذاری دولتی دارد تا بتواند کارخانه‌های بازیافت و زباله‌سوز ایجاد کند. تنها کارخانه زباله‌سوز استان مازندران در ساری هنوز در حال احداث است و ۷۰ درصد پیشرفت داشته است.

مدیریت زباله در استان مازندران حتی به سطح آگاهی‌رسانی برای بازیافت در منبع تولید زباله هم نرسیده است. از این رو، این کوه‌های زباله جایی هستند که فقیرترها، زباله‌ها را تفکیک و آن را به قیمت نازل به بخشی از اقتصاد می‌فروشند که به شکل غیر استاندارد از بازیافت زباله سود کلان می‌برند.

تصاویر زیر بحران زباله مازندران را در منطقه شاهزید جاده هراز نشان می‌دهد:

راه حل فوری در مورد مدیریت پسماند مازندران وجود ندارد. بحران زباله ناشی از بیش از ۶۰ سال بی‌توجهی است.
آموزش و آگاهی‌رسانی برای تفکیک زباله در خانه‌ها کمک می‌کند، اما بدون کارخانه پسامدسوز، این کار تنها به بازیافت زباله کمک می‌کند و به دفع زباله کمکی نخواهد کرد.
میزان زباله تولید شده در مازندران تنها مربوط به ساکنان این استان نیست. گردشگران هم حجم عظیمی از این زباله‌ها را تولید کرده‌اند.
خطر ریزش کوه زباله هم هست که در این این صورت کوه می‌تواند به منابع آبی مانند رودها و دریا وارد شود. چنانچه اکنون رود هراز آلوده شده است.
دپو زباله جاده هراز نزدیک به ۳۰ سال قدمت دارد. کوه‌های زباله دیگر در مازندران قدمت‌شان به ۶۰ سال هم می‌رسد.
آدم های در عکس، کسانی هستند که با دست خالی در زباله‌ها مشغول تفکیک آنها هستند. آنها زباله‌های تفکیک شده را به مافیای بازیافت با قیمت خیلی کم می‌فروشند.
بین کسانی که زباله را با دست خالی تفکیک می‌کنند، کودکان هم هستند. آنها شب‌ها در کنار محل کارشان، یعنی همین کوه زباله می‌خوابند.

در همین زمینه: