ایران روز شنبه ۲۰ مهر/ ۱۲ اکتبر اعلام کرد آماده است به عنوان میانجی میان کردهای سوریه، دولت سوریه و ترکیه بر سر ایجاد امنیت در مرزهای سوریه و ترکیه وارد عمل شود. ترکیه از چهار روز قبل در مرزهای شمالی سوریه دست به انجام عملیات نظامی در مناطق کردنشین زده است.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با اعلام میانجی‌گیری ایران، به یک توافقنامه امنیتی ۲۱ ساله اشاره کرده است که دمشق را ملزم به جلوگیری از پناه دادن به شبه نظامیان حزب کارگران کردستان (پ ک ک) می‌کند. ترکیه می‌گوید که این پیمان هرگز عملی نشده است.

ظریف در توئیتی که بخشی از مصاحبه او با شبکه تی ‌آر ‌‌تی ترکیه است، نوشته:

«توافقنامه آدانا میان ترکیه و سوریه هنوز معتبر است و می‌تواند راه بهتری برای رسیدن به امنیت باشد. ایران می‌تواند برای جمع کردن کردهای سوریه، دولت سوریه و ترکیه برای گفت‌وگو میانجی‌گری کند و سپس ارتش سوریه و ترکیه می‌توانند از مرزها حفاظت کنند.»

این پیشنهاد ایران در چهارمین روز حمله ترکیه به مناطق کردنشین و نیروهای کرد دموکراتیک سوریه مطرح شده است.

آنکارا نیروهای دموکراتیک سوریه را مرتبط به حزب کارگران کردستان می‌داند و فعالیت آنها را «تروریستی» می‌خواند

آمریکا اما می‌گوید ترکیه با حمله به شمال سوریه لطمه بزرگی به ارتباط دو کشور می‌زند و ممکن است با تحریم مواجه شود.

مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، روز پنج‌شنبه گفته بود توافق‌نامه سال ۱۹۹۸ تنها در صورتی می‌تواند اجرا شود که در سوریه ثبات سیاسی به وجود بیاید.

او همچنین گفته بود اجرای توافق‌نامه آدانا به این نیاز دارد که دولت سوریه کنترل شمال این کشور را به دست داشته باشد که چنین شرایطی وجود ندارد.

ایران متحد نزدیک بشار اسد است و همواره از ترکیه خواسته که به تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارد و از اقدام نظامی در شمال این کشور خودداری کند.

دمشق می‌گوید که به توافق آدانا پایبند است.

توافق آدانا مهر ماه سال ۱۳۷۷/ ۲۰ اکتبر ۱۹۹۸ در نشستی میان دو هیات سوری و ترک در شهر آدانای ترکیه و بین دو دولت ترکیه و سوریه امضا شد، اما اکنون اجرای تمام آن برای دمشق دشوار است.

این توافق به ترکیه حق داده است اعضای حزب کارگران کردستان را تا عمق پنج کیلومتری شمال سوریه تحت تعقیب قرار دهد و سوریه هم اعضای این گروه را «تروریست» بداند.

بر اساس این توافق، سوریه متعهد شده است اعضای یگان‌های مدافع خلق کُرد (یعنی شهروندانی که سال‌ها بعد از این توافق با داعش جنگیده‌اند) را مرتبط با حزب کارگران کردستان بشناسد و آن‌ها را در ردیف گروه‌های تروریستی قرار دهد.

در برابر این تعهدات سوریه، آنکارا هم متعهد شده است به جای منطقه حائل در شمال شرق سوریه که به نیروهای ترکیه اجازه پیش‌روی ۳۲ کیلومتری در خاک این کشور را می‌داد، این منطقه به پنج کیلومتر کاهش پیدا کند.

طبق این تعهد، قرار شد ترکیه حکومت سوریه را دوباره به رسمیت بشناسد و سفارت‌خانه‌های دو کشور در آنکارا و دمشق دوباره بازگشایی شوند.