کاظم غریب‌آبادی، نماینده ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز شنبه ۲ اسفند به تهران سفر می‌کند. به گفته غریب‌آبادی این سفر به درخواست مدیرکل آژانس برای گفت‌وگوهای فنی با سازمان انرژی اتمی ایران درباره چگونگی اجرای مفاد نامه ۲۷ بهمن ایران به آژانس و ماده ۶ قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی و نحوه ادامه همکاری‌های دو طرف در چارچوب «ترتیبات و تحولات جدید» انجام می‌شود.

نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین روز گذشته نامه توقف اجرای داوطلبانه ایران تحت برجام از ۲۳ فوریه /۵ اسفند به بعد را به مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحویل داد. به گفته غریب‌آبادی جمهوری اسلامی ایران در این نامه از آژانس خواسته است در «اسرع وقت» اقدامات لازم برای اجرای درخواست‌های ایران جهت توقف اقدامات مختلف داوطلبانه، شامل اجرای پروتکل الحاقی را انجام دهد. مجید تخت روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل، روز گذشته در مصاحبه با یورونیوز درباره آنچه از ۲۳ فوریه/۵ اسفند به بعد با توقف پروتکل الحاقی اتفاق می‌افتد، گفت:

«شرایط به پیش از توافق برجام برمی‌گردد. یعنی ما در چارچوب پادمان و ان‌پی‌تی به تعهدات خود عمل می‌کنیم و بر همین اساس هم مأموران آژانس در ایران حضور خواهند داشت.»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه ۲۹ بهمن کمتر یک هفته قبل از توقف اجرای پروتکل الحاقی از سمت ایران، در بخشی از سخنان خود گفت:

«درباره برجام زیاد گفته‌ایم و سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی را گفته‌ایم. حرف‌هایی زده می‌شود و وعده‌هایی داده می‌شود. امروز همین یک کلمه را می‌خواهم بگویم که ما حرف و وعده خوب زیاد شنیده‌ایم که بعد نقض شده است. حرف و وعده فایده ندارد. این دفعه فقط عمل.»

از ۵ اسفند به بعد چه اتفاقی می‌افتد؟

بر اساس قانون «اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها» که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده، چنانچه پس از سه ماه روابط بانکی ایران در اروپا و میزان خرید نفت آنها از ایران به شرایط «عادی و رضایت‌بخش» بازنگشته باشد، دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند. در این صورت ممکن است در نخستین گام دسترسی بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تأسیسات هسته‌ای ایران محدود شود یا از بین برود.
نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتم در نامه‌ای به اطلاع مدیرکل آژانس رساند که ایران از ۲۳ فوریه /۵ اسفند اجرای پروتکل الحاقی را متوقف می‌کند.
مفاد پروتکل الحاقی به شرح زیر است:
کد ۳.۱ اصلاحی ترتیبات فرعی موافقت نامه پادمان (برای اظهار زودهنگام تاسیسات هسته ای به آژانس).
استفاده از فناوری های مدرن و حضور درازمدت آژانس در ایران.
اقدامات شفاف ساز در رابطه با کیک زرد.
اقدامات شفاف ساز در رابطه با غنی سازی.
دسترسی ها پیرو مفاد برجام.
نظارت و راستی آزمایی اجرای اقدامات داوطلبانه
اقدامات شفاف ساز در رابطه با ساخت قطعات سانتریفیوژ.

تداوم بازرسی‌های بازرسان آژانس

یکی از نگرانی‌ها نحوه بازرسی‌های بازرسان آژانس از تأسیسات هسته‌ای ایران است. نگرانی بعدی احتمال خروج ایران از معاهده «ان پی تی» است که تاکنون چندین بار نمایندگان جبهه پایداری در مجلس شورای اسلامی از آن به عنوان یک گزینه نام برده‌اند.  حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی نیز در جلسه روز چهارشنبه هیأت دولت با توحه ویژه به این نگرانی‌ها اعلام کرد ایران قصد ندارد با توقف پروتکل الحاقی بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را از ایران اخراج ‌کند. روحانی گفت:

«ما عضو ان پی تی هستیم، با آژانس به صورت پادمان قرارداد داریم و این پادمان را اجرا می‌کنیم و تاکنون هم اجرا کردیم. نمی‌خواهیم فعالیت مخفی هسته‌ای داشته باشیم، نه دیروز و امروز نه فردا و این تصمیم قاطع جمهوری اسلامی ایران است.»

مجید تخت روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل هم در مصاحبه با یورونیوز بر همین معنا تأکید کرده و گفته بود که ایران بر اساس مفاد ماده ۳۶ برجام غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد را از سر گرفته و اجرای پروتکل الحاقی را که بنا به تفسیر روانچی یک امر داوطلبانه است متوقف می‌کند. بنا به گفته غریب‌آبادی علاوه بر مفاد پروتکل الحاقی، ایران از ۵ اسفند به بعد اقدانات زیر را متوقف می‌کند:

− کد ۳. ۱ اصلاحی ترتیبات فرعی موافقت نامه‌پادمان (برای اظهار زودهنگام تاسیسات هسته‌ای به آژانس).

− استفاده از فناوری‌های مدرن و حضور درازمدت آژانس در ایران.

− اقدامات شفاف‌ساز در رابطه با کیک زرد.

− اقدامات شفاف‌ساز در رابطه با غنی سازی.

− دسترسی‌ها پیرو مفاد برجام.

− نظارت و راستی‌آزمایی اجرای اقدامات داوطلبانه

− اقدامات شفاف‌ساز در رابطه با ساخت قطعات سانتریفیوژ.

این اقدامات در قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی پیش‌بینی شده است.

نگرانی‌ها از کوتاه شدن زمان گریز هسته‌ای

 اظهارات محمود علوی، وزیر اطلاعات در یک برنامه تلویزیونی که از احتمال ساخت بمب اتم در ایران سخن گفته بود به نگرانی‌های دولت‌های غربی دامن زده است. به گزارش خبرگزاری رویترز وزیران خارجه آلمان،‌ بریتانیا و ایالات متحده به علاوه فرانسه قرار است روز پنج‌شنبه وضعیت تازه‌ای را که با اجرای قانون اقدام راهبردی مجلس در ایران پدید می‌آید بررسی کنند.  

تاسیسات هسته‌ای ایران – برجام

بامداد چهارشنبه ۱۷ فوریه/۲۹ بهمن آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با رادیو «نشنال پابلیک» اعلام کرد ایران با توقف تعهداتش در برجام سه تا چهار ماه با بمب اتم فاصله دارد اما صرفاً گفت‌وگو درباره برجام کافی نیست:

«زمان سپری شده بنابراین اگر ما بخواهیم دوباره وارد توافق شویم ، اگر ایران به تعهدات خود برگردد و ما نیز همان کار را انجام دهیم، باید بر روی توافقی کار کنیم که طولانی تر و قوی‌تر از توافق اصلی باشد. اما اولین قدم، بازگشت ایران به تعهداتش است.»

بلینکن در این مصاحبه با صراحت اعلام کرد که همچنان مسیر دیپلماسی باز است. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران اما در پیامی که به مناسبت پیروزی انقلاب صادر کرده بود گفته بود با توقف پروتکل الحاقی پنجره دیپلماسی بسته می‌شود. گام بعدی غرب ممکن است ارجاع مجدد پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد برای فعال کردن مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل متحد تا پیش از حصول توافق هسته‌ای باشد. در دوران ترامپ اما با تحریم بانکی و نفتی ایران این مسیر طی شده بود.

بیشتر بخوانید:

https://www.radiozamaneh.com/581378