نظام بانکی ایران یکی از موانع اصلی تولید به شمار می‌آید. براساس آخرین گزارش اتاق بازرگانی از وضعیت کسب و کار، بانک‌ها و محدودیت‌های تامین منابع مالی دو مانع نخست بهبود وضعیت کسب و کار از نگاه تشکل‌های اقتصادی ایران است.

نمای از یک کارخانه تعطیل شده. عکس- آرشیو

طی سال‌های گذشته همزمان با تشدید رکود اقتصادی و بحران نقدینگی در واحدهای تولیدی، مالکیت بانک‌ها بر واحدهای تولیدی و صنعتی افزایش یافته است.

غلامرضا سلیمانی معاون صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران چهارشنبه ۲ اسفند گفت که یک هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی تحت تملک بانک‌ها قرار دارند.

بانک‌ها واحدهای تولیدی را که  توان پرداخت تسهیلات بانکی را ندارند، مصادره می‌کنند.

علی یزدانی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران اردیبهشت سال گذشته تعداد واحدهای تولیدی که از سوی بانک‌ها تملک شده است را یک هزار و ۲۴۳ واحد اعلام کرد.

بر این اساس از اردیبهشت سال گذشته تا بهمن امسال ۲۵۷ واحد تولیدی دیگر به دلیل ناتوانی در تسویه وام‌های بانکی توسط بانک‌ها تملک شده است.

شمار واحدهای تملک شده از سوی بانک‌ها در حالی افزایش می‌یابد که مجلس شورای اسلامی بانک‌ها را به واگذاری بنگاه‌ها و کاهش سهم فعالیت‌های بنگاهدارانه موظف کرده است. دولت حسن روحانی اما برای کاهش حجم بدهی‌ها سهام دولتی در شرکت‌ها را به بانک‌ها و دیگر طلبکاران واگذار می‌کند.

سلیمانی اما مدعی شد که طی یکسال گذشته ۱۱۰۰ واحد تولیدی از رکود خارج شده و به چرخه تولید بازگشته است.

به گفته او از ابتدای آغاز به کار دولت حسن روحانی تا به حال ۴۵۰۰ واحد تولیدی نیمه تعطیل به چرخه تولید بازگردانده شده است. پیش از این تعداد واحدهای تولیدی نیمه‌تعطیل و راکد از سوی وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت ۷ هزار و ۵۰۰ واحد اعلام شده بود.

با این حال بر اساس گزارش ستاد تسهیلات دهی به واحدهای نیمه تعطیل بیش از ۲۳ هزار واحد متقاضی دریافت تسهیلات هستند.

دولت حسن روحانی وعده کرده است که با تزریق ۱۶ هزار میلیارد تومان واحدهای تولیدی نیمه‌تعطیل را احیاء کند.


بیشتر بخوانید: