اتحادیه اروپا که خواهان حفظ توافق هسته‌ای با ایران است، از اعطای کمک مالی چندین میلیون یورویی به تهران خبر داده. برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا از این کمک مالی انتقاد، و آن را یک «پیام اشتباه» توصیف کرد.

عکس جمعی امضا کنندگان برجام. در اصل این عکس وزیران خارجه آمریکا، روسیه و چین هم با پرچم‌هایشان حضور دارند. در اینجا فقط وزیر خارجه ایران را می‌بینیم و اروپاییان را.
وزیر خارجه ایران در کنار همتایان اروپایی‌اش پس از امضای برجام

برایان هوک جمعه ۲۴ اوت / دوم شهریور در بیانیه‌ای خواهان همکاری بیشتر بروکسل و واشنگتن بر سر تحریم‌های ایران شد و اعلام کرد:

«کمک خارجی از مالیات‌دهنده‌های اروپایی به‌ توانایی رژیم ایران در نادیده‌گرفتن نیازهای مردمش درازا می‌بخشد و مانع تغییرات معنادار در سیاست‌گذاری این کشور می‌شود.»

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پنجشنبه ۲۳ اوت / اول شهریور اعلام کرد که اولین بسته حمایتی کمیسیون اروپا برای حمایت از توسعه اجتماعی و اقتصادی ایران به ارزش ۱۸ میلیون یورو شامل ۸ میلیون یورو برای کمک به بخش خصوصی تصویب شد. این مبلغ بخشی از بسته حمایتی ۵۰ میلیون یورویی اروپا در حمایت از ایران است.

اتحادیه اروپا خواهان حفظ «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) است که با خروج ایالات متحده از این توافق چندجانبه به خطر افتاده. تهران می‌گوید تنها در صورت حفظ منافعش در برجام باقی خواهد ماند. اما بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران کمک مالی ۱۸ میلیون یورویی اخیر اتحادیه اروپا را به بسته حمایتی این اتحادیه برای حفظ برجام مرتبط ندانست.

برایان هوک در ادامه بیانیه‌اش در انتقاد از کمک مالی اروپا به ایران نوشت که «پول بیشتر در دستان آیت‌الله به معنای پول بیشتر برای اجرای ترور در خود کشورهای اروپایی است» و «پیام اشتباهی در زمانی اشتباه» برای تهران ارسال می‌کند. اشاره‌ای به ادعای طرح حمله به یک نشست سازمان مجاهدین خلق در پاریس که یک دیپلمات ایرانی ساکن اتریش در ارتباط با آن دستگیر شد.

واشنگتن گفته است که فشار بر ایران را تا «تغییر رفتار رژیم» در تهران ادامه می‌دهد. آمریکا همچنین کشورها و شرکت‌هایی را که بر خلاف مقررات تحریم‌ها علیه ایران به همکاری اقتصادی با آن بپردازند، به وضع تحریم تهدید کرده است.

برایان هوک رئیس گروه تازه‌تأسیسی در وزارت خارجه ایالات متحده به نام گروه اقدام ایران است که به گفته مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا برای هماهنگ‌کردن اقدامات واشنگتن علیه تهران تشکیل شده است. تأسیس چنین نهادی همزمان با آغاز دور نخست تحریم‌های ایالات متحده آمریکا که نطام مالی و بانکی جمهوری اسلامی را نشانه رفته دور از انتظار نبود. از ۱۳ آبان به بعد نفت ایران هم تحریم خواهد شد.

هرچند اروپا بسته‌ای پیشنهادی از مشوق‌های اقتصادی به ایران ارائه کرده، مقام‌های ایرانی این بسته را نومیدکننده و ناکافی خوانده‌اند. اتخاذ تمهیدات ویژه برای محافظت از شرکت‌های اروپایی در برابر تحریم‌های ثانویه ایالات متحده، و پیشنهاد کمیسیون اروپایی برای انتقال مستقیم پول به بانک مرکزی ایران از دیگر راهکاری اروپا برای حفظ برجام هستند.

یک شرط علی خامنه‌ای، رهبر ایران در برابر اروپا برای ماندن در برجام تضمین فروش نفت از سوی این اتحادیه است. با این حال، برخی پالایشگاه‌های اروپایی همین حالا خرید نفت از ایران را متوقف کرده‌اند. شرکت‌های بزرگ اروپایی نیز از ایران خارج شده اند.


در همین زمینه