ایران سرانجام یکی از دو ماهواره‌بر سیمرغ را به فضا پرتاب کرد. ماهواره پیام اما در مدار قرار نگرفت. وزیر ارتباطات اعلام کرد که دومین ماهواره‌بر بعد از بازسازی به فضا پرتاب می‌شود.

ماهواره‌بر سیمرغ (عکس: آرشیو)

روز گذشته (دوشنبه) حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در دومین سفر خود به استان گلستان، در استادیوم تختی گنبد کاووس در سخنانی اعلام کرد که ایران در روزهای آینده ماهواره به فضا پرتاب می‌کند:

«در روزهای آتی ماهواره پیام به زودی توسط ماهواره بر ساخت داخل به فضا پرتاب خواهد شد و در ۶۰۰ کیلومتری زمین قرار می‌گیرد. هم ماهواره و هم ماهواره‌بر توسط جوانان و دانشگاهیان کشورمان به ویژه دانشگاه امیرکبیر ساخته شده است.»

سه‌شنبه ۲۵ دی/ ۱۵ ژانویه یک روز بعد از سخنرانی روحانی در گنبد کاووس، محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات با انشتار پیامی در توییتر اعلام کرد که ماهواره‌بر سیمرغ به فضا پرتاب شد اما ماهواره پیام در مدار قرار نگرفت. جهرمی یادآوری کرد که بعد از بازسازی ماهواره‌بر، دومین آزمایش موشکی در راه است:

«بامداد امروز (سه‌شنبه) با وزرایICT دولت‌های هشتم تا دوازدهم به پایگاه فضایی امام خمینی رفتیم. ماهواره‌بر با طی دو مرحله موفق، در مرحله سوم به سرعت کافی نرسید و “پیام” در مدار آرام نگرفت. ماهواره ‘دوستی’ در انتظار حضور در مدار است و با جوانان عزم کردیم مجدداً بسازیم.»

ماهواره پیام پس از تأسیس سازمان فضایی ایران یکی از پروژه‌هایی بود که به سه دانشگاه صنعتی ایران ارائه شد و از سری میکروماهواره‌های توسعه فناوری فضایی این سازمان است.

وزیر خارجه آمریکا شنبه گذشته در گفت‌وگو با پایگاه خبری واشنگتن فری‌بیکن با اشاره به ماهواره پیام که گفته شده بود به مناسبت چهلمین سالگرد انقلاب ۱۳۵۷ ایران به فضا پرتاب می‌شود گفت:

«در چند روز آینده خواهید دید که ایرانی‌ها قصد دارند یک موشک به فضا پرتاب کنند. آن‌ها ادعا می‌کنند که می‌خواهند ماهواره به فضا بفرستند اما در حقیقت گام دیگری برمی‌دارند به این سمت که چگونه می‌توان موشک‌های قاره‌پیما پرتاب کرد.»

وزیر خارجه آمریکا یک بار دیگر اعلام کرد که در نظر ایالات متحده آمریکا این آزمایش موشکی ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل است و گفت که «جهان باید یک‌صدا با این اقدام مخالفت کند.»

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی اما در گنبد کاووس گفته بود هدف از پرتاب ماهواره پیام جمع‌آوری اطلاعاتی «درباره‌ آب و هوا، کشاورزی، آب سرزمینی و جنگل‌ها» است.

ماهواره پیام با مشارکت چهار دانشکده مهندسی هوافضا، برق کامپیوتر و مکانیک و ۱۶ نفر از استادان دانشکده‌های دانشگاه امیرکبیر ساخته شده و علاوه بر آن، بخش عمده فعالیت بر عهده دانشجویان ارشد و دکتری بوده است. پیش‌بینی شده بود که این ماهواره سه سال در مدار زمین باقی بماند.

نخستین بار ماهواره بر سیمرغ پنچشنبه ۵ مرداد ۱۳۹۶ برابر با ۲ ژوئیه ۲۰۱۷ از پایگاه فضایی خمینی در سمنان به فضا پرتاب شد. منابع آمریکایی ساعتی پس از پرتاب موشک ماهواره‌بر، آن را ناموفق دانستند. شبکه خبری فاکس نیوز به نقل از دو مقام آمریکایی گزارش کرد که: «ماهواره‌بر سیمرغ به محض پرتاب با منفجر شدن، فرجام فاجعه‌باری داشته و نتوانسته به مدار از پیش تعیین شده در فضا برسد.» نیکی هیلی، سفیر وقت آمریکا در سازمان ملل بیانیه‌ای علیه جمهوری اسلامی صادر کرد و وزارت خزانه‌داری آمریکا هم شش شرکت ایرانی را در فهرست تحریم‌ها قرار داد.

 بیشتر بخوانید: