آمریکا پیشنهاد داده که در شمال سوریه «منطقه امن» ایجاد شود. ترکیه این پیشنهاد را «رضایت‌بخش» نمی‌داند و می‌گوید آمریکا وقت تلف می‌کند. ترکیه صبرش به سر آمده و نیروهای جدیدی را به مرزهای خود با سوریه اعزام کرده است.

مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه
مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه

جیمز جفری، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه از روز دوشنبه راهی آنکارا شده است تا با مقام‌های ترکیه درباره ایجاد «منطقه امن» در سوریه گفت‌وگو کند. او در این مدت با چند مقام ترکیه، از جمله مولود چاووش‌اوغلو، وزیر خارجه این کشور دیدار و گفت‌وگو کرده است.

مولود چاووش‌اوغلو چهارشنبه ۲ مرداد / ۲۴ ژوئیه پس از دیدار با دنیس مونکادا، همتای نیکاراگوئه‌ای خود در آنکارا گفت: «پیشنهاد جدید آمریکا درباره مسئله ایجاد منطقه امن در شمال سوریه رضایت‌بخش نیست.»

وزیر خارجه ترکیه با بیان این‌که «ایالات متحده باید پیشنهادهایی را ارائه کند که رضایت‌بخش یا نزدیک به پیشنهادهای ما باشند»، افزود: «نشانه‌هایی از تلاش برای اتلاف وقت مانند آن‌چه در منبج انجام شد، شاهد هستیم. توافق فوری با آمریکا پیرامون منطقه امن در سوریه ضروری است.» او تأکید کرد که «صبر ترکیه به سر آمده است».

پیشنهاد هیئت آمریکایی برای ایجاد «منطقه امن» از جمله شامل گشت‌های مشترک می‌شود، اما این مسئله که  چه کسی در این گشت‌ها خواهد بود و چه کسی وارد عمل خواهد شد، در آن روشن نیست و این موجب نارضایتی آنکارا از این پیشنهاد شده است. ترکیه می‌خواهد کنترل «منطقه امن» را خود در دست بگیرد.

خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه جمعه ۲۸ تیر / ۱۹ ژوئیه در گفت‌وگو با همتای آمریکایی خود گفته بود: «تنها نیروی نظامی‌ آماده، مقتدر، و مناسب برای ایجاد منطقه امن در شمال سوریه، نیروهای مسلح ترکیه است.»

سفارت آمریکا در آنکارا گفته است که موضوع مورد بحث بین دو طرف در آنکارا «پیشنهادها برای بهبود امنیت ترکیه در امتداد مرز شمال شرقی سوریه» بود.

به‌گفته سفارت آمریکا، «گفت‌وگوها صریح، مثبت و سازنده بود و ایالات متحده و ترکیه همچنان به تبادل نظر درباره نگرانی‌های متقابل در سوریه ادامه می‌دهند و ما منتظر ادامه این بحث‌ها، از جمله از طریق مشاوره‌های نظامی هستیم.»

آنکارا کردهای «یگان‌های مدافع خلق (ی‌پ‌گ) در شمال سوریه را که متحد آمریکا هستند بازوی راست حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) در کشور خود می‌داند. فعالیت این حزب که سال‌هاست با دولت ترکیه در جنگ است ممنوع اعلام شده و آنکارا آن را یک گروه تروریستی می‌شناسد.

مولود چاووش‌اوغلو روز چهارشنبه در این‌باره گفت: «عناصر تروریستی‌ ی‌پ‌گ همچنان در منطقه امن حضور دارند.»

آنکارا می‌خواهد در شرق فرات منطقه امنی ایجاد کند تا کردها را از مرز خود دور نگاه دارد.

ترکیه از سال ۲۰۱۶ دو عملیات نظامی بزرگ با عنوان‌های «شاخه زیتون» و «سپر فرات» در شمال‌غربی سوریه انجام داده و به‌تازگی نیروهای جدیدی برای حافظت از مرزهای خود به منطقه اعزام کرده است که گمان می‌رود قصد حملات جدیدی به این منطقه را دارد.

امروز چهارشنبه، ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه و جیمز جفری در مجتمع ریاست جمهوری آنکارا دیدار و درباره مبارزه با گروه‌های ترویستی، ایجاد منطقه امن در شرق فرات و تحولات اخیر در سوریه رایزنی کردند.

به‌گزارش خبرگزاری آناتولی، دو طرف در این دیدار بر اولویت «امنیت ملی ترکیه، مبارزه با گروه‌های تروریستی در سراسر سوریه، اجرای نقشه راه منبج، تشکیل کمیسیون قانون اساسی در چارچوب تمامیت ارضی سوریه و دست یافتن به راه حل سیاسی» تأکید کردند.

بنا به این گزارش، ابراهیم کالین و جیمز جفری تأکید کردند که ایجاد منطقه امن «تنها از طریق طرحی در راستای انتظارات ترکیه امکان‌پذیر خواهد بود».

اختلافات آنکارا و واشنگتن در روزهای اخیر بر سر مسئله تحویل محموله سامانه دفاع موشکی اس ۴۰۰ روسیه به ترکیه نیز برجسته شد. واشنگتن پیشتر اعلام کرده بود مرواده نظامی ترکیه و روسیه، به قطع همکاری ناتو با ترکیه در برنامه تولید جنگنده‌های اف‌ ۳۵ منجر خواهد شد و حتی ممکن است تحریم‌های اقتصادی برای آنکارا به دنبال داشته باشد.

بیشتر بخوانید: