آلمان و متحدانش در نظر دارند یک سیستم مالی برای انجام تراکنش‌های بانکی بین ایران و اتحادیه اروپا به وجود بیاورند تا چنانکه بعد از آنکه ایالات متحده آمریکا نفت ایران را در آبان / نوامبر سال جاری تحریم کرد، روابط اقتصادی فی‌مابین با ایران بدون دخالت آمریکا میسر باشد. پیشنهاد برلین و بروکسل این است: قطع نظام مالی ایران از نظام دلارمحور جهانی و انجام معامله پایاپای برای حفط روابط اقتصادی فی‌مابین. این پیشنهاد در دست بررسی است.

عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

آلمان و متحدان اروپایی‌اش در نظر دارند با ایجاد شبکه‌ای مشابه شبکه «سویفت» روابط اقتصادی‌شان با جمهوری اسلامی بعد از تحریم نفتی ایران را حفظ کنند. شرط جمهوزی اسلامی برای پایبندی به برجام تأمین منافع اقتصادی ایران از برجام است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، سخنگوی وزارت اقتصاد آلمان جمعه ۱۴ سپتامبر / ۲۳ شهریور گفته است:

«همانطور که می‌دانید مهم‌ترین هدف اتحادیه اروپا و دولت آلمان این است که تراکنش‌های مالی با ایران تضمین بشود. برای رسیدن به این هدف همه گزینه‌‌‌ها را بررسی می‌کنیم.»

هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان اخیراً از ایجاد کانال‌های پولی مستقل از آمریکا برای حفظ برجام و بدین ترتیب ادامه مبادلات تجاری شرکت‌های اروپایی با ایران سخن گفته بود. ماس در مقاله‌ای در روزنامه «هندلزبلت» نوشته بود:

«اروپائی‌ها باید بر استقلال خود بیفزایند، به این شکل که کانال‌های پرداخت مستقل خود را سازماندهی کنند، صندوق پولی اروپایی به‌وجود آورند و سیستم سویفت اروپایی ایجاد کنند.»

آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان اما گفته بود به دلیل آنکه کشورهای اروپایی به همکاری‌های نزدیک با آمریکا در زمینه مقابله با تأمین مالی تروریسم نیاز دارند، دست زدن به چنین اقدامی دشوار خواهد بود.

سویفت، یا «جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی» توسط ۲۳۹ بانک از ۱۵ کشور اروپایی و آمریکای شمالی پیش از این تشکیل شده و هدف از آن توسعه پرداخت‌های مالی بین‌المللی است.

روزنامه هندلزبلت، گزارش رویترز را تأیید کرده و نوشته است: برلین و بروکسل در حال بررسی قطع نظام مالی ایران با نظام مالی جهانی هستند. بر اساس اطلاعاتی که هندلزبلت به دست آورده قرار است اتحادیه اروپا یک نهاد واسطه برای تهاتر (نفت در برابر کالا) به وجود بیاورند و با تکیه بر معاملات پایاپای به روابط اقتصادی خود با ایران ادامه دهند و مطالبات شرکت‌های اروپایی و ایران را بر این اساس حسابرسی کنند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ۷ شهریور در دیدار و گفت‌وگو با حسن روحانی و اعضای هیأت دولت گفته بود که اروپا شایسته اعتماد نیست:

«ارتباط و ادامه مذاکره با اروپا ایراد ندارد اما باید ضمن ادامه این کار از آنها درباره مسائلی نظیر برجام و یا اقتصاد قطع امید کنید.»

بیشتر بخوانید: