اپوزیسیون و ارتش سودان اعلام کردند که بر سر ساختار قدرت انتقالی و چگونگی اداره کشور در چند سال آینده به توافق‌هایی دست یافته‌اند و مذاکرات همچنان ادامه دارد. همزمان در تظاهرات مقابل مقر ارتش در خارطوم شش نفر کشته شدند. عمر البشیر رهبر سابق سودان نیز مجرم شناخته شد.

صحنه‌ای از اعتراضات مردمی در سودان – عکس از آرشیو
صحنه‌ای از اعتراضات مردمی در سودان – عکس از آرشیو

در ماه آوریل گذشته عمر البشیر، پس از سه دهه حکومت بر سودان به‌دلیل تظاهرات و اعتراضات مردمی سرنگون شد و ارتش این کشور قدرت را در دست گرفت. اپوزیسیون اما خواهان ایجاد قدرت غیرنظامی در کشور است و نمی‌خواهد نظامیانی که در حکومت عمر البشیر نقش داشتند حکومت کنند. مخالفان در روزهای اخیر اعتراضات خود را برای دستیابی به این خواسته بیشتر کردند تا نظامیان را به پای میز مذاکره بکشانند. اکنون دو طرف در حال مذاکره درباره آینده حکومت در سودان هستند.

شامگاه دوشنبه ۲۳ اردیبهشت / ۱۳ مه نمایندگان اپوزیسیون زیر عنوان «ائتلاف برای آزادی و تغییر» و ارتش اعلام کردند که پیشرفت‌هایی در مذاکرات به‌دست آمده است. بر اساس این توافق‌ها تشکیلات شورای ریاست جمهوری موقت تشکیل می‌شود که در آن ارتش و غیرنظامیان نمایندگی دارند. همچنین یک دولت و یک پارلمان شکل خواهد گرفت.

جزئیات این توافق‌ها در مذاکرات بعدی که امروز سه‌شنبه ۲۴ اردیبهشت / ۱۴ مه نیز دنبال خواهد شد، مشخص می‌شود، از جمله این‌که چه نمایندگانی و به چه تعداد در قدرت حضور خواهند داشت. در این زمینه بین اپوزیسیون و ارتش اختلاف نظر وجود دارد. نمایندگان ارتش خواهان حضور بیشتر نظامیان در قدرت هستند در حالی‌که مخالفان خواهان محدودسازی قدرت ارتش در دفاع از کشور و داشتن نماینده محدود در قدرت انتقالی هستند. ارتش خواهان دو سال دوره انتقالی است اما اپوزیسیون می‌خواهد دوره انتقالی چهار سال باشد. ارتش همچنین خواستار حفظ شریعت اسلام به عنوان منبع قانون اساسی در طول دوره گذار است.

شامگاه دوشنبه همزمان با مذاکرات ارتش و اپوزیسیون در تجمع همیشگی اپوزیسیون در مقابل مقر ارتش درگیری رخ داد و شش نفر، از جمله یک نظامی کشته شدند. ارتش گفته است در میان معترضان افراد مسلحی حضور داشتند که قصد داشتند مذاکرات دوجانبه را تخریب کنند.

در همین حال دادستان کل سودان نیز اعلام کرد که عمر البشیر، رئیس‌جمهوری سابق این کشور به اتهام «تحریک به قتل و مشارکت در ترور معترضان» مجرم شناخته شده است.

عمر البشیر به اتهام نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت در دارفور، در دادگاه کیفری لاهه نیز پرونده دارد اما نظامیان پیش از این اعلام کرده‌اند که او را به دادگاه لاهه تحویل نخواهند داد.

ائتلاف اپوزیسیون می‌گوید از ۱۹ دسامبر، زمان آغاز اعتراضات در سودان تاکنون ۹۰ نفر کشته شده‌اند در حالی‌که مقام‌های حکومتی از کشته شدن ۶۵ نفر می‌گویند.

گفته می شود یک برادر البشیر، که انتظار می‌رود به فساد متهم شود، به ترکیه فرار کرده است.

بیشتر بخوانید: