کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل جمعه ۳ مه/۱۳ اردیبهشت به اعدام مهدی سهرابی‌فر و امین صداقت، دو نوجوان ایرانی که ۵ اردیبهشت/ ۲۵ آوریل اعدام شدند، به‌شدت اعتراض کرد و از مقامات ایران خواست تا اعدام مجرمان نوجوان را متوقف کنند و فورا احکام اعدام صادره شده برای نوجوانان را تغییر دهند.

امین صداقت – مهدی سهرابی‌فر

این دو نوجوان که با هم نسبت فامیلی نیز داشتند، ۵ اردیبهشت در زندان عادل‌آباد شیراز در جنوب ایران اعدام شدند. هر دوی آنها در ۱۵ سالگی دستگیر شده و به اتهام چندین مورد تجاوز به عنف در یک دادگاه ناعادلانه محکوم شدند. سازمان عفو بین‌الملل پیشتر با انتشار گزارش اعدام این دو نوجوان اعلام کرده بود آن‌ها تا مدت کوتاهی قبل از اجرای حکمشان از این که به مرگ محکوم شده‌اند، آگاه نبودند و در بی‌اطلاعی و بی‌خبری خانواده‌ها و وکلایشان اعدام شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه میشل باشله، رئیس کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل با تاکید بر ممنوعیت اعدام نوجوانان و کودکان در قوانین بین‌الملل، اعلام کرد مهدی و امین در دادگاه‌هایی که به‌نظر می‌رسد «به‌طور جدی اصول تضمین دادرسی را نقض کرده» به مرگ محکوم شده‌اند. باشله در بیانیه‌ای از حکومت ایران خواست فورا اعدام افرادی را که زیر سن قانونی مرتکب جرم شده‌اند متوقف کند، رئیس کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل با اشاره به اعدام امین صداقت و مهدی سهرابی‌فر گفت:

«من وحشت‌ کرده‌ام. اعدام کودکان مجرم تحت قوانین کنوانسیون بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون حقوق کودک مطلقا ممنوع است».

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در این بیانیه اعلام کرده که اجرای حکم اعدام این دو نوجوان به صورت مشخص اسفناک است زیرا در مورد هر دوی آن‌ها «بدرفتاری و نقص دادرسی» صورت گرفته است.

به گفته میشل باشله براساس اسنادی که کمیساریای حقوق بشر دریافت کرده مهدی سهرابی‌فر و امین صداقت دو ماه در بازداشت پلیس بودند و با محرومیت از حق داشتن وکیل مورد ضرب و شتم قرار گرفته بودند. هردو در ابتدا اتهامات ذکر شده را رد کرده بودند اما سرانجام مجبور به قبول اتهامات و اعتراف دروغین علیه خودشان شده و بر اساس همان اعترافات به اعدام محکوم شدند.

باشله با تایید گزارش پیشین عفو بین‌الملل در مورد روند دادرسی و بی‌اطلاعی خانواده‌ها و وکیلان از اعدام این دو نفر به اجرای مجازات شلاق پیش از اعدام اشاره کرد و آن را «بی‌رحمانه، غیرانسانی، تحقیرآمیز و احتمالاً معادل تعریف شکنجه در قوانین بین‌المللی» خواند. کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گفت:

«من بار دیگر از مقامات ایران می‌خواهم تا اعدام مجرمان نوجوان را متوقف کنند و فورا چنین احکامی را تغییر دهند.»

بیشتر بخوانید: