سازمان جهانی بهداشت شرایط اضطراری را به شرایط همه‌گیری جهانی تغییر نداد. سفر هیأت سازمان جهانی بهداشت به ایران به دلایل نامعلوم به تعویق افتاد. در این فاصله کرونا وارد بیت مراجع شد. مقامات جمهوری اسلامی همچنان قرنطینه قم را به تعویق می‌اندازند.  احتمال دارد حرم رضوی تعطیل شود. محمود صادقی، نماینده اصلاح‌طلب مجلس و ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت به کووید ۱۹ مبتلا شدند. وضع زندان‌ها و گرمخانه‌ها نگران‌کننده است.

وزارت بهداشت اعلام کرد تاکنون ابتلای قطعی ۳۴ نفر به کرونا تایید شده است

کرونا پشت دروازه است

سازمان جهانی بهداشت به کشورهای جهان هشدار داد که برای مقابله با شیوع کروناویروس جدید آماده باشند و به تأکید اعلام کرد که کرونا به معنای واقعی پشت دروازه هر کشور ایستاده و در می‌زند. کریستیان لیندمایر، سخنگوی سازمان جهانی بهداشت سه‌شنبه ۲۵ فوریه/ ۶ اسفند در یک نشست خبری در وین گفت:

«بسیاری از کشورها برنامه‌های همه‌گیری جهانی (Pandémie) را آماده کرده‌اند و برخی کشورهای دیگر ممکن است بسته به شرایط خودشان بر اساس آن عمل کنند اما در حال حاضر سازمان بهداشت جهانی قصد ندارد شرایط اضطراری را که ۳۰ ژانویه  اعلام شد به شرایط همه‌گیری جهانی تغییر دهد.»

لیندمایر در ادامه این نشست خبری اعلام کرد که سفر هیأت سازمان جهانی بهداشت به ایران تا اطلاع ثانوی به تأخیر افتاد. سخنگوی سازمان جهانی بهداشت تاریخ مشخصی را برای انجام این سفر اعلام نکرد.

شامگاه گذشته مایک رایان، مدیر برنامه فوریت‌های سلامت و درمان سازمان جهانی بهداشت از سفر هیأتی از این سازمان به ایران خبر داده بود. رایان گفته بود:

«ما باید نحوه شیوع بیماری و آنچه که در ایران اتفاق می‌افتد را درک کنیم، واضح است که آنجا تجمعاتی برای مراسم مذهبی برگزار می‌شود و افرادی که شرکت می‌کنند به جاهای دیگر سفر می‌کنند.»

معضل قرنطینه قم و احتمال تعطیلی حرم رضوی

رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت آخرین آمار مبتلایان به کروناویروس جدید و فوت‌شدگان در اثر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ در ایران را اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) کیانوش جهانپور گفت:

«از بررسی‌های انجام شده از روز گذشته تا پیش از ظهر امروز بر روی موارد مشکوک کووید ۱۹ مشخص شد که تاکنون ابتلای قطعی ۳۴ نفر به کرونا تایید شده است که از این تعداد ۱۶ نفر از استان قم، ۹ نفر استان تهران، یک نفر استان فارس، ۲ نفر استان مازندران، ۲ نفر استان گیلان، یک نفر نیشابور، دو نفر استان البرز و یک نفر جزیره قشم هستند.»

رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت در ادامه این مصاحبه اعلام کرد که از این ۳۴ نفر در روز‌های اخیر ۳ نفر فوت کردند.

جهانپور در ادامه خاطرنشان کرد اغلب افرادی که در استان‌های دیگر به این بیماری مبتلا شدند یا از قم خارج شده و یا با شخصی از این استان در تماس بوده‌اند.

سید مرتضی خاتمی، نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی درباره ضرورت قرنطینه شهر قم در مصاحبه با ایسنا گفت:

«در حال حاضر قم قرنطینه نسبی است و شاید به قرنطینه کامل نیاز نباشد. در هر صورت باید از حضور آحاد در اجتماعات پرهیز شود.»

در همان حال حجت‌الاسلام احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی سه‌شنبه ۶ اسفند درباره احتمال تعطیلی حرم رضوی به دلیل شیوع کرونا در ایران گفت:

«دو شب پیش با وزیر بهداشت تلفنی صحبت کردم و به رییس دانشگاه علوم ‌پزشکی هم نامه نوشتم، ما در این حوزه‌ها نظر و دخالتی نداریم، وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی هر نظری داشته باشند، تابع نظر آنها هستیم.»

ابتلای صادقی و حریرچی، وضع نگران‌کننده زندان‌‌ها

ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت که با انتشار ویدیویی اعلام کرده به کووید ۱۹ مبتلا شده، شامگاه گذشته در مصاحبه با شبکه خبر تعداد موارد مشکوک به ابتلا به کووبد ۱۹ در ایران را ۹۱۶ مورد عنوان کرده بود.

با افزایش موارد فوتی و ابتلای به بیماری کووید ۱۹ در قم چند تن از مراجع تقلید با صدور پیام‌های ویدئویی، عمل به توصیه‌های پزشکی از جمله عدم حضور در اجتماعات را حجت شرعی خوانده و خواستار رعایت آن از سوی شهروندان ایرانی شدند. با این‌حال روابط عمومی آستان حضرت معصومه از برپایی نماز جماعت در حرم برخلاف مصوبه شورای تأمین استان قم خبر داد.

در این فاصله کرونا به دفتر مراجع تقلید هم راه پیدا کرده است. سید مجتبی فاضلی ـ مسئول دفتر و مسئول اجرایی و مالی آیت‌الله‌ شبیری زنجانی روز گذشته بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ مرد. آیت الله شبیری زنجانی هم از خانه خارج نمی‌شود. او آزمایش کرونا داده اما هنوز نتیجه آن اعلام نشده است.

محمود صادقی، نماینده اصلاح‌طلب و رد صلاحیت شده مجلس شورای اسلامی با انتشار پیامی در تویبتر اعلام کرد که او هم به کویید ۱۹ مبتلا شده است. صادقی نوشت:

«تست کرونای من مثبت شد. این پیام را در شرایطی می‌دهم که چندان امیدی به ادامه‌ حیات در این دنیا ندارم.»

صادقی در ادامه این پیام خواستار اعطای مرخصی به زندانیان سیاسی و امنیتی برای جلوگیری از ابتلای آنها به کروناویروس شد.

شماری از خانواده‌های زندانیان سیاسی دوشنبه ۵ اسفند با انتشار بیانیه‌ای ضمن ابراز نگرانی از انتشار ویروس کرونا در زندان‌های کشور جمهوری اسلامی ایران را مسئول حفظ جان زندانیان دانسته و خواستار قرنطینه کردن کلیه زندان‌های کشور شدند. خانواده‌ها از مسئولان خواستند «برای پیشگیری از یک فاجعه بزرگ انسانی» و نجات جان زندانیان از ویروس کرونا، هرچه سریع‌تر نسبت به آزادی یا مرخصی زندانیان سیاسی و عادی (به ویژه زنان زندانی) اقدام و کلیه زندان‌های کشور را فوراً قرنطینه کنند.

وضع گرمخانه‌ها هم نگران‌کننده است.

بیشتر بخوانید: