نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد می‌گوید رئیس جمهوری آمریکا به‌دنبال جنگ با ایران نیست اما افراد نزدیک به او تلاش می‌کنند با ایران درگیری ایجاد کنند. او ریشه مشکلات در خاورمیانه را «اطلاعات جعلی» دانست و دخالت ایران در مسائل منطقه و احتمال حمله نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی به نیروهای آمریکایی را از جمله این «اطلاعات جعلی» خواند.

مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد
مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد

مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، پنج‌شنبه شب ۲۶ اردیبهشت / ۱۶ مه در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌بی‌اس آمریکا گفت: «من اعتقاد دارم که رئیس جمهوری ترامپ نمی‌خواهد بجنگد. اما این بدان معنا نیست که افرادی که به او نزدیک هستند نظر خود را به اشتراک نگذارند. من نمی‌خواهم در سیاست آمریکا دخالت کنم اما واقعیت این است کسانی از مقامات دولت سعی دارند با تحریک، زمینه لازم را برای جنگ یا درگیری با ایران ایجاد کنند.»

او با بیان این‌که جمهوری اسلامی نیز به جنگ علاقه‌ای ندارد، افزود: «هیچ‌کس نمی‌داند چه اتفاقی خواهد افتاد، تا زمانی که در منطقه ما آرمادا، ناوگان و بمب‌افکن وجود دارد.»

در پی تنش‌های اخیر میان ایران و آمریکا مقام‌های ارشد ایران، به‌ویژه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی بارها گفته‌اند که جنگی رخ نخواهد داد. آن‌ها در کنار این نظر حاضر نیستند برای کاهش تنش میان دو کشور با آمریکا وارد مذاکره شوند. این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت / ۱۵ مه در حساب توییتر خود اطمینان داده بود که ایران به‌زودی با او وارد مذاکره خواهد شد. ترامپ روز پنج‌شنبه ۲۶ اردیبهشت / ۱۶ مه در مراسم استقبال از رئیس‌جمهوری سوئیس گفت امیدوار است وارد جنگ با ایران نشود.

در روزهای اخیر برخی از رسانه‌های آمریکا، از جمله روزنامه‌های نیویورک تایمز و واشنگتن پست از وجود اختلاف‌هایی میان دونالد ترامپ و جان بولتون، مشاور امنیت ملی او در مورد ایران خبر دادند. آن‌ها چنین نوشتند که ترامپ خواهان پرهیز از درگیری نظامی با ایران است اما بولتون با این موضع ترامپ مخالف است. جمهوری اسلامی ایران نیز در روزهای اخیر بر روی این «اختلاف‌ها» تأکید بیشتری می‌کند. با این حال رئیس‌جمهوری آمریکا روز چهارشنبه در این‌باره در توئیتر خود نوشت: «اصلاً جدال داخلی در کار نیست. نظرات مختلف ابراز می‌شوند و من تصمیم نهایی و قطعی را می‌گیرم. این فرایند بسیار ساده است. همه طرف‌ها، دیدگاه‌ها و سیاست‌ها پوشش داده می‌شوند.»

مجید تخت روانچی در گفت‌وگو با سی‌بی‌اس «اطلاعات جعلی» را ریشه مشکلات در خاورمیانه دانست و گفت: «اطلاعات جعلی که علت اصلی همه این وقایع است باید مورد توجه قرار گیرد و باید مراقبت شود. […] اگر آمریکایی‌ها اطلاعات موثقی در اختیار دارند چرا به افکار عمومی مردم خود و جهان ارائه نمی‌دهند.»

او در توضیح این «اطلاعات جعلی» افزود: «اطلاعات جعلی که ما می‌گوییم این است که ایران در مشکلات منطقه دخیل است؛ اطلاعات جعلی که می‌گوییم این است که ایران بی‌ثباتی را در عراق ایجاد می‌کند.» او احتمال حمله نیروهای نیابتی ایران در منطقه به نیروهای آمریکایی را هم رد کرد: « این همان ابزار تبلیغاتی آمریکایی‌ها است. این همان اطلاعات جعلی است که به دنبال تحریک هستند همان‌گونه که گفتم.»

پیش از این کشورهای اروپایی که خواهان حفظ توافق هسته‌ای با ایران هستند و اعلام کرده‌اند که خواهان افزایش تنش میان ایران و آمریکا نیستند، بارها از نقش مخرب ایران در مسائل خاورمیانه، به‌ویژه برنامه موشکی جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرده‌اند. با این حال، این کشورها معتقدند حساب برجام را باید جدا کرد و ضمن پیشبرد توافق هسته‌ای می‌توان با ایران درباره این مسائل وارد گفت‌وگو شد.

تخت روانچی همچون دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی هرگونه گفت‌وگو با آمریکا را رد کرد و گفت: «شما نمی‌توانید ارعاب و فشار داشته باشید و در عین حال درخواست گفت‌وگو کنید.»

او تماس مقام‌های جمهوری اسلامی با نمایندگان کنگره آمریکا را «اقدام متعارف» دانست که قبلاً انجام شده «اما اخیراً نه». او در مورد تماس محمدجواد ظریف با نمایندگان دموکرات کنگره گفت: «من در این زمینه اطلاعی ندارم. اما من تا کنون با هیچ یک از اعضای کنگره تماسی نداشته‌ام. از این رو دقیقاً پاسخ سئوال شما را نمی‌دانم.»

نانسی پلوسی، از حزب دموکرات و رئیس مجلس نمایندگان آمریکا پنج‌شنبه ۲۶ اردیبهشت / ۱۶ مه گفت: «دولت ترامپ مجوز کنگره برای ورود به جنگ با ایران را ندارد». بعد از ظهر این روز هشت تن از نمایندگان ارشد کنگره از هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه (گروه هشت) در یک جلسه توجیهی با کاخ سفید از جزئیات گزارش نهادهای اطلاعاتی درباره «تهدید ایران» آگاه شدند. این جلسه پشت درهای بسته برگزار شد.

رؤسای کمیته‌های امور خارجی، نیروهای مسلح، و اطلاعات کنگره آمریکا نیز که هر سه دموکرات هستند پیش از این در نامه‌ای از مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا خواسته‌اند درباره تهدیدهای ایران تا پیش از دوم خرداد /  ۲۳ مه توضیح دهد.

بیشتر بخوانید: