رجب طیب اردوغان گفت قابل قبول نیست که کشورهایی با سلاح هسته‌ای به ترکیه بگویند نباید موشک‌هایی با کلاهک هسته‌ای داشته باشد. او اما روشن نکرد که آیا آنکارا قصد دارد به این موشک‌ها تجهیز شود.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه شامگاه چهارشنبه ۱۳ شهریور / ۴ سپتامبر در نشست حزب حاکم عدالت و توسعه در شهر سیواس، واقع در شرق ترکیه گفت: «برخی کشورها موشک‌هایی با کلاهک هسته‌ای دارند، آن هم نه یک یا دو فروند؛ اما [به ما می‌گویند] که ما اجازه نداریم از این موشک‌ها داشته باشیم. من نمی‌توانم چنین چیزی را قبول کنم.»

اردوغان تأکید کرد: «هیچ کشور توسعه یافته‌ای در جهان وجود ندارد که این موشک‌ها را نداشته باشد.»

رئیس جمهوری ترکیه اسرائیل را مورد انتقاد قرار داد و سلاح‌های هسته‌ای این کشور را تهدیدی علیه کشورهای دیگر دانست و افزود: «ما اسرائیل را همچون یک همسایه در نزدیکی خود داریم. آن‌ها با در اختیار داشتن چنین سلاح‌هایی [کشورهای دیگر را] می‌ترسانند. هیچ کس اما نمی‌تواند به آن‌ها چیزی بگوید.»

در حال حاضر هشت کشور جهان دارای سلاح هسته‌ای‌اند. بر اساس معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و آمریکا حق دارند سلاح هسته‌ای داشته باشند. هند، پاکستان و کره شمالی بر خلاف این معاهده سلاح هسته‌ای دارند. تصور عموم این است که اسرائیل نیز دارای سلاح هسته‌ای‌ست. تخمین زده می‌شود که این کشور دست‌کم ۸۵ کلاهک هسته‌ای دارد.

اسرائیل سیاست مبهم خود در مورد در اختیار داشتن سلاح هسته‌ای را حفظ کرده و از تأیید یا انکار قابلیت‌های خود امتناع می‌کند.

ترکیه در سال ۱۹۸۰ پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و در سال ۱۹۹۶ معاهده جامع منع آزمایش‌های هسته‌ای، که هرگونه انفجارهای هسته‌ای را به هر منظور منع می‌کند، امضا کرده است.

ترکیه در سال‌های اخیر به‌دنبال توانمندسازی قدرت نظامی خود بوده است.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه روز سه‌شنبه ۵ شهریور / ۲۷ اوت در دیدار با اردوغان در مسکو احتمال داد که معامله بر سر جنگنده‌های سوخو ۵۷ با ترکیه از سر گرفته شود.

دیمیتری شوگائف، رئیس شرکت خدمات همکاری‌های فنی و نظامی روسیه، روز گذشته (چهارشنبه) اعلام کرد که مسکو و آنکارا مذاکرات برای خرید جنگنده‌های سوخو ۳۵ را آغاز کرده‌اند اما مذاکره درباره امکان فروش جنگنده‌های سوخو ۵۷ به بعد موکول شده است.

این مذاکرات ممکن است واکنش منفی آمریکا را در پی داشته باشد. به‌دنبال خرید سامانه دفاع موشکی اس ۴۰۰ توسط ترکیه و تهدید آمریکا علیه این کشور در زمینه لغو فروش جنگنده‌های اف ۳۵ به آنکارا، اردوغان امکان خرید جنگنده‌های روسی به جای جنگنده آمریکایی را دستور کار قرار داد.

او پس از سفر به مسکو گفت: «چرا نخریم؟ (…) هرگاه تصمیم آمریکا درباره حذف ترکیه از طرح برنامه جنگنده‌های اف ۳۵ نهایی شد اقدامات لازم را برای خرید جنگنده روسی انجام می‌دهیم.»

پوتین و اردوغان روابط دوستانه و تنگاتنگی برقرار کرده‌اند. در ژوئیه / خرداد سال جاری اولین محموله سامانه پدافندی اس ۴۰۰ روسیه به ارتش ترکیه تحویل داده شد. خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه روز دوشنبه ۴ شهریور / ۲۶ اوت اعلام کرد که دومین محموله اس ۴۰۰ در این روز به ارتش ترکیه تحویل داده می‌شود.

ترکیه پیش از این نیز ۴ محموله اس ۴۰۰ از روسیه تحویل گرفته بود.

بیشتر بخوانید: