پورتلند در ایالت اورگن به نمونه‌‌ای خوفناک از تاکتیک‌های سرکوب‌گر دولت ایالات متحده بدل شده است. مأموران امنیتی نقاب‌دار، بدون آرم شناسایی در ون‌هایی بدون آرم شناسایی، در خیابان‌های این شهر تاریخاً اعتراضی و چپ‌گرا پدیدار شدند و به سرکوب و دستگیری معترضان پرداختند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده که نفرت‌اش از معترضان را پنهان نمی‌کند، وعده داده این نیروهای امنیتی فدرال را به دیگر شهرهای تحت کنترل دموکرات‌ها بفرستد. تحلیلگران این را حربه‌ای انتخاباتی برای محبوب‌ترکردن ترامپ می‌دانند که شعار اصلی‌اش در کارزار ۲۰۲۰ این است: «قانون و نظم».

نیروهای فدرال در پورتلند، سه‌شنبه ۲۱ ژوئیه ــ عکس: Nathan Howard/Getty Images/AFP

در چند روز اخیر رسانه‌های آمریکایی گزارش‌ها و مقاله‌های متعددی درباره سرکوب‌ها در پورتلند و دلالت‌های آن منتشر کرده اند. معترضان در پورتلند نیز پس از قتل جورج فلوید، یک آمریکایی آفریقایی‌تبار هنگام بازداشت به دست پلیس به خیابان‌ها آمدند اما اعتراض‌های آنان هر شب ادامه‌دار بوده و هنوز نیز پایان نیافته است.

پورتلندی‌های معترض در پارک نزدیک ساختمان دادگاه فدرال چادر زده اند و خیابان‌ها را سنگربندی کرده‌اند. آنها نیز به سیاق معترضان در سیاتل «منطقه خودآیین» خودشان را ساختند، هرچند معترضان در سیاتل اکنون از آن منطقه خودآیین بیرون انداخته شده اند.

چاد وُلف، وزیر امنیت ملی ایالات متحده معترضان پورتلند را «اوباش خشن» و «آنارشیست‌» خوانده است. ادبیات ترامپ درباره معترضان نیز چنین است و آنها را «آنارشیست‌ها و تحریک‌گرها» می‌خواند. رئیس‌جمهوری ایالات متحده در آخرین توئیت‌اش در این باره نوشت:

«ما در حال کمک به پورتلند هستیم، نه آسیب‌زدن به آن. رهبری شهر برای ماه‌ها کنترل را به آنارشیست‌ها و تحریک‌گرها واگذار کرده…. ما باید از ملک فدرال و از مردم‌مان محافظت کنیم. این‌ها فقط معترض نیستند، اصلِ جنس اند!»

ترامپ به گزارش‌های متعدد درباره حضور «پلیس سری» در پورتلند واکنش نشان می‌داد.

مأموران امنیتی فدرال بدون آرم شناسایی معترضان چپ‌گرا را از خیابان‌های پورتلند بدون نشان‌دادن حکم ربودند و سوار ون‌هایشان کردند و به مکان‌های نامعلوم برای بازجویی بردند.

آنها همچنین در مواجهه با یک اعتراض، با سلاح «کمتر کشنده» (همچون گلوله پلاستیکی) به سر یک معترض شلیک کردند. این معترض ۲۶ ساله تحت عمل جراحی جمجمه قرار گرفت.

صحنه شلیک به معترض در پورتلند ــ این تصاویر می‌توانند برای برخی آزاردهنده باشند

پلیس‌های بدون آرم شناسایی که رسانه‌های آمریکایی آنها را پلیس سری می‌خوانند، اولین بار در سرکوب تظاهرات مسالمت‌آمیز روبروی کاخ سفید ظاهر شدند؛ پیش از آنکه ترامپ برای عکس‌انداختن به کلیسایی در آن نزدیکی برود.

اکنون مشخص شده است که این نیروهای فدرال به بخش‌هایی از نیروی مرزبانی ایالات متحده و نیز سرویس مارشال‌های ایالات متحده تعلق دارند. دسته اول عموماً برای مقابله با باندهای سازمان‌یافته قاچاق مواد مخدر اعزام می‌شوند. حالا نقش آنها زیر نظر ویلیام بار، دادستان کل، به مقابله با معترضان چپ‌گرا بدل شده است.

ترامپ این نیروهای بدون آرم را ماه گذشته در یک فرمان اجرایی برای مقابله با معترضان و محافظت از ساختمان‌های دولتی و یادبودها تشکیل داد. یادبودهای مربوط به دوران برده‌داری، به‌ویژه بازنمایی‌کننده ژنرال‌های ارتش حامی برده‌داری جنوب در جنگ داخلی یکی از هدف‌های معترضان «جان سیاهان مهم است» بوده اند.

میشل گلدبرگ، روزنامه‌نگار برنده پولیتزر نیویورک‌تایمز درباره رویدادهای پورتلند می‌نویسد: «معترضان از خیابان‌ها بدون حکم جلب ربوده می‌شوند. آیا وقتش رسیده که اسم‌اش را بگذاریم فاشیسم؟»

با وجود این، رئیس‌جمهوری راست‌گرای ایالات متحده نه تنها عقب‌نشینی نکرده است،‌ بلکه دوشنبه ۲۰ ژوئیه در نشستی خبری در کاخ سفید وعده داد که مأموران امنیتی فدرال را به دیگر شهرهای بزرگ تحت کنترل دموکرات‌ها اعزام خواهد کرد؛ از جمله به نیویورک، شیکاگو، فیلادلفیا، دیترویت، و بالتیمور.

و این همه در حالی‌ است که مقام‌های محلی با چنین کاری به شدت مخالفند. شهردار پورتلند پیش از این گفته بود که «افسرهای خشن فدرال» موضوع اصلی نگرانی او هستند و نه اعتراض‌های صلح‌آمیز. فرماندار اورگن هم حضور نیروهای بدون آرم را «سوءاستفاده آشکار از قدرت» توصیف کرد.

تاکتیکی انتخاباتی؟

ترامپ شعار اصلی کارزار انتخاباتی ۲۰۲۰ خود را «قانون و نظم» انتخاب کرده است. تقلیدی از ریچارد نیکسون،‌ رئیس‌جمهوری بدنام جمهوری‌خواه در ۱۹۶۸.

نیکسون در ۱۹۶۸ در سخنرانی پذیرش نامزدی ریاست‌جمهوری در گردهم‌آیی جمهوری‌خواهان با انتقاد از اعتراض‌هایی که جنبش حقوق مدنی در پیوند با جنبش ضدجنگ و جنبش دانشجویی پدید آورده بود، خودش را «رئیس‌جمهوری قانون و نظم» خواند و گفت که شورش و انقلاب «پیشرفت را به عقب برمی‌گردانند» و او اجازه چنین چیزی را نخواهد داد. نیکسون با هراس‌افکنی درباره احتمال آنارشی از ضرورت قانون و نظم حرف زد و در نهایت رئیس‌جمهور شد. ترامپ در سال انتخابات می‌خواهد راه او را پی بگیرد.

تحلیلگران معتقدند که اعزام پلیس سری به شهرها و خشونت این نیروهای فدرال بر آتش اعتراض‌ها خواهد افروخت،‌ اعتراض‌ها را به خشونت خواهد کشاند و آنگاه ترامپ می‌تواند با سوارشدن بر موج حادثه، ادعای بازگرداندن «قانون و نظم» را بکند.

برخی دیگر بدبین‌ترند و این اتفاق را یک قدم دیگر ترامپ در مسیر اقتدارگرایی راست تفسیر می‌کنند.

مقاومت ادامه دارد

با وجود هراس‌افکنی نیروهای امنیتی، اعتراض‌ها در پورتلند تنها شدت گرفته است.

معترضان در پورتلند خواهان «خروج قلدرهای فدرال» هستند؛ دوشنبه ۲۰ ژوئیه ــ عکس: Nathan Howard/Getty Images/AFP

نیویورک‌تایمز در گزارشی به یک سند مربوط به وزارت امنیت داخلی ایالات متحده اشاره می‌کند که نوشته است مأموران اعزام‌شده به پورتلند برای مقابله با اعتراض‌ها «از تمرین کافی برخوردار نبودند» و روش خشونت‌بار آنها بر آتش اعتراض‌ها افزوده است.

شبکه خبری «سی ان ان» هم در گزارشی به بازتاب نظر معترضان پرداخته که خروج نیروهای فدرال از پورتلند را می‌خواهند و می‌گویند به اعتراض‌ها ادامه خواهند داد.

همزمان نهادهای مدنی ایالات متحده و دادگاه‌های مستقل محلی در حال بررسی و تعقیب قضائی رویدادهای رخ‌داده در پورتلند هستند.

ایالت اورگن از دولت فدرال به خاطر اعزام این نیروها شکایت کرده. اتحادیه آزادی‌های مدنی ایالات متحده نیز این اتفاق را «بحران قانون اساسی»‌ خوانده و از دولت ترامپ شکایت کرده است.

بر اساس سخنان ترامپ و مقام‌های دیگر، باید در روزهای آینده دید که دستگاه امنیتی دولت فعلی ایالات متحده توان ادامه این برخوردها را خواهد داشت یا در برابر فشارهای مدنی عقب‌ خواهد نشست.

در همین زمینه: