نزدیک به یک سال از سرنگون کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی به‌دست سپاه پاسداران می‌گذرد اما چگونگی وقوع این رویداد همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و مسئولان جمهوری اسلامی توضیح در این زمینه را به تعویق می‌اندازند. سخنگوی وزارت خارجه ایران برای چندمین بار در هفته‌های اخیر تکرار کرد که پرونده در دست پیگیری است.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، دوشنبه ۱۵ دی در نشست خبری خود به موضوع سرنگونی هواپیمای اوکراینی پرداخت و گفت:

«پرونده کیفری سقوط هواپیمای اوکراینی در دست پیگیری است و فکر می‌کنیم در روزهای آتی در این زمینه اطلاع‌رسانی بیشتری شود.»

هیأت دولت چهارشنبه ۱۰ دی تصویب کرد، مبلغ ۱۵۰ هزار دلار یا معادل یورویی آن به خانواده‌ها و بازماندگان هر یک از جان‌باختگان سرنگونی هواپیمای اوکراینی در اسرع وقت فراهم و پرداخت شود. در پی آن، کانادا و اوکراین این تصمیم دولت ایران را رد کرده و اعلام کردند که میزان غرامت باید در جریان مذاکره و پس از تعیین تکلیف این فاجعه و محاکمه عاملان آن مشخص شود.

خطیب‌زاده درباره پرداخت غرامت گفت:

«تصمیمی که هیأت دولت گرفته ناظر بر پرداخت یکسان دیه به همه قربانیان این هواپیما است. این موضوع دیه به هیچ وجه جایگزین پرونده کیفری که در دست پیگیری است، نیست. پرونده مسببان این حادثه با جدیت در حال پیگیری است.»

سعید خطیب‌زاده در هفته‌های اخیر بارها وعده داد که «امروز یا فردا» گزارش فنی سرنگونی هواپیمای اوکراینی به‌شکل رسمی ارسال خواهد شد.

اوکراین اما اعلام کرد که هنوز گزارشی دریافت نکرده است. یوگنی ینین، معاون وزیر امور خارجه اوکراین در این‌باره گفت:

«مشکل این است که ما بارها از ایران شنیده‌ایم که گزارش آماده و ترجمه آن در حال اتمام است. طی دو ماه گذشته من هر هفته این حرف‌ها را شنیده‌ام.»

یک‌ سال پس از هدف قرار گرفتن هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین توسط سامانه موشکی سپاه پاسداران در آسمان تهران، تلاش‌های بازماندگان و اعضای خانواده جان‌باختگان این رویداد برای روشن شدن حقیقت و برقراری عدالت همچنان ادامه دارد.

۱۸ دی ماه سال گذشته یک هواپیمای مسافربری بوئینگ ۷۳۷ متعلق به شرکت هواپیمایی اوکراین با ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه، ساعاتی پس از حملات موشکی ایران به پایگاه‌های آمریکا در خاک عراق و اندکی پس از برخاستن از فرودگاه تهران، هدف دست‌کم دو موشک سامانه جنگی نیروی هوافضای سپاه پاسداران قرار گرفت و سرنگون شد.

مقامات جمهوری اسلامی پس از سه روز کتمان حقیقت ماجرا، در نهایت روز ۲۱ دی ماه به شلیک موشک پدافندی سپاه پاسداران به سوی این هواپیما اعتراف کردند.

بیشتر بخوانید: