علیه فراموشی
علیه فراموشی

سازمان گزارش‌گران بدون مرز با انتشار یک توئیت در حساب کاربری خود در توئیتر، تلاش نهادهای امنیتی ایران برای ربایش مسیح علی‌نژاد، روزنامه‌نگار ساکن آمریکا و مدافع حقوق زنان را محکوم کرد.

در این توئیت، آدم‌ربایی و «ناپدید کردنِ» مخالفان سیاسی توسط حکومت جمهوری اسلامی، مصداق «جنایت علیه بشریت» عنوان شده است.

وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا روز ۱۴ ژوئیه/ ۲۳ تیر ماه، علیه چهار مأمور اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران به ظن تلاش برای آدم‌ربایی کیفرخواست صادر کرده است.

بر اساس این کیفرخواست تیم مأموران قصد داشته‌ مسیح‌ علی‌نژاد را از خانه‌اش در بروکلین ربوده و به ونزوئلا ببرد.

بیشتر بخوانید: توطئه جمهوری اسلامی برای ربودن مسیح علی‌نژاد و انتقال به ایران از طریق ونزوئلا

سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین به تازگی بیانیه‌ای هم منتشر کرده و در آن خواستار تشکیل یک کمیسیون تحقیق جهانی در شورای حقوق بشر سازمان ملل برای پیگیری اقدامات غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس جدید قوه قضاییه علیه روزنامه‌نگاران در ایران شده است.

در این بیانیه تأکید شده محسنی اژه‌ای به شکل مستقیم در قتل پیروز دوانی، نویسنده و روزنامه‌نگار ایرانی نقش داشته است.

رضا معینی

رضا معینی، مسئول میز ایران و افغانستان در سازمان گزارشگران بدون مرز درباره چگونگی تشکیل کمیته تحقیق در شورای حقوق بشر سازمان ملل به زمانه می‌گوید:

«واقعیت این است که شورای حقوق بشر باید در این زمینه اقدام کند. این کمیسیون‌ها که از طرف سازمان ملل تشکیل می‌شوند، کمیسیون‌های مستقلی هستند که از کارشناسان مستقل تشکیل شده و وضعیت حقوق بشر یا شرایط و وضعیت ویژه‌ای را که در یک کشور خاص وجود دارد، مورد بررسی قرار داده و درباره آن تحقیق می‌کنند.»

در کارنامه غلامحسین محسنی اژه‌ای فهرستی از سرکوب روزنامه‌نگاران و فشار بر مدافعان حقوق بشر گرفته تا مشارکت در قتل‌های سیاسی-زنجیره‌ای و عاملیت در صدور حکم اعدام برای هزاران نفر دیده می‌شود.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز پنج‌شنبه ۱۰ تیر ماه ۱۴۰۰ در حکمی غلامحسین محسنی اژه‌ای را به ریاست قوه قضاییه منصوب کرد. اژه‌ای پیش از این و در دوران ریاست ابراهیم رئیسی (عضو هیأت مرگ) بر قوه قضاییه، معاون اول او بود.

اکبر گنجی، فعال سیاسی ایرانی و عضو سابق سپاه پاسداران، در دو کتاب «تاریکخانه اشباح» و «عالی‌جناب سرخ‌پوش و عالی‌جنابان خاکستری» از محسنی اژه‌ای به عنوان یکی از افراد دخیل در قتل پیروز دوانی و یکی از مجریان قتل‌ روزنامه‌نگاران و نویسندگان در سال ۱۳۷۷ معروف به قتل‌های سیاسی-زنجیره‌ای یاد کرده است.

رضا معینی درباره میزان تأثیرگذاری تشکیل کمیته تحقیق جهانی در شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تحت پیگرد قرار دادن رئیس جدید قوه قضاییه ایران می‌گوید: 

«در حال حاضر مجموعه‌ای از این کمیسیون‌ها وجود دارند. به عنوان مثال کمیسیونی که در رابطه با سوریه تحقیق کرده است. درست است که بشار الاسد همچنان در رأس حکومت قرار دارد اما با اقدامات کمیسیون تحقیق علیه او، در بسیاری از شکایت‌هایی که از طرف کشورهای مختلف که از این میان می‌توان به آلمان هم اشاره کرد، از شکنجه‌گران، مسئولان و آمران شکنجه در گزارش‌های کمیسیون توجه شده و به عنوان مدرک مورد استفاده قرار گرفته است.»

معینی بر این باور است که نخستین اقدام این است که مسأله در دستور کار نشست شورای حقوق بشر قرار گیرد:

«چهل و هفتمین نشست شورای حقوق بشر هم اکنون جریان دارد و به انتهای خود نزدیک می‌شود. نشست پسین در ماه سپتامبر برگزار می‌گردد. نخستین اقدام این است که این مسأله در دستور روز قرار بگیرد و سپس -با توجه به واقعیتی که در مورد اعضای درون شورای حقوق بشر وجود دارد-، امکان رأی دادن برای تشکیل کمیسیون است. این کمیسیون باید بتواند رأی بالایی داشته باشد تا همچون گزارشگر ویژه، انتخاب شود. این مسأله به رأی کشورهای دموکراتیک بستگی دارد تا آن‌ها بتوانند تأثیرگذار باشند. کشورهای دموکراتیک عضو شورای حقوق بشر باید با حمایت قاطع از تشکیل کمیسیون تحقیق، پای‌بندیشان را به حقوق بشر نشان دهند. طبق روندی که همیشه در شورای حقوق بشر وجود داشته است، نتیجه را باید واگذار کرد به اختیاراتی که این شورا می‌دهد.»

در بیانیه سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین تأکید شده است که غلامحسین محسنی اژه‌ای، تنفری عصبی‌گونه نسبت به روزنامه‌نگاران دارد. او به شکل مستقیم در کشتار و «ناپدید» کردن دست‌کم چهار روزنامه‌نگار نقش داشته است.

درباره ترکیب ابراهیم رئیسی (عضو هیأت مرگ) بنگرید به این اطلاعیه تحریریه زمانه