علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و معاون رئیس جمهوری اسلامی در سخنانی در یک همایش، گزارشی از دیدار و گفت‌وگوی خود با علی خامنه‌ای درباره صنعت هسته‌ای ایران را ارائه داد. چکیده این دیدار این است: با وجود بالا گرفتن انتقادات محافل دانشگاهی و علمی ایران از هزینه‌‌های غنی‌سازی اورانیوم، رهبر جمهوری اسلامی گمان می‌کند که دستیابی به فن‌آوری هسته‌ای «نماد اقتدار و غرور ملی» است. صالحی در بخشی از سخنانش گفت: «استاد یک دانشگاه می‌گوید صنعت هسته‌ای جز هزینه چیزی نیست. واقعاً سخن عجیبی است. این مسئله حتماً از روی سهل‌انگاری است.»

پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت، تهران: علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در همایش تقدیر از تلاشگران دستاوردهای موفق ارائه شده در سالروز ملی فناوری هسته‌ای

علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت در همایشی که برای تقدیر از «دستاوردهای هسته‌ای» در تهران برگزار شد، اعلام کرد که رهبر جمهوری اسلامی همچنان خواهان تداوم برنامه هسته‌ای ایران است:

«هفته گذشته خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم و شرح مختصری از دستاوردهای ماشین‌های پیشرفته سانتریفیوژ دادیم. ایشان ضمن ابراز خوشنودی فرمودند: “شما همچنان با قدرت به مسیر خود ادامه دهید”. صنعت هسته‌ای برای معظم له بسیار حائز اهمیت است.»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی خرداد سال گذشته دستور داد که سازمان انرژی اتمی به سرعت با راه‌اندازی ۱۹۰ هزار سانتریفوژ، غنی‌سازی اورانیوم را از سر بگیرد. صالحی هم ۱۹ فروردین سال جاری از آغاز نصب سانتریفیوژهای IR6 خبر داد. منتقدان برنامه هسته‌ای ایران اعتقاد دارند که این کشور با فقط یک نیروگاه اتمی نیازی به راه‌اندازی صنعت غنی‌سازی اورانیوم ندارد. مهم‌تر از آن: ایران از ذخایر کافی اورانیوم هم برخوردار نیست و برای غنی‌سازی ناگزیر است اورانیوم را از کشورهای دیگر وارد کند. برای تولید برق هم می‌توان از نفت و گاز استفاده کرد و هم‌زمان به احداث نیروگاه‌های خورشیدی توجه داشت. علی اکبر صالحی در همایش تهران گفت رهبر جمهوری اسلامی بر «دو وجه» صنعت هسته‌ای تأکید کرده است:

«صنعت هسته‌ای از منظر ایشان دو وجه مهم دارد. یکی تأمین انرژی برای نسل‌های آینده است. وجه دیگر این است که صنعت هسته‌ای و دستاوردهای آن نماد اقتدار و غرور ملی جمهوری اسلامی ایران است. ما اعلام کرده‌ایم که به دنبال ساخت بمب نیستیم پس چرا آنها نگران‌اند؟ به دلیل اینکه اقتدار هسته‌ای صیانت‌آفرین است. این اقتدار نمادی از جمهوری اسلامی شده است.»

رئیس سازمان انرژی اتمی سپس در پاسخ به انتقاداتی که در محافل دانشگاهی ایران از هزینه‌های صنعت هسته‌ای مطرح شده گفت:

«استاد یک دانشگاه می‌گوید صنعت هسته‌ای جز هزینه چیزی نیست. واقعاً سخن عجیبی است. این مسئله حتماً از روی سهل‌انگاری است. اصلاً چالش ما با غرب فراتر و ریشه‌ای‌تر از این حرف‌هاست. چالش ما با غرب یک چالش فکری و در شیوه حکمرانی است. آنها می‌گویند انقلاب اسلامی نباید باشد. این استاد تصور می‌کند اگر صنعت هسته‌ای را کنار بگذاریم مشکلات حل می‌شود. خیر. اگر هسته‌ای حل شود مسئله موشکی مطرح می‌شود. اگر آن نباشد مسئله دموکراسی و حقوق بشر مطرح می‌شود. و الی آخر.»

برآوردهای سازمان‎های اطلاعاتی نشان می‎دهد که ایران حداقل سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار از محل تحریم‎ها زیان دیده است. توقف صدور نفت ایران دامنه این زیان‌ را افزایش می‌دهد. صالحی گفت:

 «ما به دلیل برخی مسائل امنیتی و محدودیت‌هایی که داریم نمی‌توانیم بیش از حد به تشریح و توصیف اقدامات و فعالیت‌های ارزشمند و راهبردی صنعت هسته‌ای بپردازیم.»

معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی صرفاً به مقایسه برنامه هسته‌ای ایران نیروگاه اتمی در دست احدات عربستان در «شهرک علم و فناوری ملک عبدالعزیز»  اکتفا کرد:

«اگر از قبل موضوع هسته‌ای توجه نمی‌کردیم الان همچون عربستان سعودی بودیم که برای داشتن عنوان هسته‌ای، حاضر به هرگونه خفت و خواری می‌شود. پس از بررسی و تحقیق مشخص شد، راکتور آن‌ها یک راکتور زیربحرانی (ساب‌کریتیکال) ۲۵ کیلوواتی است که یعنی هیچ.»

بیشتر بخوانید: