دبيرکل سازمان ملل متحد در ديدار با رهبران ايران، جمهوری اسلامی را در زمينه وضعيت حقوق بشر مورد انتقاد قرار داد و از آنان خواست تا تدابير لازم درباره برنامه هسته‌ای خود اتخاذ کنند. وی از حل مسالمت‌آميز بحران سوريه حمايت کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد روز گذشته، چهارشنبه، هشتم شهريورماه، در چارچوب برگزاری شانزدهمين دوره اجلاس کشورهای غيرمتعهد در تهران وارد ايران شد و با رهبران ايران، از جمله آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، محمود احمدی‌نژاد، رئيس‌جمهور و علی لاريجانی، رئيس مجلس ايران ديدار کرد و نگرانی‌های جامعه جهانی را در زمينه وضعيت حقوق بشر در ايران، برنامه هسته‌ای اين کشور، سياست‌های آن در قبال اسرائيل و سوريه ابراز داشت.

مارتين نسيرکی، سخنگوی بان کی مون گفت دبيرکل سازمان ملل در ديدارهای خود تأکيد کرده است که “وضعيت حقوق بشر در ايران همچنان يکی از دغدغه‌های مهم است” و “حقوق شهروندی و حقوق بنيادين سياسی [مردم ايران] بايد مورد احترام قرار گيرد.”

بان کی مون به‌ويژه در ديدار با علی لاريجانی از “نگرانی‌های جدی از وضعيت حقوق بشر در ايران” سخن گفته و خواهان همکاری با سازمان ملل در اين زمينه شده است.

بان کی مون به‌ويژه در ديدار با علی لاريجانی از “نگرانی‌های جدی از وضعيت حقوق بشر در ايران” سخن گفته و خواهان همکاری با سازمان ملل در اين زمينه شده است

پيش از اين فرحان حق، يکی ديگر از سخنگويان سازمان ملل گفته بود بان کی مون تصميم گرفته است برای “ابراز نگرانی و انتظارات جامعه جهانی در رابطه با مواردی که نيازمند اقدام و همکاری فوری برای ثبات منطقه و رفاه مردم ايران است” به تهران برود.

وی تأکيد کرده بود: “ايران می‌بايست به حقوق بين‌الملل، حمايت از آزادی بيان و گردهمايی‌های مسالمت‌آميز، حق ايجاد تشکل، استقلال رسانه‌ها و آزادی فعالان حقوق بشر و فعالان سياسی توجه نشان دهد.”

روز گذشته گزارشگران بدون مرز در نامه‌‌ای به امضای کریستف دولوار، مديرکل اين نهاد مدافع روزنامه‌نگاران، از دبيرکل سازمان ملل خواست تا در سفر به ايران خواهان آزادی بی‌قيد و شرط همه زندانيان عقيدتی اين کشور شود.

همچنين بيش از ۴۰۰ تن از فعالان سياسی و مدنی، با نوشتن نامه‌ای به بان‌ کی ‌مون از وی خواسته‌ بودند در مدت زمان سفر به ايران به ديدار ميرحسين موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد از رهبران در حصر مخالفان دولت و زندانيان سياسی رويدادهای پس از دهمين دوره انتخابات رياست جمهوری برود.

به گفته مارتين نسيرکی بان کی مون در ديدارهای روز گذشته خود با مقامات بلندپايه ايران به برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی نيز پرداخت و از آن‌ها خواست تا به‌منظور “پاسخ به نگرانی‌های آژانس بين‌المللی انرژی اتمی و اثبات صلح‌آميز بودن برنامه هسته‌ای خود تدابير مشخص” اتخاذ کنند.

وی در همين حال بر حل ديپلماتيک و مسالمت‌آميز مسئله هسته‌ای ايران تأکيد کرد در حالی که اسرائيل همواره ايران را به حمله نظامی تهديد می‌کند.

بان کی مون همچنين اظهارات رهبران ايران در مورد نابودی اسرائيل را “توهين‌آميز”، تحريک‌آميز” و “غيرقابل قبول” خواند.

دبيرکل سازمان ملل در ديدارهای خود از “استفاده از نفوذ ايران” برای قانع ساختن حکومت سوريه به‌منظور “پايان بخشيدن فوری به خشونت‌ها” در اين کشور سخن گفته است.

در حالی گزارش سفر بان کی مون به ايران از سوی سخنگوی وی منتشر می‌شود که منابع خبری ايران به هيچ يک از موارد فوق اشاره‌ای نکرده‌اند و به نقل از بان کی مون تنها به “نقش پر اهميت ايران در منطقه” و “حق استفاده صلح‌آميز ايران از انرژی هسته‌ای” تأکيد کرده‌‌اند.

آمريکا و اسرائيل نيز حضور بان کی مون در ايران را مورد انتقاد قرار داده و گفته بودند اجلاس کشورهای غيرمتعهد در تهران مورد سوء استفاده ايران قرار گرفته تا نشان دهد از انزوای بين‌المللی خارج شده است و شرکت در آن به اين تلاش جمهوری اسلامی کمک می‌کند.