محمدجعفر منتظری، دادستان کل ایران می‌گوید شش وزیر از او خواسته‌اند تا برای رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی  جلسه بگذارند، ولی او قبول نکرده زیرا نمی‌خواسته «شریک جرم» شود. او می‌گوید ابزار لازم برای کنترل شبکه‌های اجتماعی وجود دارد ولی عده‌ای مخالفند.

محمدجعفر منتظری، دادستان کل ایران
محمدجعفر منتظری، دادستان کل ایران

محمدجعفر منتظری در سومین همایش مقابله با جرایم مالی در فضای مجازی با بیان این‌که در مدیریت فضای مجازی کوتاهی شده است، گفت: «وقتی بعضی از این شبکه‌ها را در کارگروه مصادیق مجرمانه می‌بندیم و فیلتر می‌کنیم می‌بینیم بعضی از آقایان صدایشان بلند می‌شود و شش وزیر به من نامه می‌نویسند و می‌خواهند که جلسه بگذاریم تا رفع فیلتر کنیم که من نرفتم زیرا می‌بینم در این‌جا شریک در جرم خواهم شد.»

در خردادماه سال جاری، شش وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات، آموزش و پرورش، اطلاعات، دادگستری، علوم و ارشاد اسلامی و همچنین دو نماینده مجلس – رمضان‌علی سبحانی‌فر نماینده سبزوار، و محمد کاظمی نماینده ملایر – در نامه‌ای به کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه خواهان رفع فیلترینگ توئیتر شده‌ بودند. آن‌ها در نامه‌ای نوشته بودند که توئیتر فضایی برای نقش‌آفرینی موثرتر فعالان رسانه‌ای و جوانان در جامعه جهانی فراهم می‌کند.

در پی آن، دادستان کل کشور گفته بود که توئیتر به دستور قضائی فیلتر شده و تا زمانی که شرایط توئیتر مثل گذشته باشد، دستور قضائی به استحکام خود باقی است. عبدالصمد خرم‌آبادی معاون قضائی دادستان هم گفته بود که فیلترینگ تلگرام قطعی و دائمی است.

محمدجعفر منتظری می‌گوید مرکز ملی فضای مجازی و ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی تلاش‌های زیادی برای «مدیریت» فضای مجازی می‌کنند «ولی بخش اندکی از کار دست ایشان است. آنجا که باید اراده قوی برای ساماندهی فضای مجازی باشد، نیست».

به‌گفته او تلگرام و اینستاگرام «بلا» بر سر مردم آورده و فضای مجازی باید «از آلودگی‌ها نجات یابد و این اتوبان را باید از فساد و عناصر مفسد پاکسازی کرد».

مقابله با شبکه‌های اجتماعی و فیلترینگ آن‌ها به‌ویژه پس از اعتراضات سراسری دی‌ماه سال گذشته بیشتر شد. مسئولان حکومتی این شبکه‌ها را به‌عنوان عامل سازمان‌دهی و گسترش اعتراضات می‌دانند.

پیش از این محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات درخواست کرده بود که موضوع رفع فیلتر توئیتر در جلسه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مطرح شود اما معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی آن را غیرقانونی خوانده بود. عبدالصمد خرم‌آبادی ۲۳ مرداد گفته بود کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مرجع نقض دستورات و احکام قضایی نیست. بنابراین موضوع رفع فیلتر توئیتر در جلسه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مطرح نخواهد شد و توئیتر رفع فیلتر نمی‌شود.

به گفته خرم‌آبادی: «توئیتر یک شبکه اجتماعی آمریکایی است که کنترل آن در اختیار دشمن می‌باشد. مدیران این شبکه در فتنه سال ۸۸ صراحتاً از فتنه حمایت کردند. در حال حاضر نیز این شبکه حاوی میلیون‌ها محتوای مجرمانه است که وزارت ارتباطات به لحاظ فنی امکان پالایش حتی یک مصداق آنرا را ندارد.»

شبکه اجتماعی توئیتر در حالی در ایران فیلتر است که از جمله دفتر علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، حسن روحانی، رئیس ‌جمهوری، و تعدادی از وزرای جمهوری اسلامی در این شبکه اجتماعی فعال هستند اما خرم‌آبادی عضویت در چنین شبکه‌هایی را «تخلف» نامیده بود.

دادستان کل کشور همچنین از تأخیر در راه‌اندازی شبکه‌های پیام‌رسان داخلی انتقاد کرد و گفت: «قرار بود که تا پایان سال گذشته پیام‌رسان‌های داخلی را راه بیندازیم که نشد و به اول خرداد موکول شد و امروز که ۲۴ مرداد است، هنوز نشده و گفتند ان‌شاءالله تا نیمه شهریور.»

در ماه‌های گذشته قوه قضائیه ایران با صدور حکمی شبکه تلگرام را هم فیلتر کرد. اما دولت اعلام کرد با این تصمیم موافق نیست.

همزمان نهادهای داخلی نیز در تلاش برای جاانداختن پیام‌رسان‌های داخلی از جمله «سروش» بودند. اما فیلترینگ تلگرام موفق نبود و ۸۰ درصد مخاطبان این شبکه اجتماعی پس از فیلترینگ هم در این پیام‌رسان ماندند.

عبدالصمد خرم‌آبادی در این‌باره گفته بود «تعداد ۳۰ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از طریق فیلترشکن‌های هاتگرام و تلگرام طلایی، فیلتر تلگرام را دور می‌زنند و اینترنت بدون فیلتر هاتگرام و تلگرام طلایی را وزارت ارتباطات تأمین می‌کند».

اختلاف مسئولان حکومتی ایران در مورد فیلترینگ شبکه اینستاگرام هم دیده می‌شود. محمد مصدق، معاون اول دادستان کل کشور گفته است که فیلترینگ اینستاگرام در دستور کار دادستانی کل کشور قرار گرفته در حالی‌که وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات می‌گوید چنین خبری صحت ندارد.

بیشتر بخوانید: