ارتش سوریه در ادامه پیشروی‌های خود در غرب استان حلب وارد منطقه شیخ علی در غرب بزرگراه راهبردی حلب – دمشق شد. رئیس جمهوری ترکیه ایران و روسیه را مسئول و شریک حمله به غیرنظامیان در استان ادلب دانست و دمشق و متحدانش را به حمله نظامی فراتر از مرزهای استان ادلب و فارغ از هرگونه توافقی تهدید کرد.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه (عکس: آرشیو)

به گزارش خبرگزاری رویترز رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه چهارشنبه ۱۲ فوریه/ ۲۳ بهمن در سخنانی در جمع نمایندگان حزب عدالت و توسعه گفت:

«اگر نیروهای ما در پست‌های دیدبانی یا هر جای دیگری در سوریه کوچک‌ترین آسیبی ببینند، من در اینجا و بدین وسیله اعلام می‌کنم نیروهای رژیم [سوریه] را هر جا که باشند، بدون پایبندی به توافق سوچی هدف می‌گیریم.»

در سال ۲۰۱۷ به‌دنبال توافق میان ترکیه، روسیه و ایران در نورسلطان قزاقستان، ادلب و شهرهای همجوارش در منطقه غوطه شرقی و شهرهای جنوبی درعا و قنیطره، مناطق کاهش تنش خوانده شدند. بر اساس آخرین توافق میان مسکو و آنکارا در سال ۲۰۱۸ در سوچی، ادلب در شمال سوریه «منطقه کاهش تنش» و حمله به این منطقه صراحتاً ممنوع اعلام شده است. روسیه اما می‌گوید ترکیه به وظیفه خود برای تفکیک شورشیان مسلح از مخالفان غیر مسلح اسد عمل نکرده و زمینه فعالیت‌های تروریستی در این منطقه همچنان فراهم است. بر اساس توافق آستانه و سوچی، ترکیه ۱۲ پست دیدبانی در ادلب ایجاد کرده است. در حمله ارتش سوریه به این پست‌های دیده‌بانی بود که در روزهای گذشته ۱۴ نظامی ترکیه‌ای کشته و ۴۵ نفر مجروح شدند.

اردوغان در ادامه سخنانش در جمع نمایندگان پارلمانی حزب عدالت و توسعه در سخنانی دوپهلو گفت:

«اگر خون سربازان ما ریخته شود، مهم نیست چه کسی پشت آن است، یا چقدر فکر می‌کند قدرتمند است، من صراحتاً [به آنها] می‌گویم، شما امن نخواهید بود.»

روسیه از طریق پایگاه هوایی حمیمیم سوریه، آسمان این کشور را در اختیار دارد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در نشست خبری خود در روز چهارشنبه گفت ترکیه متعهد شده تروریست‌ها را در ادلب نابود کند اما همان تروریست‌ها به نیروهای ارتش سوریه و همچنین سایت‌های نظامی روسیه حمله می‌کنند. پسکوف تأکید کرد که روسیه به توافق سوچی پایبند است. وزارت خارجه سوریه هم با انتشار بیانیه‌ای با تکرار اظهارات کرملین، سخنان اردوغان را «پوچ و پرت و پلا» خواند.

قرار است که تا پایان ژانویه ترکیه پنج هزار نیروی نظامی با مهمات و تجهیزات سنگین به ادلب اعزام کند. نخستین کاروان نظامی جمعه گذشته وارد ادلب شد. در اثر عملیات ارتش سوریه در استان ادلب تاکنون بر اساس گزارش‌های سازمان ملل بیش از ۷۰۰ هزار نفر آواره‌ شده‌اند. در آخرین تحولات میدانی، خبرگزاری سانا اعلام کرد که ارتش سوریه در این فاصله موفق شد در ادامه پیشروی‌های خود، وارد روستای الشیخ علی در غرب بزرگراه حلب-دمشق شود.

بیشتر بخوانید: