امانوئل مکرون در تماس‌هایی با حسن روحانی و ولادیمیر پوتین درباره حفظ برجام گفت‌وگو کرد. او خواهان تلاش همه طرف‌ها در راه کاهش تنش‌ها شد. مکرون و پوتین برجام را عامل مهم در تأمین امنیت خاورمیانه دانستند.  تلاش‌های فرانسه برای حفظ برجام بیشتر شده است.

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران عصر پنج‌شنبه ۲۷ تیر با امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه تلفنی درباره مسائل برجام گفت‌وگو کرد.

روحانی تلاش فرانسه برای حفظ برجام را بااهمیت دانست و گفت: «جمهوری اسلامی ایران مصمم به بازگذاشتن همه مسیرها برای حفظ برجام است. طرفین ایرانی و اروپایی برجام باید تلاش کنند تا گام‌های متوازنی در راستای حفظ این توافق برداشته شود.»

او خواهان تلاش‌های اروپا برای تأمین منافع ایران در برجام و ورود پول فروش نفت به ساز و کار مالی اروپا و ایران (اینستکس) شد و افزود: «گذشت زمان و از دست رفتن فرصت‌ها ایران را مجبور به اجرای گام سوم خود خواهد کرد.»

ایران ۱۶ تیر / ۷ ژوئیه اعلام کرد که گام دوم کاهش تعهدات برجامی را برداشته و از غنی‌سازی اورانیوم در سطح ۳,۶۷ درصد، میزان تعیین‌شده در برجام، عبور می‌کند. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران فردای آن روز گفت افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم از مرز ۴,۵ درصد عبور کرده است. بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز عبور ایران از حد مجاز غنی‌سازی اورانیوم را تأیید کردند.

روحانی همچنین لغو تحریم‌های آمریکا را راهکاری دیگر برای استمرار تلاش‌ها برای حفظ و ادامه برجام و بازگشت شرایط به گذشته دانست.

امانوئل مکرون از ضرورت تلاش طرفین برای کاهش تنش‌ها، حل مسائل و مشکلات و حفظ برجام سخن گفت و افزود اروپا اقدامات خود را برای فعال شدن عملی اینستکس تسریع کرده است.

روز دوشنبه ۲۴ تیر / ۱۵ ژوئیه وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا درباره حفظ برجام نشستی برگزار کردند که در انتهای این نشست فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که اقدامات اخیر ایران در کاهش تعهداتش به برجام نقض فاحش برجام نیست و به همین دلیل طرف‌های اروپایی قصد ندارند بند مکانیسم حل اختلاف در برجام یا «مکانیسم ماشه» را فعال کنند.

با این حال روز گذشته چهارشنبه ۲۶ تیر / ۱۷ ژوئیه فدریکا موگرینی به ایران درباره کاهش تعهداتش به برجام هشدار داد و گفت که اگر ایران میزان تعهدات خود را باز هم بکاهد، بازگشت به توافق هسته‌ای دشوار خواهد بود.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرد که کشورهای اتحادیه اروپا درباره ضرورت حفظ توافق هسته‌ای و توقف تنش‌‌ها در خلیج فارس هم‌نظرند و اروپا خواهان آغاز مسابقه هسته‌ای در این منطقه نیست.

امروز (پنج‌شنبه) امانوئل مکرون با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز تلفنی درباره توافق هسته‌ای با ایران گفت‌وگو کرد.

کرملین در بیانیه‌ای گفت در این تماس تلفنی «درباره مسائل ایجاد شده پس از خروج آمریکا از برجام بحث و گفت‌وگو شد. طرفین تأکید کردند که برجام عامل مهمی در تأمین امنیت خاورمیانه و حفظ روند عدم گسترش (تسلیحات) هسته‌ای است و بر ضرورت تشدید تلاش‌های همه کشورهایی که به حفظ برجام علاقه دارند، تأکید کردند.»

امانوئل مکرون روز دوشنبه در دیدار از صربستان گفته بود که در روزهای آینده با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، حسن روحانی و ولادیمیر پوتین درباره برجام گفت‌وگو خواهد کرد.

امانوئل بون، مشاور دیپلماتیک رئیس‌جمهوری فرانسه هفته گذشته به ایران سفر کرد و طرح «توقف در برابر توقف» را به ایران پیشنهاد داد. بر اساس این طرح چنانچه ایران بپذیرد که اقدامات بیشتری برای کاهش تعهداتش در برجام انجام ندهد، آمریکا هم خواهد پذیرفت تحریم‌های بیشتری علیه ایران اعمال نکند. این طرح به مثابه یک آتش‌بس سیاسی زمان خواهد خرید تا آغاز گفت‌وگوها برای حفظ برجام ممکن شود. با این حال گزارش‌های منتشرشده از این دیدار حاکی از آن بود که ایران این پیشنهاد را نپذیرفته است.

در همین حال، روز گذشته (چهارشنبه)، روزنامه القدس العربی چاپ لندن خبر داد که قرار است مکرون به‌زودی سفر مهمی به تهران بکند. این روزنامه نوشت این سفر نشان‌دهنده موفقیت‌آمیز بودن سفر امانوئل بون به تهران برای نجات برجام از فروپاشی و فراهم سازی فضای مناسب برای گفت‌وگوست.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی سه‌شنبه ۲۵ تیر / ۱۶ ژوئیه در آخرین سخنرانی عمومی خود به‌شدت اروپایی‌های را مورد انتقاد قرار داد و آن‌ها را «طلبکار» و «پررو» خطاب کرد و گفت کاهش تعهدات برجامی ایران به‌طور قطع ادامه خواهد یافت.

بیشتر بخوانید: