نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل با نشان دادن بقایای یک موشک گفت که این موشک توسط شبه‌نظامی‌های شیعه حوثی از یمن به‌سوی عربستان سعودی شلیک‌شده و آمریکا باور دارد که آن را ایران به حوثی‌های یمن داده است. او ایران را متهم کرد که با ارسال موشک‌ به یمن قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را که پس از برجام تصویب شد نقض کرده و با توجه به نقض این قطعنامه، به قرارداد هسته‌ای هم وفادار نبوده است.

پنجشنبه ۱۴ دسامبر (۲۳ آذر) نیکی هیلی در مقر «آژانس اطلاعات وزارت دفاع ایالات متحده» در حومه واشنگتن دی‌سی  مقابل بقایای یک موشک ایستاد و گفت: «در این انبار شواهد غیرقابل انکار تولید و توزیع غیرقانونی سلاح توسط ایران به نمایش گذاشته‌شده که به‌سوی متحدان ما در منطقه شلیک شده است.»

نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت که این موشک روز چهار نوامبر از یمن به سوی فرودگاه بین‌المللی «ملک خالد» در حومه ریاض به قصد کشتار غیرنظامیان شلیک شده است. او در ادامه گفت با اینکه نشانی از ایران بر بدنه موشک نیست، به نظر او بر تمام بدنه این موشک نشان «ساخت ایران» نوشته شده است.

کارشناسان نظامی پنتاگون گفته‌اند که این موشک، یک موشک بالستیک برد کوتاه و ساخت ایران است.

گروهی از کارشناسان نظامی سازمان ملل هم که ماه نوامبر به ریاض رفتند تا بقایای موشک‌های شلیک‌شده از یمن به عربستان را بررسی کنند در گزارشی به شورای امنیت – که بخشی از آن توسط «خبرگزاری فرانسه» و «رویترز» منتشرشده – گفته بودند که موشک‌ها از «منشأیی مشترک» هستند. این کارشناسان گفته‌اند احتمال دارد که منبع این موشک‌ها جمهوری اسلامی ایران باشد.

این گروه از کارشناسان در بررسی قطعات لاشه موشک‌هایی که تاکنون از یمن به سمت عربستان شلیک شده، گفته‌اند که ممکن است تولیدکننده این موشک‌ها «گروه صنعتی شهید باقری» مستقر در ایران باشد. این گروه به دلیل ارتباط با سپاه و برنامه موشک‌های بالستیک ایران، در لیست تحریم‌های آمریکا قرار دارد.

کارشناسان نظامی سازمان ملل در بررسی موشک‌ها اما گفته بودند با اینکه احتمال اینکه موشک‌ها از ایران باشند وجود دارد، اما اطلاعات کافی نیست و نمی توان نتیجه‌گیری قطعی کرد.

با این حال نیکی هیلی می‌گوید موشک شلیک‌شده در چهارم نوامبر و موشک‌های مانند آن، در ایران ساخته شده و سپس به یمن فرستاده شده‌اند.

نماینده ایالات متحده اذعان کرد که زمان دقیقی که این موشک‌ها به حوثی‌ها منتقل‌شده را نمی‌داند و نمی‌تواند بگوید تمامی این موشک‌ها دقیقاً چه زمانی و به چه مکانی شلیک شده‌اند اما ابراز اطمینان کرد که انتقال این موشک‌ها از ایران به یمن صورت گرفته است: «این موشک‌ها ساخت ایران هستند و ایرانی‌ها آنها را فرستاده‌اند.»

به میان کشیدن موضوع نقض تعهدات برجام

نیکی هیلی گفت بقایای موشک شلیک‌شده به سمت عربستان اثبات می‌کند که ایران قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض کرده است.

این قطعنامه که پس از امضای قرارداد هسته‌ای بین ایران و گروه ۵+۱ در شورای امنیت تصویب شد ایران را از ساخت و یا داشتن موشک‌هایی که می‌شود از آنها برای حمل کلاهک هسته‌ای استفاده کرده، منع می‌کند.

همچنین تحت قطعنامه ۲۲۳۱، تهران از عرضه، فروش یا انتقال سلاح به خارج از مرزهایش منع شده – مگر اینکه شورای امنیت مجوز فروش یا انتقال سلاح‌ها را صادر کند.

قطعنامه‌ای جداگانه درباره جنگ یمن، عرضه سلاح به عبدالملک حوثی، رهبر شبه‌نظامیان حوثی را ممنوع کرده است.

با استناد به این دو قطعنامه نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت که ایران هم به برجام، هم به قطعنامه ۲۲۳۱ و هم به دیگر تعهدات بین‌المللی‌اش وفادار نبوده است: «ما ائتلافی برای به‌عقب نشاندن ایران و آنچه که این کشور انجام می‌دهد، ایجاد می‌کنیم.»

واکنش ظریف: نمایش تکراری

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در حساب توئیتر خود، گزارش نیکی هیلی را «نمایش» خواند.

ظریف در توئیتر تصویر نیکی هیلی را در کنار تصویر کالین پاول، وزیر خارجه آمریکا در دوران ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش منتشر کرد. تصویر پاول سخنرانی مشهورش در سازمان ملل را نشان می‌دهد که در آن پاول ادعا می‌کند که عراق سلاح‌های کشتار جمعی دارد.

محمد جواد ظریف، که در زمان جنگ آمریکا در دوران ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش با عراق نماینده ایران در سازمان ملل متحد بود، در توییتر خود نوشت: «زمانی که در سازمان ملل بودم این نمایش و آنچه که بار آورد را دیدم.»

اشاره ظریف به حمله نظامی آمریکا به عراق بر پایه این ادعا بود که عراق سلاح‌های کشتار جمعی دارد که بعدها ثابت شد این ادعا درست نبوده است.

واکنش عربستان سعودی: شورای امنیت مداخله کند

شامگاه پنجشنبه ۲۳ آذر، عربستان سعودی هم از گزارش سازمان ملل در بررسی موشک‌های شلیک‌شده به عربستان از سوی یمن و هم از موضع آمریکا در رابطه با این موشک‌ها استقبال کرد و خواستار اقدام فوری شورای امنیت علیه ایران شد.

خبرگزاری حکومتی عربستان سعودی (واس) بیانیه‌ای را منتشر کرد که در پادشاهی عربستان سعودی از گزارش سازمان ملل در بررسی موشک‌های شلیک‌شده به‌سوی این کشور از یمن استقبال می‌کند.

پادشاهی عربستان سعودی معتقد است که سازمان ملل «مداخلهٔ خصمانه ایران و حمایت این کشور را از شبه‌نظامیان حوثی تروریست به وسیله فرستادن موشک‌های خطرناک با قابلیت‌های پیشرفته» تأیید کرده است.

حکومت عربستان می‌گوید با توجه به اینکه ایران «امنیت و ثبات این پادشاهی و منطقه را تهدید می‌کند» و با توجه به اینکه این کشور تعهدات بین‌المللی خود را نقض کرده است، شورای امنیت باید مداخله کند.

پادشاهی عربستان همچنین از موضع آمریکا آن‌چنان که توسط نیکی هیلی بیان شد استقبال کرده و خواستار اقدامات فوری برای اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه تهران شده است.

در همین زمینه: