خبر مبادله کایلی مور- گیلبرت با سه زندانی ایرانی شامگاه چهارشنبه ۲۵ نوامبر / ۵ آذر در خبرگزاری‌های مختلف جمهوری اسلامی منتشر شد، اما اطلاعاتی درباره «سه فعال اقتصادی ایرانی» که در خارج از کشور زندانی بودند منتشر نشد.

کایلی مور- گیلبرت ـ عکس از آرشیو

مقام‌های دولتی استرالیا در سال‌های گذشته همواره اعلام کرده‌ بودند که برای آزادی کایلی مور- گیلبرت تلاش می‌کنند.

در آخرین تلاش‌های صورت‌گرفته، لیندال ساکس، سفیر استرالیا در ایران روز ۱۴ مرداد / چهارم اوت پس از رایزنی‌های بسیار توانست با مور گیلبرت در زندان قرچک ملاقات کند.

مور گیلبرت در زندان اوین زندانی بود، اما در اوایل مردادماه گذشته طی اقدامی تنبیهی به زندان قرچک منتقل شد و پس از چند روز بی‌خبری ۹ آبان، بار دیگر به زندان اوین بازگردانده شد.

زندان قرچک در شمار بدترین زندان‌های ویژه زنان در ایران محسوب می‌شود و مسئولان این زندان با رعایت نکردن اصل تفکیک جرایم و برای اعمال فشار بیشتر بر زندانیان سیاسی، آن‌ها را در کنار زندانیانی با جرایم خطرناک نگهداری می‌کنند.

مور گیلبرت در زندان قرچک با نسرین ستوده، فعال حقوق بشر و وکیل دادگستری هم‌سلول بود. ستوده در حال حاضر در مرخصی خارج از زندان به‌سر می‌برد.

کایلی مور گیلبرت، استاد مطالعات خاورمیانه در دانشگاه ملبورن سپتامبر ۲۰۱۸ / شهریور ۱۳۹۷ برای شرکت در یک کنفرانس با موضوع «شیعه‌شناسی» به شهر قم سفر کرد، اما هنگام بازگشت به کشورش در فرودگاه «امام خمینی» بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او سپس در دادگاه انقلاب به اتهام «جاسوسی» به ۱۰ سال حبس محکوم شد.

بر پایه برخی گزارش‌های منتشر شده درباره این زندانی، او در سال‌های گذشته بارها در زندان اقدام به خودکشی کرد، اما هر بار از مرگ نجات یافته بود. او همچنین پیش‌ از این با ارسال نامه‌ای به نخست‌وزیر استرالیا از «نقض گسترده حقوق شخصی خود در زندان» خبر داده و نوشته بود که نهادهای امنیتی ایران با نگه‌داری طولانی‌مدت او در سلول انفرادی، وی را تحت شکنجه‌های جسمی و روانی قرار داده‌اند.

رسانه‌های جمهوری اسلامی روز چهارشنبه پس از مبادله مور گیلبرت در مطالبی اتهامات او را بار دیگر به تفسیر بازگو و تکرار کردند.

در ماه‌های گذشته بارها مسئله تبادل زندانیان بین ایران و کشورهایی که شهروندان ایرانی در آن‌جا زندانی هستند مطرح شده است.

جمهوری اسلامی پیش از این در اکتبر/ مهر سال گذشته نیز جولی کینگ و مارک فیرکین، دو شهروند استرالیایی جهانگرد را پس از چند ماه بازداشت از زندان آزاد کرد. تنها چند ساعت پس از انتشار خبر آزادی زوج جهانگرد استرالیایی، رضا دهباشی، دانشجو و شهروند ایرانی که پیشتر به اتهام ارسال تجهیزات پیشرفته نظامی به ایران در استرالیا بازداشت شده بود هم آزاد شد.

بیشتر بخوانید: