کره جنوبی، ژاپن و مالزی از توافق خلع سلاح هسته‌‌ای شبه‌جزیره کره که در گفت‌وگوی رئیس جمهور آمریکا با رهبر کره شمالی در سنگاپور حاصل شد، خشنودند. جمهوری خلق چین اعلام کرده که وقت گفت‌وگو درباره رفع تحریم‌های اقتصادی علیه پیونگ‌یانگ فرارسیده، حتی روسیه هم اجلاس سنگاپور را سازنده خوانده. جمهوری اسلامی اما همانطور که انتظار می‌رفت، با اشاره به خروج آمریکا از برجام، از اعتماد کره شمالی به رئیس جمهور آمریکا انتقاد کرده است.

سه‌شنبه ۱۲ ژوئن: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی در حین مذاکرات تاریخی خلع سلاح هسته‌ای شبه‌جزیره کره

دیدار تاریخی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، بامداد  سه‌شنبه  ۱۲ ژوئن/ ۲۲ خرداد در سنگاپور با انتشار سندی درباره تعهد کره شمالی به خلع سلاح هسته‌ای و برنامه موشکی پیونگ‌یانگ با موفقیت به پایان رسید. جمهوری اسلامی ایران از توافق خلع سلاح هسته‌ای خشنود نیست. محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت در یک نشست خبری که در تهران برگزار شد گفته است:

«با آدمی روبه‌رو هستیم که در هواپیما امضای خود را پس می‌گیرد، نمی‌دانم رهبر کره شمالی با چه کسی دارد مذاکره می‌کند، این شخص نماینده فهیم آمریکا نیست، امیدواریم خود ملت آمریکا فکری برای او کنند.»

پیش از این بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز گذشته، در آستانه دیدار ترامپ با کیم، به مقامات کره شمالی هشدار داده بود که در گفت‌وگو با رئیس جمهور آمریکا هشیار باشند.

دونالد ترامپ در یک نشست خبری که بعد از اجلاس سنگاپور در غیاب کیم جونگ اون برگزار شد، با اشاره به توافق هسته‌ای با ایران با قطعیت گفته بود که تحریم‌های اقتصادی جدی علیه ایران، «اوضاع را تغییر» می‌دهد. رئیس جمهور آمریکا در این نشست خبری به نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی اشاره کرده بود.

همسایگان کره شمالی و کشورهای این منطقه از جهان اما از توافق خلع سلاح هسته‌ای شبه‌جزیره کره خشنودند. گنگ شاونگ، سخنگوی وزارت خارجه چین خواهان لغو تحریم‌های اقتصادی علیه کره شمالی شده است:

«ما گمان می‌کنیم که شورای امنیت سازمان ملل می‌بایست تلاش کند [با لغو تحریم‌های اقتصادی علیه کره شمالی] از مذاکرات صلح در شبه‌جزیره کره حمایت کند.»

بلافاصله بعد از حصول توافق در اجلاس سنگاپور، وزیر خارجه چین گفته بود وقت آن رسیده که آمریکا درباره لغو تحریم‌های اقتصادی علیه پیونگ‌یانگ بیندیشد.

مون‌جه‌ این، رئیس کره جنوبی گفته است که قبل از برگزاری اجلاس سنگاپور از هیجان نتوانسته بخوابد. او اظهار امیدواری کرده که توافق خلع سلاح هسته‌ای به صلح و امنیت پایدار در شبه‌جزیره کره بینجامد.

شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن نیز از توافقنامه خلع سلاح هسته‌ای که به امضای رئیس جمهور آمریکا و رهبر کره شمالی رسیده، استقبال کرده است.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نشست سنگاپور را به عنوان گامی «سازنده» ارزیابی کرده است. وزارت خارجه روسیه نیز با صدور بیانیه‌ای «عادی‌سازی روابط پیونگ‌یانگ و واشنگتن را بخشی از حل و فصل نهایی مسائل شبه‌جزیره کره و از جمله مسئله هسته‌ای» دانسته. با این‌حال نظر دیگری هم در روسیه وجود دارد: کنستانتین کوزاچوف، رئیس کمیته امور خارجی پارلمان روسیه با اشاره به اظهارات رئیس جمهور آمریکا که اعلام کرده بود خلع سلاح هسته‌ای کره شمالی در «اسرع وقت» آغاز می‌شود، گفته است: «این اظهارات بیش از آنکه واقعیت داشته باشد، نمایانگر آرزوهای رئیس جمهور آمریکا»ست.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از نشست سنگاپور به عنوان «گامی مهم و ضروری» برای خلع سلاح شبه‌جزیره کره یاد کرده و یوکیا آمانو، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز اعلام آمادگی کرده که بازرسان آژانس بر فرایند خلع سلاح هسته‌ای نظارت کنند.

بیشتر بخوانید: