یک کمیته مجمع عمومی سازمان ملل پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به‌دلیل ادامه نقض حقوق بشر در ایران ارائه داده بود که این قطعنامه با اکثریت آرا به‌تصویب رسید. از سال ۱۹۸۵ تاکنون این سی‌امین بار است که ایران به‌دلیل نقض حقوق بشر در سازمان ملل محکوم می‌شود.

این قطعنامه که به ابتکار کانادا در کمیته امور اجتماعی، انسانی و فرهنگی سازمان ملل (کمیته سوم مجمع عمومی) تنظیم شده بود با ۸۳ رأی موافق، ۳۰ رأی مخالف و ۶۸ رأی ممتنع به تصویب رسید.

نمایندگان روسیه، چین، سوریه، کره شمالی، ونزوئلا و پاکستان، از متحدان ایران، از جمله کسانی بودند که به این قطعنامه رأی منفی دادند.

کمیته سوم مجمع عمومی در این قطعنامه پنج صفحه‌ای نگرانی خود را در مورد اقدامات غیرقانونی اعم از شکنجه، شرایط بد زندان‌ها، بازداشت‌های خودسرانه و محدودیت آزادی مذاهب اعلام کرده است. تبعیض بر علیه اقلیت‌های قومی و مذهبی و همچنین علیه زنان نیز از جمله موارد نقض حقوق بشر در ایران عنوان شده‌اند.

در قطعنامه از حصر رهبران مخالفی که پس از اعتراضات سال ۱۳۸۸ دستگیر شده‌اند نیز انتقاد شده است.

این قطعنامه در مورد رفتار جمهوری اسلامی ایران با بهائیان، بزرگترین اقلیت مذهبی غیرمسلمان در ایران نیز ابراز نگرانی کرده و تبعیض اقتصادی و آموزشی علیه آن‌ها را برجسته کرده است. قطعنامه از ایران خواسته است تا بیش از ۹۰ بهائی را که به‌شکل غیرعادلانه در زندان‌های ایران به‌سر می‌برند، آزاد کند.

این قطعنامه بر اساس اسناد تهیه‌شده توسط عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه سازمان در امور حقوق بشر ایران تنظیم شده است. عاصمه جهانگیر در گزارش ۲۳ صفحه‌ای خود که در اکتبر (آبان) امسال منتشر شد، طیف وسیعی از موارد نقض حقوق بشر در ایران را شناسایی کرده بود.

خانم جهانگیر به «مسائل جدی حقوق بشر» اشاره کرده بود، از جمله «بازداشت‌های خودسرانه و پیگرد افراد به‌دلیل تلاش مشروع آن‌ها برای بهره‌مندی از طیف گسترده‌ای از حقوق؛ آزار و اذیت مدافعان حقوق بشر، روزنامه‌نگاران، دانشجویان، فعالان کارگری و هنرمندان؛ شمار بالای اعدام‌ها، از جمله اعدام نوجوانان مجرم؛ استفاده از شکنجه و بدرفتاری؛ نقض گسترده حقوق حق دادرسی و رسیدگی عادلانه، به ویژه در دادگاه‌های انقلاب؛ و سطح گسترده‌ای از تبعیض علیه زنان و اقلیت‌های مذهبی و قومی.»

نماینده کانادا که پیش‌نویس قطعنامه را ارائه داد ضمن ابراز همدردی با قربانیان زلزله در ایران و عراق «نقض گسترده حقوق بشر در ایران» را مورد انتقاد قرار داد و اعدام‌ها در ایران را موجب نگرانی دانست.

او گفت با ایجاد فشار بر حکومت ایران، این کشور باید وادار به پایبندی به تعهدات بین‌المللی خود شود.

اسحاق آل حبیب، قائم مقام نماینده دائم ایران در سازمان ملل ، در نشست کمیته سوم مجمع عمومی از «استانداردهای دوگانه و تبعیض‌آمیز» درباره حقوق بشر انتقاد کرد و گفت: «کانادا بدون توجه به درخواست‌های چندباره ایران برای گفت‌وگوی‌های محترمانه خواهان تصویب این قطعنامه جهت‌دار است.»

این در حالی است که جمهوری اسلامی سال‌هاست که مانع از سفر گزارشگر ویژه سازمان در امور حقوق بشر به ایران می‌شود.

قطعنامه کمیته امور اجتماعی، انسانی و فرهنگی سازمان ملل در مجمع عمومی سازمان ملل نیز به رأی گذاشته خواهد شد.

بیشتر بخوانید: