شهزاده سمرقندی – کشورهای عضو اتحاد جماهیر شوروی با این سیاست شکل گرفته بودند که هیچکدام نتوانند در تنهایی خود مستقل باشند و زیر سقف کشوری یگانه به نام اتحاد جماهیر شوروی معنا یابند. حالا بعد از فروپاشی این “همبستگی اجباری”، استقلال برای بسیاری از کشورهای آسیای میانه مشکل‌ساز شده است.

 
در گفت‌وگو با غلام‌الدین عصازاده (کارشناس انرژی در تاجیکستان) و آثار حکیم (روزنامه‌نگار افغان) نگاهی کرده‌ایم به دلایل و راه حل‌های بحران آب در آسیای میانه و نقش کشور افغانستان در بهبود یا وخیم‌تر شدن وضعیت آن.
 
یکی از راه حل‌هایی که در این گفت‌و‌گو مطرح شده است در نظرگرفتن منابع آب‌های طبیعی افغانستان است که کشورهای ایران و پاکستان از آن به خوبی استفاده می‌کنند، اما تا به حال کشور تاجیکستان این موضوع را مورد بحث و بررسی جدی قرار نداده است.
 
پیش از این نیز در رادیو زمانه به این نکته اشاره کرده بودیم که دولت‌های تازه به استقلال رسیده آسیای میانه با دلایل ناروشن، دولت افغانستان را در همایش‌های مربوط به حل و فصل بحران آب در منطقه دعوت نمی‌کنند. شاید ازجمله به این دلیل که اگر کشور افغانستان در مبارزه علیه مواد مخدر پیروز شود و به عنوان یک جامعه با ثبات به کشت مواد خوراکی مورد نیاز مردم بپردازد، احتمال می‌رود که نخست آمودریا خشک شود و سپس کشورهای همسایه، به‌خصوص تاجیکستان منابع آب طبیعی خود را از دست بدهند.

ایمیل گزارشگر:

shahzoda@radiozamaneh.com