سپاه پاسداران با انتشار اطلاعیه‌ای گزارش برخی رسانه‌ها مبنی بر آنکه قایق‌های تندرو سپاه قصد تصرف یک فروند نفتکش بریتانیا در خلیج فارس را داشتند تکذیب کرد.

ناو بریتانیایی «اچ ام اس مونت‌رز» در آب‌های خلیج فارس در نزدیکی سواحل بحرین

خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در وزارت دفاع آمریکا که نامشان افشا نشده گزارش داد که چهارشنبه ۱۰ ژوئیه/ ۱۹ تیر پنج قایق تندرو سپاه پاسداران در تلاش بودند یک نفتکش بریتانیایی را به آب‌های سرزمینی ایران هدایت و سپس آن را تصرف کنند، اما با دخالت ناو بریتانیایی «اچ ام اس مونت‌رز» مجبور به عقب‌نشینی شدند. سی ان ان می‌گوید هواپیماهای تجسسی ارتش آمریکا از این واقعه فیلمی هم تهیه کرده‌اند. وزارت دفاع بریتانیا تاکنون درباره این گزارش سکوت کرده است.

روابط عمومی منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه پنجشنبه ۱۱ ژوئیه/ ۲۰ تیر با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد در ۲۴ ساعت اخیر هیچ مواجهه‌ای با شناورهای بیگانه از جمله شناورهای بریتانیایی صورت نگرفته است. سپاه در ادامه این اطلاعیه یادآوری کرد:

« در صورتی که دستوری مبنی بر توقیف شناورهای بیگانه دریافت شود، منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه در محدوده جغرافیایی مأموریت خود قادر است بدون درنگ، با قاطعیت و به سرعت نسبت به انجام آن اقدام نماید.»

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم صبح پنجشنبه در جمع خبرنگاران تلاش سپاه برای توقیف نفت‌کش بریتانیا را تکذیب کرد. ظریف گفت:

«آن‌ها یک ادعایی را مطرح می‌کنند تا ایجاد تنش کنند. این ادعاها ارزش ندارد و از این ادعاها زیاد مطرح کرده‌اند.»

فابیان پیکاردو، سر وزیر جبل‌الطارق پنج‌شنبه ۱۳ تیر / ۴ ژوئیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که یک فروند سوپرتانکر با نام «گریس ۱» در حال انتقال نفت خام ایران به بندر «بانیاس» در سوریه بود که بر اساس حکم قضائی توسط نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا به دلیل دور زدن تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه توقیف شد. مقامات جمهوری اسلامی توقیف نفتکش ایرانی در جبل‌الطارق را مصداق راهزنی دریایی دانسته‌اند. روحانی روز گذشته هشدار داد که این اقدام بریتانیا بی‌پاسخ نمی‌ماند.

خبر مزاحمت سپاه برای نفتکش بریتانیایی چند ساعت بعد از سخنرانی روحانی در حاشیه نشست روز چهارشنبه هیأت دولت منتشر شد. روحانی گفت:

«اقدام انگلیسی‌ها کاری بسیار سخیف، غلط و اشتباه بود و به زیان آن‌ها است. (…) به انگلیسی‌ها گوشزد می‌کنم که شما آغازگر ناامنی هستید و تبعات آن را بعداً درک خواهید کرد.»

ژنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بعد از ظهر سه‌شنبه ۱۰ ژوئیه/ ۱۹ تیر (به وقت محلی) بعد از دیدار و گفت‌وگو با مارک اسپر، سرپرست وزارت دفاع آمریکا در جمع خبرنگاران اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا قصد دارد تا حداکثر دو هفته آینده برای تأمین امنیت دریایی و آزادی کشتی‌رانی و جریان آزاد تجاری در تنگه هرمز و تنگه باب‌المندب با حضور و مشارکت کشورهایی که نفت خود را از خلیج فارس عبور می‌دهند یک ائتلاف نظامی تشکیل دهد.

پنج‌شنبه ۲۳ خرداد / ۱۳ ژوئن همزمان با سفر شینرو آبه، نخست‌وزیر ژاپن به تهران، به دو نفتکش فرانت آلتر و کوکوکا کوریجوس در دریای عمان حمله شد. نفتکش دوم متعلق به ژاپن بود. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا با اتکا به ویدیویی که ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (ستنکام) منتشر کرده اعلام کردند که حمله به نفتکش‌ها کار ایران است.

بیشتر بخوانید: