سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) ایران را در کنار عربستان سعودی و سودان جزو کشورهایی قرار داد که محصولات کشاورزی آن‌ها در معرض هجوم آفت ملخ قرار گرفته است. همزمان سازمان حفظ نباتات ایران نسبت به بی‌توجهی به افزایش ملخ صحرایی مهاجم و تهدید امنیت غذایی کشور هشدار داده است.

سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل پیشتر به ایران به‌خاطر رشد جمعیت ملخ‌های صحرایی هشدار داده بود

سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) برای رده‌بندی تهدید منابع غذایی توسط آفت ملخ کشورهای جهان را با سه رنگ مشخص می‌کند: سبز (در آرامش)، زرد (احتیاط) و نارنجی (در معرض تهدید) و قرمز (در خطر). فائو    پنجشنبه ۱۸ آوریل (۲۹ فروردین) رنگ ایران را به نارنجی تغییر داد. این بدان معنی است که مسئولان می‌بایست برای حفظ منابع غذایی از آفت ملخ هشیار بمانند و به طور منظم کشتزارها را کنترل کنند.

به گزارش پایگاه وزارت جهاد کشاورزی، رئیس سازمان حفظ نباتات کشور صبح پنجشنبه هجوم ملخ‌ها به زمین‌های کشاورزی و شمار آن‌ها را در چهل سال گذشته بی سابقه دانست. این نوع ملخ‌ها که ملخ صحرایی خوانده می‌شوند از عربستان وارد ایران شده و به شش استان جنوبی – بوشهر، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس، خوزستان و کرمان – رسیده‌اند. به گفته محمدرضا درگاهی در حال حاضر ۲۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در معرض خطر قرار دارند و تنها در ۳۸ هزار هکتار مبازره جدی با این آفت انجام شده و خطر از بین رفته است.

درگاهی حمله ملخ‌ها را با پدیده مشابه سال ۱۳۴۰ مقایسه کرد که به آسیب‌دیدن بالغ بر دو میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی منجر شد.

پیشتر نیز سعید معین نمینی، مدیر مبارزه با آفات عمومی و همگانی سازمان حفظ نباتات کشور، خبر از حمله ملخ از سمت کشور عربستان به داخل ایران داده بود. طبق اعلام او هجوم ملخ‌ها از بهمن ۹۷ آغاز شده و استان‌های خوزستان، بوشهر، فارس، هرمزگان، جیرفت در بخش جنوبی کرمان، دشت جازموریان و منطق مشترک بین استان کرمان و سیستان و بلوچستان، مناطق کنرک و زرآباد درگیر حمله این ملخ‌ها شده‌اند.

بیشترین تراکم نیز در استان هرمزگان دیده شده که از سوی قطر، امارات متحده عربی، عمان و شبه جزیره عربستان مورد هجوم ملخ قرار گرفته است. محمد احمدی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشاگرد در این استان قبلا اعلام کرده بود که ملخ‌های صحرایی بیش از یک میلیارد ریال به کشاورزان این منطقه خسارت وارد کرده‌اند و درختان و نخیلات را در معرض نابودی قرار داده‌اند: « ملخ‌ها با خوردن برگ درختان و نخیلات، موجب کند شدن عمل فتوسنتز در گیاهان می‌شود که بر روی رشد و باردهی سال آینده درختان و نخیلات تأثیر بسزایی دارد و امکان خشک شدن درختان ونخیلات نیز وجود دارد».

افزایش بارندگی‌ها نیز غالبا به رشد جمعیت ملخ‌ها منجر می‌شود که با توجه به وضعیت آب و هوایی اخیر، خطر نابودی منابع غذایی را بیشتر می‌کند. طبق اظهارات محمدرضا درگاهی در شش استان مذکور آماده‌باش اعلام شده است اما دولت که مسئول مبارزه با ملخ است هنوز اعتبار ۱۰ میلیاردتومانی را دریافت نکرده است و محصولات کشاورزی که ارزش آن‌ها به ۱۲۵هزار میلیاردتومان می‌رسد در معرض خطر قرار دارند.

درگاهی از عربستان برای قصور در مبارزه با این آفت انتقاد کرد و گفت که ایران اعتراض خود را در این رابطه به سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل (فائو) ارائه کرده است. در یمن نیز رشد بی‌سابقه ملخ‌ها باعث نگرانی‌ سازمان‌های محیط‌ زیستی بین‌المللی شده و خطر رسیدن ملخ از یمن نیز استان‌های کشور را تهدید می‌کند.

پانویس:

این خبر با اطلاعات تازه به روز شد و تیتر آن هم تغییر کرد

بیشتر بخوانید: